Отлична реколта срина цената на какаото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Отлична реколта срина цената на какаото

Чувалите с какао от Западна Африка вече се трупат на пристанищата

Отлична реколта срина цената на какаото

Страните от Западна Африка са най-засегнати

9185 прочитания

Чувалите с какао от Западна Африка вече се трупат на пристанищата

© Thierry Gouegnon


Цените на какаото достигнаха най-ниското си ниво от 2008 г. поради голямата реколта в Латинска Америка и Западна Африка, които отговарят за 70% от световната продукция. Тон от суровината поевтиня с 4.4% до 1991 долара за тон късно в понеделник. Какаото е основна суровина в сладкарската индустрия и при производството на шоколадови изделия.

Bloomberg посочва, че поевтиняването на суровината вече се е прехвърлило и в крайните цени на производители като Mondeliz, Cadbury и Oreo.

От началото на годината какаото е сред най-лошо представящите се суровини на пазара. От юли миналата година досега цената за тон какао е спаднала с над 40%. Тогава тя достигна рекордно високи нива заради референдума за излизане от Европейския съюз, гласуван във Великобритания. "Пазарът е уплашен", коментира Едуард Джордж, анализатор в африканската банка Ecobank, пред Financial Times.

Нагоре-надолу

Преди година на Св. Валентин цената на какаото беше висока, след като климатичният феномен Ел Ниньо доведе до ограничаване на производството. Тогава имаше и опасения дали цената няма да стане прекалено висока, предвид все по-голямото търсене на шоколад и лошите производствени практики в основни региони. Това обаче не се случи и оттогава цената на какаото трудно се задържа на едно ниво. Волатилността не се приема добре от инвеститорите, а постоянните спадове и покачвания в нивото на валутите също не се отразява добре на пазара на суровината.

Какаото се продава както във Великобритания, така и в САЩ, но повечето производители предпочитат да продават стоката си в Лондон, защото доставката от Западна Африка до Великобритания е по-лесна и по-евтина. Кризата при какаото се отразява и на производителите на крайни шоколадови продукти, като заради променливите цени на суровината в последните години те залагат или на по-малки по размер шоколадови изделия, или на повече заместители.

Кризата в Кот д'Ивоар

Най-силен е ударът от ниските цени на какаото върху Кот д'Ивоар, която има сериозен проблем с износа на суровината. Износителите отказват да спазват договорите си и да продават стоката си поради поевтиняването й. Първоначално те са смятали, че цените ще ще започнат да се вдигат, но в момента няма изгледи за това. "Какаовите зърна просто чакат и се трупат на пристанищата. Имаме информация, че чували със суровината са захвърлени и отстрани на пътищата", коментира Едуард Джордж.

След като цените отбелязаха спад за шести пореден ден, някои от регионалните производители коментираха, че над 80% от договорите не могат да бъдат спазени, защото котировките са твърде ниски и те работят на прекалено висока загуба.

Анализаторите са на мнение, че докато низходящият тренд може да продължи в краткорсочен план, ефектът върху доставките ще бъде дългосрочен. Според тях по-ниските изкупни цени могат да накарат част от производителите да преосмислят своите възможности и да се насочат към отглеждане на други култури.

Цените на какаото достигнаха най-ниското си ниво от 2008 г. поради голямата реколта в Латинска Америка и Западна Африка, които отговарят за 70% от световната продукция. Тон от суровината поевтиня с 4.4% до 1991 долара за тон късно в понеделник. Какаото е основна суровина в сладкарската индустрия и при производството на шоколадови изделия.

Bloomberg посочва, че поевтиняването на суровината вече се е прехвърлило и в крайните цени на производители като Mondeliz, Cadbury и Oreo.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    the_core avatar :-|
    The Core

    Когато борсите се оплакват, нещата са добре за нормалните хора!

  • 2
    cuklio avatar :-|
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.

    Миналата година се чуваха едни ревове, как едва ли не шоколада щял да стане недостъпен заради растежа на цените. Производители като Тоблерон намаляваха грамажи.... И накрая какво....едно голямо нищо.
    Анализи без смисъл и идея, това е показателно за голяма част от пазара.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK