Рекордни глоби срещу картелите са били наложени през 2016 г.

Европейският съюз е санкционирал компании с 4.1 млрд. долара от общо 6.7 млрд. долара в света

Европейският комисар по конкуренцията Маргарет Вестагер е с основни заслуги за рекордните глоби.
Европейският комисар по конкуренцията Маргарет Вестагер е с основни заслуги за рекордните глоби.    ©  Reuters
Европейският комисар по конкуренцията Маргарет Вестагер е с основни заслуги за рекордните глоби.
Европейският комисар по конкуренцията Маргарет Вестагер е с основни заслуги за рекордните глоби.    ©  Reuters

Регулаторните органи по света са наложили рекордни глоби за 6.7 млрд. долара за картелни споразумения през 2016 г., пише Financial Times. Двата най-големи пазара в света - европейският и американският, са предприели два различни подхода при борбата с картелите. Европейската комисия е наложила рекордните 4.1 млрд. долара санкции, докато глобите в САЩ са намалели драстично.

Близо половината от сумата идва от рекордната глоба на Европейския съюз за картел срещу пет от най-големите производители на камиони в света - Iveco, DAF, Volvo/Renault, Daimler и MAN. Те бяха обвинени в уговаряне на цените на камионите през последните 14 години. Рекордните глоби се дължат основно на строгите регулаторни политики, провеждани от европейския комисар по конкуренцията Маргарет Вестагер. "Случаят с производителите на камиони беше нейният звезден миг, след като обеща първо да се разследва, преди да се стигне до конкретни дела", коментира Джон Терзакен от правната фирма Аllen & Overy, която е направила проучването.

Спад в САЩ

Глобите, наложени от САЩ през 2016 г., са едва 386 млн. долара, докато предходната година сумата е била 2.85 млрд., сочат още данните на правната кантора. Терзакен припомни, че през 2015 г. в САЩ са разследвали манипулациите при валутната търговия, а през изминалата година подобен голям удар е липсвал. Според него насочването на правосъдното министерство в САЩ към индивидуални престъпления е отнело от инерцията в борбата срещу картелите и нивото на глобите е спаднало.

В абсолютен контраст Брюксел се справи с още няколко големи дела, сред които и това срещу Credit Agricole, HSBC и JPMorgan за манипулиране на лихвения бенчмарк EURIBOR. Банките бяха глобени общо с 521 млн. долара. По този случай се очакват и допълнителни санкции, след като Европейската комисия завърши своето разследване.

Промени в подхода

Терзакен предупреждава, че сътрудничеството между отделните държави срещу картелите през последните години най-вероятно няма да издържи. Именно с общи усилия САЩ и Европейският съюз успяха да се справят с измамите на международния валутен пазар. Изгледите за бъдещето обаче са по-песимистични, смята Терзакен. "Новите политически течения срещу глобализацията показват, че най-вероятно кооперацията на международно ниво ще направи няколко стъпки назад, което може да промени стратегията на регулаторните органи срещу картелите", коментира той.