Анализатори очакват спад в цената на желязната руда
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Анализатори очакват спад в цената на желязната руда

Reuters

Анализатори очакват спад в цената на желязната руда

Високите нива на производството и слабото търсене в Китай ще създадат излишък в предлагането на суровината

5459 прочитания

Reuters

© Reuters


Анализаторите очакват спад в цената на желязната руда в краткосрочен план, съобщава Financial Times, цитирайки Централната банка на Австралия. Според проучване на банката новите изисквания в преработващата промишленост, наложени от китайското правителство и насочени към опазването на околната среда, ще принудят много предприятия временно да преустановят дейността си или да я намалятq като по този начин намалят цялостното търсена на руда от китайската икономика.

"Резултатно по-ниското търсене на желязна руда в Китай и високите нива на световния добив на желязна руда ще създадат излишък от суровината, който естествено ще доведе до спад в цената на рудата", пише списание Metal Bulletin.

Данните

Цената на желязната руда с 65% метално съдържание в понеделник е варирала около 73.50 долара за тон, което е ръст от 38% за последните три месеца. За същия период акциите на австралийската минна компания, занимаваща се с добив на метална руда, Fortescue Metals Group са поскъпнали с 14%, достигайки 5.44 долара. Високата стойност на акциите на компаниите в сектора и самата руда обаче, обяснява Reserve bank of Australia в свое проучване, са били подкрепени от силното търсене на суровината в Китай и ниските нива на производство. Ситуацията в отрасъла обаче очаква сериозна промяна сега, след като редица предприятия за добив на суровината направиха сериозни инвестицииq насочени към разширяването на производството, а пазарът за суровината, изглежда го очаква свиване, след като една от най-големите икономики ще ограничи потреблението си на желязна руда.

Според някои от анализаторите в RBA Китай е достигнала пиков момент в производството си на стомана и нарастването му е слабо вероятно. Въпреки това друга част от експертите в областта са оптимистично настроени по отношение цената на суровината с надеждите, че индийската икономика, която отчита забележителен ръст през последните годиниq ще насочи все повече средства към транспортна инфраструктура и жилищно строителство, създавайки нови пазари за производителите на стомана.

Причините

Изготвяният от списание Metal Bulletin индекс на желязната руда с 66% съдържание на метал е поевтинял до 92.54 долара за тон в края на миналата седмица от 94.13 долара за тон в началото й.

Според източници на списанието затрудненията за индустрията в Китай са започнали още в самото начало на годината, когато производителите на използваните в обработването на рудата пелети бяха принудени да оформят производството си спрямо новите екологични изисквания на китайското правителство.

Това обаче засегна предимно предприятията в северната част на страната, където екоизискванията традиционно са по-високи поради по-силната замърсеност на въздуха. Южен Китай все още не е засегнат толкова значително или поне за момента с оглед на факта, че властите в страната въвеждат все повече регулации, някои от които, пише списанието, ще засегнат пряко и производство на стомана и обработката на желязна руда.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK