Пазарите застинаха в очакване на новия президент на САЩ

Данните за германската икономика повлияха отрицателно на пазара

Американските индекси започнаха предпазливо изборния ден. Dow Jones изгуби 0.21% при отварянето на търговията във вторник, като инвеститорите предпочетоха да изчакат резултатите от вота, преди да заемат позиции. Причина за това е ефектът върху икономиката, който ще имат политиките на Доналд Тръмп или тези на Хилъри Клинтън. Първият има протекционистични идеи за търговската политика на САЩ, които ще се отразят на акциите на местните производители, а противникът му се очаква да запази политиката на досегашния президент Барак Обама. S&P 500 отвори с 0.19% понижение, теглен надолу от акциите в сектора на здравеопазването, а Nasdaq Composite се понижи с 0.17%.

И европейските инвеститори заеха защитни позиции, което си пролича в динамиката на индексите. Общоевропейският индекс EuroStoxx 600 отчете понижение от 0.12% към края на сесията, а с толкова се понижи и FTSEurofirst 300.

"От новините в пресата си личи, че инвеститорите разчитат на това Клинтън да спечели изборите. Въпреки това разликата между двамата е твърде тясна, за да донесе комфорт на пазара. Вчерашното покачване на пазара показа, че инвеститорите вече се готвят президентът да е демократ, но състезанието все още не е приключило", коментира Лорн Баринг от B Capital Management за Reuters. С течението на сесията DAX се придвижи на червена територия, понижавайки се с 0.15%. На основния индекс на борсата във Франкфурт натежа емисията на енергийния производител RWE (-3.16%). Данните за производствения сектор в страната не дадоха повод за оптимизъм, като националната статистика отчете спад на индустриалното производство и по-нисък от прогнозирания търговски излишък. В Париж САС 40 се сви с 0.17%. Емисията на най-големия производител на стомана ArcelorMittal поевтиня с близо 6%. Мениджмънтът предупреди, че цените на метала в САЩ спадат, което ще се отрази на приходите на компанията. Въглищата за металургията същевременно покачват цената си, което ще свие маржа на производителя. Основният британски индекс FTSE 100 се задържа на зелено благодарение на емисията на Associated British Foods. Акциите на компанията поскъпнаха с близо 6%, след като тя съобщи, че печалбите догодина ще се покачат, което доведе до ръст на индекса от 0.07%. Петролът поевтиня Цената на суровината продължи да се движи в тесен диапазон. Инвеститорите ще очакват срещата на ОПЕК в края на ноември за сигнали относно статуса на предлагането. Американският лек петрол WTI поевтиня с 0.74% до 44.48 долара за барел, а сортът брент изгуби също толкова до 45.81 долара. Доларовият индекс замръзна на 97.78 пункта, а валутният пазар също беше в очакване да разбере кой ще е следващият президент на САЩ. Паундът изгуби 0.20%, достигайки 1.2370 за долар, а йената поевтиня с една трета от процента до 104.77 за долар. Швейцарският франк също отстъпи, губейки 0.13% до 0.9758.