Големият сладък конкурент на захарта

Индустрията зад естествения подсладител стевия се оценява над 4 млрд. долара

Въпреки нарастващата конкуренция захарта държи 83% от целия пазар на подсладители
Въпреки нарастващата конкуренция захарта държи 83% от целия пазар на подсладители    ©  Reuters
Въпреки нарастващата конкуренция захарта държи 83% от целия пазар на подсладители
Въпреки нарастващата конкуренция захарта държи 83% от целия пазар на подсладители    ©  Reuters

През последните години поради по-големия достъп до информация все повече хора осъзнаха неблагоприятните ефекти от използването на захарта. Освен изкуствени подсладители дълго време нямаше широко приета алтернатива на захарните продукти. Въпреки това през последните години екстрактът от стевия набира популярност, пише Bloomberg.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
  • 1
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto

    "Това води и до създаването на изкуствени подсладители като аспартам (Е951), сукралоза (Е955) и ксилитол (E967), които са доказано канцерогенни. "
    Няма нужда от фалшиви новини или по-точно реклама. Тези подсладители съществуват от над 30 години и са изпити милиони хекталитри подсладени с тях без да има връзка с рака.

  • 2
    mul1426175987394222 avatar :-|
    Milen Stefanov

    До коментар [#1] от " Pronto ": Нямат връзка, само дето случайте на заболели от рак през последните десетилетия са се увеличи ... поради една или друга причина

  • 3
    velvoofell avatar :-|
    velvoofell

    И стевията не става за редовна употреба. Проучвах я преди време и се отказах заради наблюдавани реакции на нервната система. Просто трябва да се ограничи захарта, 25 грама на ден са постижима цел без драстични лишения.

  • 4
    kamendc avatar :-|
    Камен

    "За един човек средната годишна консумация на захар от 72 кг се равнява на 89.81 долара. Това е еквивалентно на едва 18 кг стевия годишно, или 74.46 долара."

    Не е толкова лесно. Трябва и теглото/обема да се замести с нещо. Примерно в един шоколад от 100 грама захарта да е 40 грама. Ако се замести 0.2 грама стевия (нали била 200 пъти по-сладка) трябва останалите 39.8 грама да се заместят с нещо. Да няма да сложат повече какао, я - то скъпо. Ще сложат всякакви пълнителни и добавки за текстури... същите компании, които предлагат аспартамите и сорбитолите предлагат и такива. Функцията им е предимно да запълват обем и да свързват другите вещества, а имената им са непроизносими.

  • 5
    damianrm1 avatar :-P
    damianrm1

    Захар в какъвто и да е вид - си е "бяла смърт". не трябва заместител на захарта, приема и трябва да се намали!

  • 6
    bwl46530357 avatar :-|
    bwl46530357

    Животът не може да се надхитри, той така е измислен, че изкушенията винаги да са вредни и да носят само моментно и измамно усещане за щастие. Щом е благо ще се яде в малки количества и толкова. С каквото и да заместят захарта все ще е вредно по един или друг начин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход