Пазарът търси заместител на скъпата ванилия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пазарът търси заместител на скъпата ванилия

Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти.

Пазарът търси заместител на скъпата ванилия

Цената на ваниловите зърна гони исторически рекорд

15146 прочитания

Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти.

© Pexels


Компаниите за подправки все по-усилено търсят естествен вкусов заместител на ванилията. Причината е една - ванилията вече е прекалено скъпа, като цената на ваниловите зърна се доближава до исторически рекорд. През последните две години тя се е покачила тройно и в момента е близо 450 долара за килограм, пише Financial Times. Веригите по доставката са станали още по-дълги и най-засегната е Мадагаскар, която е най-големият производител в света. Това крие и допълнителни проблеми за производителите на храни, които все повече залагат на натурални и органични храни, подкрепени със солидни рекламни кампании в тази насока.

Цвят на Vanilla planifolia, от която се извлича ванилията

"Няма почти никой, който да може да си позволи натурална ванилия. Затова компаниите ни пращат проби от техните опити да пресъздадат ваниловия вкус", казва Дафна Хавкин-Френкел от Bakto Flavours, която консултира фирмите за хранителни продукти за вкусове и съставките, които ползват.

Натиск за натуралност

Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти. Дори големите в сектора като Nestle и Hеrshey обявиха планове да променят някои от най-известните си рецепти, като заменят синтетичните овкусители с натурални. Именно тези планове на големите в сектора са една от основните причини за вдигането на цената на ванилията, което пък се отразява най-вече на по-малките компании.

Така например японската компания T Hasegawa твърди, че е успяла да направи идентичен на ванилията вкус от ферментирала захар. Тя съобщи, че вече са преминали най-важните тестове и дори "най-професионалните носове в бранша" не са успели да открият разлика между техния вариант и естествената ванилия. "Важното за нас е, че освен че можем да правим продукта си само чрез процеса на ферментация, клиентите ни ще останат доволни и няма да се налага да променяме бизнес стратегията си", коментира Такао Умино, президент на Hasegawa.

Предимно синтетична

Около 90% от ванилията, която се използва в хранителните продукти по света, е синтетична. Тя се прави основно от нефт и малка доза ванилов екстракт от самите ванилови зърна. Делът на храни с натурална ванилия обаче досега се увеличаваше с постоянни темпове. Ванилинът - молекулата, която се използва от ваниловите зърна, може да бъде синтезирана и от други източници като оризови трици и карамфилово масло.

Отглеждане на ванилия

Ванилията не се отглежда масово. Най-големият производител е остров Мадагаскар, който осигурява около 80% от годишната реколта. Далеч назад са Индонезия и Папуа-Нова Гвинея. Прекалено големите количества, които Мадагаскар произвежда, създава проблем с качеството, защото търговците понякога опаковат ваниловите зърна и ги съхраняват дълго време в складове.

Ако японската компания успее да пусне своя продукт на пазара, това ще се приеме добре от хранителната индустрия. Японските купувачи, които до 2012 г. си доставяха ваниловите зърна за 20 долара на килограм, в началото на 2017 г. плащат близо 500 долара.

След една година на лошо качество, високи цени и ограниченото предлагане началото на 2017 г. показва, че ни очаква повече от същото, прогнозират от водещата американска компания в сектора на подправките Nielsen-Massey. Очакванията й са през първата половина на годината цената да бъде в диапазона 400-450 долара за килограм.

Шушулки на растението
Автор: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen
Източник: Wikimedia Commons CC by 3.0

Компаниите за подправки все по-усилено търсят естествен вкусов заместител на ванилията. Причината е една - ванилията вече е прекалено скъпа, като цената на ваниловите зърна се доближава до исторически рекорд. През последните две години тя се е покачила тройно и в момента е близо 450 долара за килограм, пише Financial Times. Веригите по доставката са станали още по-дълги и най-засегната е Мадагаскар, която е най-големият производител в света. Това крие и допълнителни проблеми за производителите на храни, които все повече залагат на натурални и органични храни, подкрепени със солидни рекламни кампании в тази насока.

Цвят на Vanilla planifolia, от която се извлича ванилията

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Е щом ванилията я правят от нефт, представете си останалата храна от какво се синтезира? А след това идва РАК в какви ли не разновидности....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK