Цената за изграждане на соларни паркове в Германия е рекордно ниска

За пръв път разходите за инсталирането на мощности се понижават под 5 евроцента за киловатчас

Соларна инсталация в региона на Карлсруе
Соларна инсталация в региона на Карлсруе    ©  Reuters
Соларна инсталация в региона на Карлсруе
Соларна инсталация в региона на Карлсруе    ©  Reuters

Средната цена на инсталиране на нови соларни мощности в Германия е спаднала за пръв път под 5 цента за киловатчас, пише CleanEnergyWire.

Стабилно надолу

Цената продължава да върви надолу, след като през 2015 г. започнаха да се провеждат аукциони. Оттогава насам тя се е понижила с над 40%. В резултат на тази тенденция фотоволтаичната индустрия ще настоява да бъдат премахнати всички досегашни ограничения върху разширяването на бизнеса й. Темата за развитието на соларната енергия най-вероятно ще е и една от основните при преговорите за създаването на новата управленска коалиция в Германия. Преговорите между Християндемократите на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз, от една страна, и либералните Свободни демократи и Зелените, от друга, започват в сряда.

Цената на инсталиране на нови фотоволтаици е достигнала рекордно ниското си ниво при третия рунд на аукциони през 2017 г. Според Федералната агенция за електромрежи средните разходи са паднали до 4.91 цента на киловатчас спрямо 5.66 цента за киловатчас през юни. На аукциона, на който са били определени инвеститори за 222 мегавата, най-ниската цена е била 4.29 цента на киловатчас, а най-високата - 5.06.

Директорът на агенцията Йохен Хоман коментира, че "особено големите инсталации могат да бъдат построени на ниски цени и носят дивиденти за големите икономики".

Отпадане на ограниченията

При първите аукциони през 2015 г. средната цена при изграждането на слънчеви паркове беше 9.17 цента за инсталиран киловатчас. Оттогава цената е паднала с над 40%. Заради бързото понижение Асоциацията на соларната индустрия в Германия иска да премахне всички ограничения върху разширението на технологията в страната. "Ако правителството иска да достигне климатичните си цели, границите за фотоволтаични инсталации трябва да бъдат премахнати", казва директорът на асоциацията Карстен Кьорниг. "Германия вече не може да си позволи да не използва голяма част от слънчевата реколта." Той добави, че новите нива на цената предполагат много по-динамична експанзия.

В момента ограничението е на година да бъдат изграждани соларни инсталации с обща мощност от 2.5 гигавата, което според браншовата организация се дължи на високите цени от миналото. Според асоциацията в момента цената на тока от големите фотоволтаични инсталации е по-ниска, отколкото цената на тока от въглищните централи, следователно няма смисъл от това да се слага граница на разширението.

Германия има инсталирани соларни източници на енергия с капацитет от около 42 гигавата, които могат да поемат около 7% от производството на нужната електроенергия. Според соларната асоциация страната има нужда от 300 гигавата на година, за да премине от атомна и горивна енергия към основно производство на енергия от ВЕИ.