Накъде ще се движи цената на златото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Накъде ще се движи цената на златото

Накъде ще се движи цената на златото

Европейските ETF в метала продължават да трупат активи

5692 прочитания

След неочаквано лоши данни за инфлацията в САЩ златото поскъпна с около 10 долара в края на миналата седмица и в момента се търгува за 1230 долара за тройунция. Инфлацията в най-голямата икономика за юни е 1.6%, под очакваните 1.7%, и запазва тенденцията на спад.

Новината не е добре дошла за Федералния резерв и намеренията му да повишава лихвените нива и да изтегля ликвидност от пазара, като постепенно започне да намалява баланса си. Самият пазар в момента калкулира още едно повишение на лихвата през декември с вероятност между 40 и 50%.

На практика няколко са вариантите, които могат да попречат на Фед да "нормализира" баланса си. Първо, лоши данни за заетостта и безработицата. Най-важният индикатор тук е non-farm payrolls (откритите нови работни места извън селскостопанския сектор). Въпреки че за юни САЩ добавиха 222 хил. работни места (очаквани 179 хил.), този индикатор често бива ревизиран, в случая четения под 150 хил. със сигурност не са добре дошли.

Второ, понижаваща се инфлация. Освен че Федералният резерв има цел от 2% годишна инфлация, спадащата инфлация е най-големият бич за централните банкери, които се страхуват от навлизането в т.н. дефлационна спирала. В последно време месечните четения на инфлацията не кореспондират с намеренията на Фед.

Трето, корекция на фондовите пазари (с повече от 15-20%). Въпреки че официално Фед няма поставена цел да поддържа възходящ тренд на фондовите пазари, на практика паричната политика на банката прави точно това, като вкарва ликвидност във финансовите пазари. За Фед здравето на пазарите на акции е от особена важност, евентуален крах там може лесно да се прехвърли върху реалната икономика.

Интересното е, че по нищо не личи пазара да "калкулира" намеренията на Фед да "нормализира" баланса си. Първо, лихвите по 10-годишните ДЦК на САЩ по никакъв начин не са се променили от избора на Доналд Тръмп за президент. Както видяхме, дори очакванията на пазара са само около 40% за повишение на лихвата през декември. Второ, пазарът на акции е в "ненормално" възходящ тренд, имайки предвид, че Фед изтегля ликвидност от пазара, и на фона на факта, че икономиката на САЩ не се намира в по-добро състояние спрямо 2014-2015 г. Въпреки това след срещата на Фед през юни цената на златото претърпя корекция от близо 80 долара или приблизително 7%. Как е възможно това?

Не е тайна, че COMEX пазарът има "огромно" влияние върху цената на златото. Всеки петък CFTC (US Commodity Futures Trading Commission) публикува доклад за дългите и късите позиции на търговците на фючърс пазара за изминалия вторник, в него могат да се видят нагласите на пазара за конкретен актив. В доклада за златото, най-общо казано, търговците са разделени на два типа - спекуланти и неспекуланти (търговци). Втората група включва всички производители на злато (мини, рафинерии, големи дилъри на физическо злато, бижутери), както и големите банки или т.нар. суап дилъри на злато. Последните имат информационно предимство пред останалите играчи на пазара, защото могат да видят структурата на поръчките и позициите на останалите участници.

Спекулантите на COMEX имат несъразмерно голямо влияние на фона на средствата, с които оперират. Тъй като фючърс пазарът им предоставя възможност да работят с ливъридж, те нерядко заемат позиции, до десет (x10) пъти по-големи от собствените им средства. Този механизъм генерира особено големи ценови движения в краткосрочен план (около месец), постигнати с относително малко собствени средства. Когато спекулантите са заели екстремни къси или дълги позиции и нямат фундаментална подкрепа от пазара (разбирайте физическо търсене или предлагане на злато), те стават лесна плячка за суап дилърите, които са наясно с разпределението на техните поръчки.

Суап дилърите разполагат с достатъчно средства, за да пробият дадено ниво на подкрепа или съпротива, с което да активират т.нар. стоп поръчки на останалите участници на пазара. Ако си в екстремна позиция, разполагаш с ограничени средства и пазарът не е в твоята посока, най-умното нещо, което може да направиш, е да затвориш позиция, за да не изгубиш ограничените си средства. Това се случва често на пазара на злато и е причина за т.нар. flash crashes (внезапни спадове) в цената на метала.

Преди последното заседание на Федералния резерв през юни цената на златото бе непосредствено под 1300 долара. В голяма степен ценовото движение бе в резултат на увеличаващи се нетни дълги позиции на спекулантите на COMEX. Моментът бе подходящ да се "оберат" екстремните позиции на пазара. Оттогава насам само за четири седмици спекулантите на COMEX пазара нетно са разпродали над 400 тона злато. Всъщност общите къси позиции на спекулантите не са били такива от началото на 2016 г. насам, когато, ако си спомняте, започна възходящ тренд на метала с около 20% само за четири месеца. Ситуацията в момента е подобна. Спекулантите отново са заели екстремна позиция, този път екстремно къса, и в скоро време може да станем свидетели на корекция на тази позиция.

Но какво се случва с "фундаменталното" физическо търсене? Няколко са важните индикатори там, за които може да намерим достъпна информация, имайки предвид, че самият пазар на физическо злато е до голяма степен OTC (over the counter). Първо, нивото на злато в ETF-те. Най-вероятно няма по-добър индикатор, който да показва нагласите на "големите" инвеститори. Цената на златото и нетните приливи и отливи на злато от ETF-те имат перфектна положителна корелация.

На всеки три месеца WGC (World Gold Council) публикува информация за това колко злато се съхранява за ETF-те по света. Оказва се, че от началото на годината има нетен прилив на злато в ETF-те в Северна Америка и Европа. Може би по-интересна е тенденцията от началото на 2016 г. европейските ETF-и да трупат злато, като до момента нетно са увеличили позицията си с около 300 тона злато. Може да сравните тези 300 тона за година и половина и 400-те тона на COMEX, споменати по-горе, за да направите равносметка колко трудно се изгражда позиция с физически метал в сравнение с фючърс контракт.

Вторият фактор, който е относително достъпен, са премиите на физическия пазар на златото в Индия и Китай. Колкото по-високи са те над цената в Лондон, толкова по-яростно е търсенето от тяхна страна.

Това, което се вижда, е и завръщане в началото на 2017 г. на търсенето в Индия след колапса през ноември 2016 г. в резултат на изтеглянето от обращение на банкнотите от INR500 и INR1000 (86% от банкнотите в страната).

С голяма доза увереност може да кажем, че на физическия пазар на злато настроенията клонят ако не към положителни, поне към неутрални относно метала. Т.е. последното низходящо движение в цената на златото може до голяма степен да намери обяснение в случващото се на COMEX пазара.

След неочаквано лоши данни за инфлацията в САЩ златото поскъпна с около 10 долара в края на миналата седмица и в момента се търгува за 1230 долара за тройунция. Инфлацията в най-голямата икономика за юни е 1.6%, под очакваните 1.7%, и запазва тенденцията на спад.

Новината не е добре дошла за Федералния резерв и намеренията му да повишава лихвените нива и да изтегля ликвидност от пазара, като постепенно започне да намалява баланса си. Самият пазар в момента калкулира още едно повишение на лихвата през декември с вероятност между 40 и 50%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK