Печалбата на Lukoil се понижава с 26% през 2015 г.

Като причина се посочват цената на петрола, обезценяването на рублата и по-високите разходи

Преоценка и отписване на активи увеличава допълнително разходите
Преоценка и отписване на активи увеличава допълнително разходите    ©  Reuters
Преоценка и отписване на активи увеличава допълнително разходите
Преоценка и отписване на активи увеличава допълнително разходите    ©  Reuters

С близо 26% се понижава печалбата на руската компания Lukoil, достигайки до около 4.28 млрд. долара (по курса на американската и руската валута към понеделник). Дружеството е вторият най-голям производител на суровината в страната след Rosneft.

Основната причина за спада е понижаването от над 30% в цената на петрола през календарната 2015 г. От компанията посочват и обезценяването на рублатa, като причина за влошаване на финансовите резултати. Руската валута загуби около една четвърт от стойността си през 2015 г., като достигна 72.99 рубли за един долар в края на миналата година. В момента разменното съотношение е по-ниско 67.86.

Другите големи производители също сa засегнати от свръхпредлагането на международните пазари. Миналата седмица от Rosneft обявиха по ниски приходи за последното тримесечие, а Gazprom отчетоха загуба за същия период. Въпреки това Русия като цяло увеличава добива си на петрол. През март производството на национално ниво се покачва с 0.3% спрямо февруари и достига 10.91 млн. барела, съобщава Reuters.

По-високи разходи

Приходите на Lukoil се повишават минимално с 4.4% до 84.54 млрд. долара. Оперативните разходи се повишават с 3.4%, но негативно влияние имат други еднократни харчове. Компанията е изгубила 2.73 млрд. долара от преоценка и е още около 353.55 млн. долара от продажби на активи. Увеличават се и финансовите разходи, като лихвените плащания спрямо 2014 г. са се покачили с 288.74 млн. долара.

Завършени проекти

През 2015 г. компанията е започнала експлоатацията на 14 нови находища на нефт и газ, като също е открила 18 нови залежа в крайбрежието на Балтийско море, се споменава в доклада за дейността, а добивът на суров петрол се повишава с 3.6%. През миналата година от Lukoil са завършили и модернизациятa на рафинериите в Бургас и Нижни Новгород. Инвестицията в комплекс за преработване на тежки остатъци у нас бе на стойност 1.5 млрд. долара.

От Lukoil са увеличили обемите на производство през миналата година. Количествата на добитите горива се увеличават до 2.38 млн. барела дневно, от които 2.05 млн. барела лек суров петрол, съобщават от Bloomberg. Производството на газ пък се увеличава до 327 млрд. кубични метра. Резервите на Lukoil към началото на 2016 г. се оценяват на около 16.56 млрд. барела, като са предимно концентрирани в Северен Сибир и други части на Русия, по информация от отчета на групата.

Цената на акциите на компанията на Московската фондова борса се повишиха с близо 1% до 2 651 рубли след публикуването на отчета. На капиталовия пазар в Лондон пък книжата на компанията се покачиха с 1.35% до 38.91 паунда в понеделник.