Балканската борсова платформа SEE Link ще работи от първи април

Инвеститорите ще могат да търгуват 387 емисии

Работата по проекта стартира през май 2014г.
Работата по проекта стартира през май 2014г.    ©  Георги Кожухаров
Работата по проекта стартира през май 2014г.
Работата по проекта стартира през май 2014г.    ©  Георги Кожухаров

Последните тестове на новата балканска платформа за търговия SEE Link са преминали успешно. Това е станало във вторник по време на годишната конференция на Македонската фондова борса, съобщиха от БФБ-София. Системата ще свързва капиталовите пазари на България, Хърватия и Македония.

Предвидена са два нови индекса на сините чипове - SEE LinX и SEE LinX EWI. В тях ще са включени 10 от най-активно търгуваните компании на трите пазари, 5 от Хърватия, 3 от България и 2 от Македония. Първоначално ще се търгуват 387 емисии с обща капитализация около 30 млрд. долара. На борсата ще оперират 22 инвестиционни посредници от трите държави.

Проектът е осъществен със средства на Европейската банка за реконструкция и развитие, която е осигурила 540 хил. евро за създаването на система за електронно изпълнение на поръчките, а участващите борси са предоставили по 80 хил. евро.

"С продължаването на консолидацията, по-малките фондови борси ще станат по-силни заедно. Технологиия ще осигури по-ефективният достъп на инвеститорите до интегрирания капиталов пазар, като същевременно ще остави участващите борси независими. Ние сме горди, че подкрепяме проекта и очакваме географското му разширяване" заяви представителят на ЕБВР на събитието в Скопие, Андре Кюсвек.

Директорите на фондовите борси на страните, които в момента участват в проекта, също заявиха задоволство. Основен акцент беше достъпът на инвеститорите до много емисии и по-ефективната търговия, която ще осигури интеграцията на борсата. Директорът на Българска фондова борса Иван Такев, заяви, цитиран в съобщението, че вярва в способностите на новата платформа да подбуди инвестиционната активност в региона.

Борсите в Белград и Любляна също заявиха намерението си да се присъединят към новата система, като все още не е ясно кога възнамеряват да го направят.

Още от Капитал