През последните години поради по-големия достъп до информация все повече хора осъзнаха неблагоприятните ефекти от използването на захарта. Освен изкуствени подсладители дълго време нямаше широко приета алтернатива на захарните продукти. Въпреки това през последните години екстрактът от стевия набира популярност, пише Bloomberg.
Заместител с възможности
Подсладителят стевия често е рекламиран като екстракт от растение, като също почти не съдържа калории. Въпреки че е 200 пъти по-сладка от захарта, гликемичният индекс на стевията е нула, което я прави и годна за консумация и от диабетици.
Консумацията на стевия се е увеличила три пъти между 2011 г. и 2016 г. според данни от Euromonitor International. Годишните продажби на този подсладител са 4 млрд. долара, което е все още твърде малко на фона на целия пазар от 150 млрд. Докато все още продажбите на стевия не са огромни, компании като Cargil и ED&F Man Holdings смело инвестират в комерсиализирането на продукта. Според тях най-голямата пречка пред консуматорите е силната наситеност на подсладителя, който често оставя горчив привкус.
През 2008 г. американската Комисия по храните и лекарствата обявява стевията като безопасна за ползване в храни и напитки. Същата година една от най-големите компании в селското стопанство - Cargill, започна да предлага Truvia, подсладител, базиран на стевия. През 2011 г. търсенето на стевията се увеличава и Европейската комисия също одобрява подсладителя.
Днес стевия може да бъде намерена във всичко от кечуп до мокри кърпички. Повече от 10 хил. различни продукти са били регистрирани за последните 5 години, като над 70% от тях са били добавени през последните 3 години. Днес растението стевия се отглежда в Парагвай, Китай, Виетнам, САЩ, Виетнам, Индия, Аржентина и Колумбия.
Във Великобритания броят на новите продукти със стевия е нараснал 3 пъти за последните 4 години според британската изследователска компания в ритейл сектора Mintel. "Главно (стевия) може да бъде намерена в газирани напитки, но също така присъства в различни сосове, пуканки, паста за зъби и дъвки", казва Дейвид Жаго, директор на иновациите в Mintel.
Захарната конспирация
Захарната индустрия никога не е играла по правилата, казва Анахад О'Конър за NYTimes. Според неговата статия от септември 2016 г. през 1965 г. голяма част от лидерите в захарната индустрия подкупват редица главни изследователи в областта на медицината. Тяхната цел е да се минимизират рисковете за здравето, които носи прекомерната консумация на захар, и да се изопачи негативният ефект от наситените мазнини.
Намирането на нискокалорична алтернатива на захарта дълго време беше проблем за големите компании. Това води и до създаването на изкуствени подсладители като аспартам (Е951), сукралоза (Е955) и ксилитол (E967), които са доказано канцерогенни. Ползването на подобни подсладители обаче години наред носи печалби за компании като Coca-Cola, които продават продукти без "вредната захар".
По този начин те запазват марката си непокътната, като също и спестяват от производството поради ниската цена на изкуствените подсладители. Дори изключвайки страничните им ефекти, напоследък съществува неприязън у консуматорите относно приемането на изкуствени съставки.
Точно поради това стевията се явява като адекватен заместител – естествен подсладител, одобрен за използване, и по-евтин от захарта. За един човек средната годишна консумация на захар от 72 кг се равнява на 89.81 долара. Това е еквивалентно на едва 18 кг стевия годишно, или 74.46 долара.
Има война срещу захарната индустрия, затова стевията е на почит, казва Сара Гирардейо, ръководител на изследователския център LMC International. Въпреки това захарната индустрия държи 83% от целия пазар на подсладители, оценяван на 150 млрд. долара.

През последните години поради по-големия достъп до информация все повече хора осъзнаха неблагоприятните ефекти от използването на захарта. Освен изкуствени подсладители дълго време нямаше широко приета алтернатива на захарните продукти. Въпреки това през последните години екстрактът от стевия набира популярност, пише Bloomberg.
6 коментара
"Това води и до създаването на изкуствени подсладители като аспартам (Е951), сукралоза (Е955) и ксилитол (E967), които са доказано канцерогенни. "
Няма нужда от фалшиви новини или по-точно реклама. Тези подсладители съществуват от над 30 години и са изпити милиони хекталитри подсладени с тях без да има връзка с рака.
До коментар [#1] от " Pronto ": Нямат връзка, само дето случайте на заболели от рак през последните десетилетия са се увеличи ... поради една или друга причина
И стевията не става за редовна употреба. Проучвах я преди време и се отказах заради наблюдавани реакции на нервната система. Просто трябва да се ограничи захарта, 25 грама на ден са постижима цел без драстични лишения.
"За един човек средната годишна консумация на захар от 72 кг се равнява на 89.81 долара. Това е еквивалентно на едва 18 кг стевия годишно, или 74.46 долара."
Не е толкова лесно. Трябва и теглото/обема да се замести с нещо. Примерно в един шоколад от 100 грама захарта да е 40 грама. Ако се замести 0.2 грама стевия (нали била 200 пъти по-сладка) трябва останалите 39.8 грама да се заместят с нещо. Да няма да сложат повече какао, я - то скъпо. Ще сложат всякакви пълнителни и добавки за текстури... същите компании, които предлагат аспартамите и сорбитолите предлагат и такива. Функцията им е предимно да запълват обем и да свързват другите вещества, а имената им са непроизносими.
Захар в какъвто и да е вид - си е "бяла смърт". не трябва заместител на захарта, приема и трябва да се намали!
Животът не може да се надхитри, той така е измислен, че изкушенията винаги да са вредни и да носят само моментно и измамно усещане за щастие. Щом е благо ще се яде в малки количества и толкова. С каквото и да заместят захарта все ще е вредно по един или друг начин.