Пазарите очакват ЕЦБ да започне да изкупува акции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пазарите очакват ЕЦБ да започне да изкупува акции

Анализаторите прогнозират, че ЕЦБ ще разшири програмата си за количествено облекчаване.

Пазарите очакват ЕЦБ да започне да изкупува акции

Централните банки на Швейцария и на Япония вече инвестират на тези пазари

3002 прочитания

Анализаторите прогнозират, че ЕЦБ ще разшири програмата си за количествено облекчаване.

© Reuters


Програмите за стимулиране на икономиката превърнаха централните банки в едни от най-големите инвеститори на пазарите на облигации. Сега на финансовите пазари започват да се появяват мнения, че търговията на акции също може да се възползва от тяхната щедрост, пише Wall Street Journal.

Тази седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе месечното си заседание, на което трябва да вземе решение дали да разшири програмата си за изкупуване на ценни книжа. Според някои икономисти е време ЕЦБ да започне да инвестира и в акции, тъй като наличните на пазара облигации започват да се изчерпват.

Пазарен ефект

Подобен ход на ЕЦБ би имал значителен ефект върху европейските капиталови пазари, които преживяха няколко шока през тази година – от борсовите сътресения в Китай до референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Инжектирането на милиарди евро на капиталовите пазари ще има същия ефект за акциите, какъвто има за другите ценни книжа – повишаване на цените. В перспектива включването на акциите в програмата на ЕЦБ би могло да ограничи поевтиняването им в моменти на пазарен спад.

Покупките на акции, изглежда, не са в краткосрочните приоритети на ЕЦБ, но представителите на банката не са отхвърлили тази възможност. В бъдеще идеята може да набере сила, ако банката не успее да повиши инфлацията в еврозоната до желаните нива от 2%, отбелязва WSJ. Някои централни банки вече прибягват до инвестиции в акции. Централната банка на Швейцария вече е натрупала акции на стойност над 100 млрд. долара, включително значителни дялове от големи щатски компании като Apple и Coca-Cola. Японската централна банка също е инвестирала над 10 трлн. йени (98 млрд. долара) в акции.

Много анализатори очакват ЕЦБ да вземе решение за разширяване на текущата си програма за изкупуване на облигации. Това ще повдигне отново въпросите как банката ще намира достатъчно ценни книжа. ЕЦБ вече изкупува държавни и корпоративни облигации на стойност 80 млрд. евро месечно. През миналата седмица инвестициите на банката в ДЦК на държави от еврозоната надхвърлиха 1 трлн. евро. Текущата програма за количествено облекчаване обаче е ограничена и от наложените от самата ЕЦБ правила за това какви количества ДЦК на отделните държави може да изкупува.

Пазарът на акции предлага значително по-голям обем от активи. Според данните на Световната банка в края на 2015 г. пазарната капитализация на компаниите от еврозоната е възлизала на 6.1 трлн. долара.

Инструменти за стимулиране

Преди глобалната финансова криза централните банки влияеха на инфлацията и икономическия растеж чрез промени в основните лихвени проценти. След като лихвите достигнаха нулеви и дори отрицателни нива, централните банки в САЩ, Япония и еврозоната се обърнаха към печатането на пари чрез изкупуване на ценни книжа, за да поддържат ниска цена на финансиране за бизнесите и правителствата. "Не виждам причини да не се мине към покупки на акции. Няма очевидна причина, поради която централните банки не биха искали да диверсифицират портфолиото си, включително с акции", коментира Джоузеф Гаргон, анализатор в Peterson Institute for International Economics.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK