САЩ и Китай ще балансират търговията помежду си, но не сега

Въпреки заявките за "големи стъпки" в преговорите между двете страни не са постигнати много конкретни резултати

Доналд Тръмп и Си Дзинпин започнаха преговори по потенциална търговска сделка която да урегулира търговския баланс между страните им преди 100 дни
Доналд Тръмп и Си Дзинпин започнаха преговори по потенциална търговска сделка която да урегулира търговския баланс между страните им преди 100 дни    ©  Reuters
Доналд Тръмп и Си Дзинпин започнаха преговори по потенциална търговска сделка която да урегулира търговския баланс между страните им преди 100 дни
Доналд Тръмп и Си Дзинпин започнаха преговори по потенциална търговска сделка която да урегулира търговския баланс между страните им преди 100 дни    ©  Reuters

След два дни на преговори между САЩ и Китай за сътрудничество в прекратяването на големия търговски дисбаланс помежду им, заявките са за успех, но конкретните резултати и договорки липсват. Това съобщава в свой материал британският Financial Times (FT). Срещата между делегациите на министър на финансите на САЩ Стивън Мнухин и вицепремиера на Китай Ван Ян се случи, след като преди 100 дни американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се договориха двете страни да започнат преговори. Очаква се тази сделка да облекчи търговията на пилешко и говеждо месо, а също така да отвори китайския пазар за американски компании за кредитен рейтинг.

Търговските преговори се случват на фона на нагнетеното покрай поредния етап на севернокорейската ракетна криза отношение между двете суперсили.

Реакции

Според бившия съветник по взаимоотношенията на САЩ с Азия Евън Медейрос, цитиран от FT, начинът, по който са протичали срещите, е бил показателен за нараставащо напрежение между страните. Детайлите около преговорите почти липсват, а двете страни не излязоха с обща позиция след разговорите тази седмица.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнухин заяви пред журналисти, че двете страни са направили "голяма стъпка" и са готови да работят заедно по конкретни въпроси. Мнухин е уверен, че оттук нататък предстои детайлно обсъждане по всички точки. Вицепремиерът на Китай Ван Ян каза, че двете държави са се договорили да работят конструктивно, за да се справят с дефицита, цитиран от китайската агенция Xinhua. Той добави, че Китай и САЩ са стигнали до необходим консенсус за справянето с широк кръг от проблеми и подчерта, че успешният край на диалога и началото на търговско сътрудничество между САЩ и Китай е от огромно значение за двете държави.

Търговските преговори се случват на фона на нагнетената покрай поредния етап на севернокорейската ракетна криза в отношенията между двете суперсили. Президентът Доналд Тръмп неведнъж е обвинявал Китай, че не прави достатъчно да спре ядрената програма на Пхенян. От друга страна, американският президент също е заявявал, че основната цел на преговорите е да се осъществят балансирани и напълно равнопоставени търговски взаимоотношения между двете страни. Китайският президент Си Дзинпин пък е казвал, че и чрез дълъг диалог не могат да се премахнат определени различия, но създаването на предпоставки за конфронтация би навредило на двете страни.

Предистория

Търговският дефицит на САЩ с Китай достига 309 млрд. долара, като взимането на мерки за съкращаването му беше сред големите предизборни обещания на Доналд Тръмп. За да се избегне търговска война и обвинение от страна на Вашингтон, че манипулира валутата си, Пекин се съгласи на преговори за ограничаване на дефицита. Още през май делегациите на държавите от преговорите обявиха, че е сключена предварителна сделка за внос на говеждо месо от САЩ за Китай. Тогава американският министър на финансите Мнухин съобщи, че това е добър знак за благоприятното развитие на диалога. Въпреки това редица икономисти са на мнение, че подобни малки търговски сделки като тази от май не могат да доведат до уравновесяване на търговския баланс.