Total инвестира в добива на газ в Иран

Френската компания ще си партнира в инвестиция на стойност 6 млрд. долара

Френската компания е първата западна, която ще инвестира в Иран след вдигането на санкциите през януари.

Френската Total ще стане първата западна петролна компания, която възобновява инвестициите си в Иран след вдигането на санкциите. Предстои да бъде подписан договор с правителството, който ще дава право на дружеството да инвестира в разработването на най-голямото крайбрежно газово находище, съобщава Wall Street Journal. Компанията няма да е сама в проекта, като ще си партнира още с China National Petroleum и иранската държавна Petropars.

Total поддържа партньорски отношения с China National Petroleum, като двете компании проявяват желание да разработват находището заедно още преди налагането на санкциите. Те имат и общ проект в Русия с местната Novatek, която е в списък на компаниите, обект на санкции от ЕС и САЩ, като в голяма степен той е финансиран от китайската страна.

Общо инвестициите им се очаква да достигнат 6 млрд. долара, като все още не е ясен индивидуалният принос на отделните партньори. Енергийният министър на Иран Бижан Занганех обяви, че финализирането на споразумението ще стане в срок половин година.

Отваряне на стара врата

Total може да повлече крак за големите западни компании. Те бяха принудени от правителствата на развитите страни да замразят проектите си, но от януари насам търговските санкции срещу Иран бяха вдигнати. Все още активни от страна на САЩ са тези по банкова линия, пише WSJ. Те забраняват на финансовите институции да имат директни отношения със страната.

Иран цели да повиши производството си на газ и петрол, като от последния месец вече произвежда по 3.7 млн. барела дневно. Това е една от причините страната да е в опозиция на намеренията на ОПЕК да намали предлагането си на квотен принцип.

Total има сравнително дълга история на бизнес в региона. Компанията затвори офиса си в страната цяла година след началото на санкциите, като първа се върна след вдигането им. Съответно тя беше и първа в това да достави ирански петрол в Европа. Компанията получи своеобразен пол позишън, тъй като правителството на САЩ все още не допуска местните производители да работят в страната.

Неволи за правителството

Ранното навлизане позволява на Total да не се конкурира с далеч по големите ExxonMobile и Chevron. Европейските конкуренти изостават, като BP направи първата си доставка на ирански петрол едва през октомври. Royal Dutch Shell пък има предварителен договор за преработката на суровината на територията на Иран, пише WSJ.

Това може да е от полза на Total, която получава по-голямо поле за действие, но не е по вкуса на правителството. Оттам очакваха вдигането на санкциите да донесе прилив от преки чуждестранни инвестиции, които да ѝ помогнат да покачи добива си. Прекараното време в търговска изолация време и по-евтиният петрол възпряха вътрешните инвестиции, а управниците предвиждат до 2030 г. на ден да се изпомпват 6 млн. барела.

Правителството на Иран и без това е под напрежение. Освен да стабилизира финансите на страната, властта в лицето на президента Хасан Рохани трябва да се притеснява за изборите през май догодина. Желанието му да отвори ислямската република към Запада му навлича гнева на местните фундаменталисти, което може да се отрази на политическата обстановка в страната.