Сделка със "Синергон холдинг" формира над половината оборот на борсата

При индексите единствено SOFIX се понижи

С оборот от малко над 1 млн. лв приключи сесията на БФБ в сряда. Броят на сделките беше около 90, а "Синергон холдинг" формира по-голямата част от оборота за деня. Още в началото на деня от дружеството бяха прехвърлени 670 хил. акции, което е 3.6% от капитала. Холдингът е наследник на бившият приватизационен фонд "Петрол" и в момента се контролира от фирми, близки до Бедо Доганян.

През последните дни няма почти никакви новини, които да движат пазара, а големите холдинги все още не са публикували консолидираните си отчети за последното тримесечие на миналата година. Това трябва да стане до края на февруари и традиционно повечето дружества изчакват последния момент.

Индекси: При индексите единствено SOFIX се понижи с 0.22% до 445.9 пункта за деня. BGBX40 нарасна с 0.27%, а BGREIT и BGTR30 отбелязаха увеличение съответно с 0.33% и 0.54%.

Печеливши: Най-голямо поскъпване отбелязаха акциите на Българската фондова борса (9.45%). "Актив пропъртис" регистрира ръст от 6.59% в цената при разменени 454 броя. Акциите на "Синергон" поскъпнаха с 6.1%, а основният му актив "Топливо" добави 4.99%.

Губещи: Най-губещи се оказаха акционерите на "Лавена". Акциите на дружеството претърпяха спад от 7.03% до 50.2 лв. в края на търговската сесия. "Проучване на нефт и газ" се нареди второ по-спад с 5.54% спрямо вчера, а "Албена" приключи деня със спад от 3.09%, колкото беше и при ПИБ.