Европейските акции остават стабилни

Ниските цени на суровините потискат минните компании

Европейските пазари останаха стабилни във вторник, който бе първият търговски ден след дългата почивка за католическия Великден. Спадът в цените на суровините оказа натиск върху свързаните с тях акции, което обаче бе компенсирано от поскъпването на някои застрахователни компании.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се движеше слабо около нивата на отваряне, а индексът на сините чипове в еврозоната EURO STOXX 50 се покачи с 0.1%. Сред големите национални индекси движенията бяха разнопосочни, като германският DAX спадна с 0.1%, а френският CAC поскъпна с 0.5%.

FTSEurofirst 300 е поскъпнал с около 10% спрямо дъната, достигнати през декември. Показателят обаче остава с 8% под нивата си от началото на годината заради притесненията за забавянето на глобалния икономически растеж.

Застрахователен сектор

Един от най-добре представящите се сектори в Европа бе застрахователният, като специализираният индекс STOXX Europe 600 Insurance напредна с 0.7 на сто. Акциите на британската RSA Insurance поскъпнаха с 1%, след като получиха повишена оценка от банките Deutsche Bank и Barclays. Холандската компания за застраховки и финансови услуги NN Group също поскъпна с 1%, след като анализаторите от HSBC я вкараха с престижната класация Europe Super 10.

Акциите на минни компании като Glencore и Anglo American спаднаха, следвайки обезценяването на индустриалните метали като медта. То бе в резултат на поскъпването на долара спрямо азиатските валути, което прави покупките на суровини по-неизгодно за инвеститори извън САЩ. Петролът също отстъпи, което се отрази негативно на акциите на европейски енергийни гиганти като BP и Total. За това спомогна и статистиката, показваща ново повишение на складовите запаси в САЩ. "Слабостта на суровинния сектор отново действа негативно върху цялостните настроения на пазарите", коментира пред Reuters анализаторът от Hantec Markets Ричард Пери.

Сигнали от Фед

Вниманието на пазарните играчи е фокусирано основно върху сигналите от Федералния резерв на САЩ за бъдещите промени в лихвените проценти. На мартенското си заседание централната банка се отказа от промени в паричната политика. Слабите данни за потребителските разходи в САЩ карат анализаторите да очакват, че Фед ще остане предпазлив при вдигането на лихвите. През миналата седмица обаче няколко висши представители на институцията излязоха със заявления, че до края на 2016 г. могат да се очакват до две повишавания на лихвите. "Коментарите от Фед може би са предназначени да тестват настроенията на пазара за евентуално повишаване на лихвите през следващите едно-две заседания", отбелязва Нед Румпелтин, валутен стратег в TD Securities.

Доларът поскъпна с 0.2% спрямо йената, но отстъпи с 0.1% спрямо единната европейска валута. Петролът сорт брент, който се използва за голяма част от световната търговия, отново падна под нивото от 40 долара за барел. Котировките обаче все още са с 50% над 12-годишните дъна, достигнати през януари. "Голямото количество коментари за евентуална сделка между големите производители, както и спадът на добива в САЩ подкрепиха цените през последните два месеца. Пазарите обаче вече искат да видят реални действия", отбелязва Оле Хансен от Saxo Bank.