Цената на неръждаемата стомана отново тръгна нагоре

Миналата година е била най-тежката за продуктите от неръждаема стомана

През миналата година в глобален мащаб са били произведени рекордните 45.6 млн. тона неръждаема стомана.
През миналата година в глобален мащаб са били произведени рекордните 45.6 млн. тона неръждаема стомана.    ©  Reuters
През миналата година в глобален мащаб са били произведени рекордните 45.6 млн. тона неръждаема стомана.
През миналата година в глобален мащаб са били произведени рекордните 45.6 млн. тона неръждаема стомана.    ©  Reuters

Цената на неръждаемата стомана започва да възстановява позициите си, пише Financial Times. Подобно на други суровини, тя беше станала жертва на глобалните спадове в металургичната индустрия. Сега обаче компаниите изживяват по-добри дни, които се очаква да продължат дълго. Акциите им се покачват наред с печалбата и дивидентите за инвеститорите, което е от основно значение за завръщане на доверието на пазара.

Възстановяване

Основен фактор за вдигането на цените е паралелното повишение на котировките на никела и хрома, елементите, които се използват при продукцията на неръждаемата стомана. "Вече е ясно, че пазарът е в период на възстановяване", коментира Бернардо Веласкез Херерос, изпълнителен директор на испанската група Acerinox. "В момента сме много оптимистични за бъдещето."

Въпреки че неръждаемата стомана отговаря за много малка част от цялото производство на стомана, това е един от най-важните пазари. Металът намира широко приложение - от бяла потребителска техника и медицинско оборудване до производството на автомобили и водна инфраструктура. Продукцията се използва все повече в развиващи се страни, които се опитват да трансформират икономиките си към увеличаване на вътрешното потребление. През миналата година в глобален мащаб са били произведени рекордните 45.6 млн. тона неръждаема стомана, сочат данните на консултантската агенция Meps.

Големите на пазара

На пазара в момента има три големи публични компании, които се занимават с производството на неръждаема стомана - Acerinox, Aperam и Outokumpu. И трите са базирани в Европа, но оперират на международно ниво. В момента те изживяват добри дни и се радват на възходящата тенденция на пазара в резултат на нарастващото търсене на метала. По време на спада на пазара, компаниите от индустрията предприеха серия от мерки, сред които консолидация, намаляване на производството и промяна на търговската си политика. И в крайна сметка, изглежда, че мерките са изпълнили целта си.

Една от компаниите, които най-добре се справя с възраждането на бизнеса си, е базираната в Люксембург Aperam. По-рано през месеца тя вдигна с 20% дивидентите за акционерите и обяви програма за обратно изкупуване на акции за 100 млн. долара. Печалбата за изминалата година е била 214 млн. долара, а приходите са се увеличили с една десета до 4.3 млрд. долара.

През последната година акциите на Acerinox са се покачили с над една трета, докато тези на Aperam са се вдигнали с 56%, като в момента и двете компании имат пазарна оценка от около 4 млрд. долара. "Това, което виждаме днес, е, че през последната година цените са в постоянен възход", коментира Тимотео ди Мауло, изпълнителен директор на Aperam. "Миналата година видяхме най-ниското ниво на цените - по-ниско, отколкото можехме въобще да си представим", обяснява той.