Bitcoin обществото очаква отделянето на нова валута

Bitcoin Gold все още не се търгува на големите борси, но поставя въпроси

Цената на Bitcoin тръгна надолу заради отцепването на нови валути
Цената на Bitcoin тръгна надолу заради отцепването на нови валути    ©  Reuters
Цената на Bitcoin тръгна надолу заради отцепването на нови валути
Цената на Bitcoin тръгна надолу заради отцепването на нови валути    ©  Reuters

Цената на криптовалутата биткойн продължи да пада, след като достигна рекордното ниво от над 6000 долара за една монета. Стойността на един биткойн стигна до 5374 долара в сряда, преди да се върне отново към ниво от около 5700 долара. Причината за това е новосъздадената криптовалута Bitcoin Gold, която се отделя от основната криптовалута. Въпреки че тя все още не е пусната за напълно свободна търговия, Bitcoin Gold вече преживя първия си драматичен спад в стойността от над 60% до 161 долара.

Какво се случва всъщност?

За да разберем точно какво се случва с издаването на нови валути, произлизащи от основната Bitcoin, трябва да разгледаме как точно работи системата на криптовалутите. Транзакциите от един потребител към друг се събират в блок, който се превръща в сложно математическо уравнение. Т.нар. миньори използват мощни компютри, за да решат уравнението и да проверят транзакцията. Когато другите играчи в системата потвърдят, че решението е правилно, транзакцията преминава.

Всичко това се случва чрез много силни компютърни машини, което е и един от големите проблеми на Bitcoin, защото те се контролират от сравнително малка група хора. Джак Лиао, изпълнителен директор на LightningASIC, която продава такива машини, разработва Bitcoin Gold, за да промени начина на работа.

Целта е Bitcoin Gold системата да може да бъде използвана и от хора с по-слаби машини, като това да я направи наистина децентрализирана, а мрежата – по-отворена за всички. Това не е първото разделение на Bitcoin, което се случва – през юли се появи и Bitcoin Cash. Валутата достигна най-високо ниво от 914 долара, но след това направи огромен спад и в момента се търгува за около 330 долара.

Кой получава Bitcoin Gold?

Всеки, който има Bitcoin, получава и Bicoin Gold – по една монета за всяка съществуваща. Това се прави, за да може на пазара бързо да излязат голям брой монети Bitcoin Gold. Стратегията обаче се отразява и на цената, която направи спад от 66% до 161 долара, сочат данните на Coinmarketcap. Според някои анализатори на криптосферата това показва, че инвеститорите нямат голямо доверие в новата валута и тя се появява прекалено скоро след предишното отцепване на нова валута от Bitcoin.

Bitcoin Gold също така все още не се търгува на масовите борси, което е голям проблем. Сайтът на новата валута претърпя крах още в първите часове от пускането ѝ, което се дължи на прекалено много заявки.