Руската ВТБ ще измести централата си за Европа от Лондон

Мениджмънтът очаква Brexit да създаде трудности за банката

Потенциални дестинации са Франкфурт, Париж и Виена

Руската ВТБ обяви, че възнамерява да измести европейската си централа от Лондон. Brexit се очакваше да доведе до отстъпление на европейски и американски компании от най-големия финансов център в Европа. С очакванията Великобритания да напусне ЕС окончателно през 2019 г. руската банка е решила да изпревари събитията и да прескочи вероятни бъдещи проблеми, съобщава Financial Times.

Премиерът на страната Тереза Мей обяви, че възнамерява да започне процедурата по излизане не по-късно от март на 2017 г. Изместването на европейската централа от Лондон не значи, че банката преустановява дейността си там. Градът ще остане важен център за ВТБ, уверяват от банката.

Извън Лондон, но все още в Европа

"Ние имахме доста по-големи планове за Лондон, но Brexit ги ограничи в полза на други дестинации. Бордът ще реши официално до края на годината", коментира заместник-директор Хърбърт Муус, цитиран от FT. Банката няма да напусне окончателно европейската сцена, а ще се премести в друг финансов център. Сред разглежданите от мениджмънта алтернативите попадат Франкфурт, Париж и Виена. Банката вече има офиси в тези страни, като също така развива се помещава и в Ирландия.

В Лондон ВТБ освен основният бизнес, провежда и някои основни за групата функции. Там работи отделът на банката, който следи за пране на пари, както и екипът, проверяващ законосъобразността на операциите на компанията.

"Не може да отлагаме подобни решения, тъй като аз не мисля, че Brexit ще е бърз процес", казва още Муус. Той очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) рано или късно да принуди банката да направи преместването. Институцията предпочита да не допуска критични за банките в еврозоната функции да остават извън съюза. Поддържането на две централи едновременно пък не би било изгодно за банката, чийто мажоритарен собственик е руската държава.

В търсене на нов дом

Пред финансовите институции застават два проблема - статутът на служителите им и достъпът до пазара на ЕС. Goldman Sachs по-рано обяви, че може да се наложи да премести около 2000 служители (една трета от персонала) от Лондон, в случай че изгубят правата си на престой.

В случай че Великобритания не успее да договори достъп до единния пазар на ЕС, се очаква овакантяването на Лондон да се ускори. Изследване на Suncheron изчислява, че за преместването на 1000 души разходите могат да достигнат до 50 хил. паунда на служител. Около 71 хил. работни места във финансовия сектор се очаква да бъдат съкратени заради Brexit в най-лошия случай, пише още FT.

Бенефициенти ще са страните - членки на ЕС, с подходяща регулаторна рамка, ниски данъци и подходящ пазар на труда. Това са и трите фактора, които ВТБ ще използва за избор на нов дом. Въпреки това Източна Европа остава извън погледа на мениджмънта на този етап.

След налагането на санкции върху Русия ВТБ започна да ограничава бизнеса си в Европа. Институцията получи забрана за набиране на капитал с инструменти с матуритет над 30 дни. За да компенсира, банката реши да засили присъствието си в Източна Азия.

Групата на ВТБ оперира и у нас чрез "ВТБ Капитал". Мениджмънтът се оглавява от бившия финансов министър Милен Велчев и неговия брат - Георги Велчев. Банката участваше в придобиването на БТК от бизнесмена Спас Русев, като отпусна заем от 240 млн. евро.