По-евтините горива свиха приходите на "Петрол"

Загубата на дистрибутора се повишава значително

Приходите падат, но продадените количества са се повишили
Приходите падат, но продадените количества са се повишили
Приходите падат, но продадените количества са се повишили
Приходите падат, но продадените количества са се повишили

Приходите от продажби на "Петрол" са се понижили със 11% до 499.3 млн. лв, а загубата се е увеличила* и вече е 33.4 млн. лв., показва консолидираният отчет към края на септември.

Влошаването на резултатите се дължи изцяло на поевтиняването на горивата, посочват от ръководството на дистрибутора на горива.

По-ниските цени обаче очевидно са стимулирали потреблението - на дребно то се е повишило с 3%, а на едро с 5%. "Петрол" има и с 4 бензиностанции повече спрямо година по-рано, когато са били 337.

Компанията отчита 34.2 млн. лв. печалба от продажба на няколко свои дъщерни дружества - сделките станаха в началото на годината, когато бяха продадени - "Петрол запад", "Варна Сторидж" и "Еврокапитал България", като като купувачът на последните две беше свързано лице. През август са продадени "Петрол транс експрес" и "Петрол техника" за 2.36 млн. лв. и 80 хил. лв, става ясно от отчета.

Също така инвестицията в "Елит Петрол" вече е напълно обезценена в размер на 40 млн. лв., заради принудителните изпълнения към негови дъщерни дружества.

През последните години акциите на "Петрол" постоянно поевтиняват - първоначално заради битките между старите акционери Митко Събев и Денис Ершов, а след това заради сделки със свързани лица и производства по несъстоятелност на някои от дъщерните компании, свързани с фалита и задължения към КТБ. В момента компанията е под контрола на Гриша Ганчев. За последните 12 месеца акциите са поевтинели с над 70%, а капитализацията е 93.4 млн. лв.

Финансово състояние
(хил.лв)(хил.лв)
Показател09.201509.2014
Приходи499.4559.4
Печалба-33.4-4.1

* Корекция - загуба вместо печалба