"Денят за акции" повиши ликвидността на борсата в сряда

Сделките с акции в бяха 675 спрямо 161 ден по-рано.

Редацкия
Редацкия    ©  Анелия Николова
Редацкия
Редацкия    ©  Анелия Николова

Проведеният на БФБ "Ден за акции" активизира на индивидуалните инвеститори и се сключиха доста повече сделки от обикновено в сряда. Инициативата включваше сключване на до 15 транзакции без такса и комисиони от страна на инвестиционните посредници и борсата. Целта е да се популяризира капиталовият пазар.

Протичането на сесията

Динамиката започна да се отразява на индексите още в началото на сесията, като SOFIX нарасна с близо един процент в рамките на час. В зелено бяха обагрени над 10 от 15 емисии в индекса, след като инвеститорите се възползваха от възможността да придобият нови или продадат стари пакети.

Впоследствие инвеститорите кешираха печалбите си, като броят на книжата на зелено се понижи до 8, а разпродажбите понижиха индекса с 0.04% в края на сесията. За сметка на SOFIX с повишение завърши BGBX 40, който добави 0.20% до 88.57 пункта, a BGTR 30 с 0.63% до 371.92.

Оборотът на борсата беше по-висок от обичайното, достигайки 553 хил. лв. По-впечатляващ беше броят на сделките с ценни книжа. Липсата на транзакционни разходи повиши броят им в сряда до 675 при акциите спрямо 161 в понеделник и 121 във вторник.

Нови лица

Впечатление направиха търгуваните емисии, сред които освен обичайните заподозрени попаднаха и по-нисколиквидни книжа.

Акции на технологичната "Сирма груп холдинг" на стойност 14.7 хил. лв. минаха през борсата в 16 сделки. Компанията наскоро публикува отчета си за първото тримесечие, показвайки повече разходи за инвестиции, част от които мениджмънтът очаква да донесат приходи до края на годината. Емисията завърши сесията с с повишение от 3.36% до 1.16 лв.

"Еврохолд" се прояви в друга светлина, след като акциите на групата поевтиняха заради лошите финансови резултати. Еднократният ефект от рекапитализацията на застрахователя й в Румъния доведе холдинга до загуба от 92.1 млн. лв. за миналата година, което причини загуба на 30% от стойността на акциите между март и юни. До края на сесията бяха сключени 10 сделки с оборот 4.5 хил. лв., в които книжата му се оскъпиха с 3.59% до 0.49 лв.

Сред останалите най-голям беше оборотът на "Химимпорт", чиито акции се търгуваха в обем от 152.66 лв. а най-ликвидни бяха "Евро инс" и "Адванс терафонд" съответно с 74 и 66 сключени сделки. Денят за акции не завърши благополучно за Тексим банк, чиито акции поевтиняха с 2.63% до 1.85 лв.

Оценката на организаторите

Сполучливостта на събитието трудно може да бъде оценена обективно, коментираха от борсата за "Капитал". Освен че е второто по рода си, ефектът му не може да бъде измерен изолирано. По-важното важното е, че инициативата бе посрещната с интерес, като тя поставя път за нови подобни мероприятия, насочени към засилване на ликвидността, посочиха оттам.

БФБ прави различни инициативи за развитието на борсата. Заедно с фондация "Атанас Буров" операторът съорганизира лятно училище за студенти, както и практическо обучение в посока организиране на първично публично предлагане.