Капитализацията на борсата в София продължава да се понижава

През март тя се е свила значително и заради "Булгартабак"

Редакция
Редакция    ©  Анелия Николова
Редакция
Редакция    ©  Анелия Николова

Капитализацията на борсата се е понижила с 3.58% през месец март, съобщават от БФБ. Спрямо същият период на 2015 г. спадът е с 8.71% в резултат от това, че "Булгартабак" изгуби около 190 млн. лв. от стойността си заради обезценяване на акциите на компанията. Общата капитализация на борсата е 6.63 мрлд. лв.

Оборотът се е свил с 52.8% спрямо февруари и е 59.93% по-нисък от година по-рано. "Стартирането на SEE Link се оценява като недостатъчно от борсата за катализирането на инвестиционната активност", се казва в съобщението на БФБ. Новата платформа все пак започна работа в началото на април и ефектът върху ликвидността предстои да се прояви през идните месеци.

Сесията в сряда приключи в унисон с новините за март. Индексите се понижиха, а SOFIX достигна най-ниската си стойност от декември 2015 г. Индексът загуби 0.34% до 440.12 пункта. BGBX 40 се сви с 0.29%, BGTR30 спадна с 0.53%, а BGREIT изгуби само 0.06%.

Печелившите емисии със значителен оборот липсваха и губещите ги надхвърлиха значително. Цената на акциите на "Свилоза" затвориха на 3.52 лв, след като загубиха 3.03% по време на търговската сесия. Емисиите на "Юрий Гагарин" и "Булгартабак холдинг" също поевтиняха, губейки 5.55% и 2.25%. Акциите на "Юрий Гагарин" достигнаха и най-ниската си стойност за годината, след като приключиха търговската сесия при цена от 34 лв.

Обороти при емисиите във вторник бяха постигнати предимно при разпродажби. Акциите на "Свилоза" се размениха в 12 сделки на обща стойност 15.2 хил лв. "Юрий Гагарин" постигна оборот от 8.4 хил. лв. Най-висока беше стойността на сделките с акциите на "Софарма имоти", достигайки 21.3 хил. лв.