Световната банка планира да емитира облигации за 20 млрд. долара

Организацията иска да повиши помощите за най-бедните страни

Джим Йонг Ким, президент на Световната банка
Джим Йонг Ким, президент на Световната банка    ©  Mike Theiler
Джим Йонг Ким, президент на Световната банка
Джим Йонг Ким, президент на Световната банка    ©  Mike Theiler

Световната банка може да се обърне към капиталовите пазари за средства, съобщава Financial Times. Международната организация търси 20 млрд. долара, за да повиши сумите, които отпуска като заеми с ниски лихви или грантове на развиващите се страни. Това ще е първата емисия облигации в дългогодишната история на банката. Все още няма подробности около параметрите по облигациите.

На практика дългът ще е на баланса на International Development Association (IDA), която е

част от групата на Световната банка. Последната се радва на висок кредитен рейтинг (ААА по класификацията на Standard & Poor's), което предполага, че тя ще може да получи нисък лихвен процент по дълга си. В допълнение към това зад нея застават националните правителства на развитите икономики, което носи допълнителна сигурност за кредиторите ѝ.

Растящи нужди

Набирането на допълнителния капитал идва в добри времена за организацията. В средата на декември тя заяви, че е набрала 75 млрд. долара, с които ще се "бори" против крайната бедност редом с други проблеми. Дарители са над 60 правителства, а потенциалните получатели - страни с ниски доходи, са 75. Към постъпленията се включват и дарители от частния сектор, както и плащанията по отпуснати в миналото заеми.

Плановете на банката са да отдели 15 млрд. долара за най-бедните страни. На фона на тези средства 2.5 млрд. ще се инвестират в проекти на частния сектор, а останалите ще влизат директно в националните бюджети. Още 2 млрд. ще се отделят за страните, които изпитват финансовата тежест на бежанска криза. Други наболели проблеми за институцията включват промяната в климата и неравенството между половете, се казва още в изявлението ѝ.

Замразяване на приходите

В реални измерения приходната част на бюджета на Световната банка не се покачва спрямо предишната кампания по набиране на средства. Организацията не успява да привлече нови дарители, като голяма част от постъпленията са от досегашни партньори, пише FT. Tова налага на банката да търси нови нaчини за привличане на средства за растящите ѝ амбиции. Според ръководството причина за неволите ѝ са бюджетните ограничения на правителствата по света, които имат нужда от финансиране през капиталовия пазар, пише още FT.

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким предвиждаше увеличение на капитала ѝ през идната година. С избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ обаче това е малко вероятно да се случи. Обещанията му за бюджетна политика, ориентирана към по-ниски данъци и развитие на местната икономика, за момента не предполагат активно участие в международни организации. Страната пък е най-големият акционер в групата на Световната банка и съответно има най-голяма тежест във вземането на решения.