С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 10 фев 2017, 10:11, 13776 прочитания

Пазарът търси заместител на скъпата ванилия

Цената на ваниловите зърна гони исторически рекорд

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Шушулки на растението

Увеличаване

Инфографика

Компаниите за подправки все по-усилено търсят естествен вкусов заместител на ванилията. Причината е една - ванилията вече е прекалено скъпа, като цената на ваниловите зърна се доближава до исторически рекорд. През последните две години тя се е покачила тройно и в момента е близо 450 долара за килограм, пише Financial Times. Веригите по доставката са станали още по-дълги и най-засегната е Мадагаскар, която е най-големият производител в света. Това крие и допълнителни проблеми за производителите на храни, които все повече залагат на натурални и органични храни, подкрепени със солидни рекламни кампании в тази насока.

Инфографика

Цвят на Vanilla planifolia, от която се извлича ванилията

Увеличаване


"Няма почти никой, който да може да си позволи натурална ванилия. Затова компаниите ни пращат проби от техните опити да пресъздадат ваниловия вкус", казва Дафна Хавкин-Френкел от Bakto Flavours, която консултира фирмите за хранителни продукти за вкусове и съставките, които ползват.

Натиск за натуралност


Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти. Дори големите в сектора като Nestle и Hеrshey обявиха планове да променят някои от най-известните си рецепти, като заменят синтетичните овкусители с натурални. Именно тези планове на големите в сектора са една от основните причини за вдигането на цената на ванилията, което пък се отразява най-вече на по-малките компании.

Така например японската компания T Hasegawa твърди, че е успяла да направи идентичен на ванилията вкус от ферментирала захар. Тя съобщи, че вече са преминали най-важните тестове и дори "най-професионалните носове в бранша" не са успели да открият разлика между техния вариант и естествената ванилия. "Важното за нас е, че освен че можем да правим продукта си само чрез процеса на ферментация, клиентите ни ще останат доволни и няма да се налага да променяме бизнес стратегията си", коментира Такао Умино, президент на Hasegawa.

Предимно синтетична



Около 90% от ванилията, която се използва в хранителните продукти по света, е синтетична. Тя се прави основно от нефт и малка доза ванилов екстракт от самите ванилови зърна. Делът на храни с натурална ванилия обаче досега се увеличаваше с постоянни темпове. Ванилинът - молекулата, която се използва от ваниловите зърна, може да бъде синтезирана и от други източници като оризови трици и карамфилово масло.
Отглеждане на ванилия


Ванилията не се отглежда масово. Най-големият производител е остров Мадагаскар, който осигурява около 80% от годишната реколта. Далеч назад са Индонезия и Папуа-Нова Гвинея. Прекалено големите количества, които Мадагаскар произвежда, създава проблем с качеството, защото търговците понякога опаковат ваниловите зърна и ги съхраняват дълго време в складове.

Ако японската компания успее да пусне своя продукт на пазара, това ще се приеме добре от хранителната индустрия. Японските купувачи, които до 2012 г. си доставяха ваниловите зърна за 20 долара на килограм, в началото на 2017 г. плащат близо 500 долара.

След една година на лошо качество, високи цени и ограниченото предлагане началото на 2017 г. показва, че ни очаква повече от същото, прогнозират от водещата американска компания в сектора на подправките Nielsen-Massey. Очакванията й са през първата половина на годината цената да бъде в диапазона 400-450 долара за килограм.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Печалбата на "Аурубис" е спаднала с 25% за последната година Печалбата на "Аурубис" е спаднала с 25% за последната година

Производството в завода в Пирдоп е намаляло леко заради спирания за ремонт

11 дек 2019, 754 прочитания

Газовата борса стартира на тъмно Газовата борса стартира на тъмно

От "Газов хъб Балкан" обявиха, че са продадени 25% от предложените от "Булгаргаз" колиества, но не и постигната цената

9 дек 2019, 1611 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Пазари" Затваряне
Златото поевтиня, след като доларът засили позиции

Още от Капитал
На първо място инженер

Станислав Протасов, съосновател на софтуерната компания Acronis

Uber вече не е готин

Лондон удари силно Uber и вече има нови, по-евтини приложения за споделени пътувания

Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

Къде е еко-то в данъка за колите

Новите данъчни идеи на София се мотивират със замърсяването на въздуха, но реално нямат връзка с това

Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

ЕСМ на 50

Поглед към влиянителния музикален лейбъл навръх 50-годишнината му

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10