Пазарът търси заместител на скъпата ванилия

Цената на ваниловите зърна гони исторически рекорд

Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти.
Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти.
Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти.    ©  Pexels
Компаниите от хранително-вкусовата промишленост са притиснати и от потребителите да използват повече натурални и органични продукти.    ©  Pexels

Компаниите за подправки все по-усилено търсят естествен вкусов заместител на ванилията. Причината е една - ванилията вече е прекалено скъпа, като цената на ваниловите зърна се доближава до исторически рекорд. През последните две години тя се е покачила тройно и в момента е близо 450 долара за килограм, пише Financial Times. Веригите по доставката са станали още по-дълги и най-засегната е Мадагаскар, която е най-големият производител в света. Това крие и допълнителни проблеми за производителите на храни, които все повече залагат на натурални и органични храни, подкрепени със солидни рекламни кампании в тази насока.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • - 1
    • + 3

    Е щом ванилията я правят от нефт, представете си останалата храна от какво се синтезира? А след това идва РАК в какви ли не разновидности....

    Нередност?
Нов коментар