Едва 8% от блокчейн проектите от последните две години са все още активни

Доклад на Deloitte показва, че проектите, движени от организации, успяват да се задържат по-дълго

Огромната част от блокчейн проектите, създадени през последните две години, вече са мъртви. Това сочи ново проучване на Deloitte, според което през последната година е имало на практика взрив в сектора с проекти, основани върху иновативната технология. В доклада си "Еволюцията на блокчейн технологията: поглед отвътре" Deloitte твърди, че над 26 хил. нови блокчейн проекта са били създадени през 2016 г. чрез платформата GitHub. Въпреки това от всички 86 034 проекта, създадени чрез GitHub от 2015 г. насам, само 8% в момента са активни, като под активни се разбират проекти, които са били актуализирани през последните шест месеца.

"Тъжната реалност за проектите с отворен код е, че повечето от тях са изоставени или не са успели да достигнат целите си. За съжаление блокчейн технологията не е имунизирана от тази реалност. Нашият анализ показва, че едва 8% от проектите са все още активни", се казва в доклада на Deloitte.

Проектите, базирани върху блокчейн, също така стават и все повече. За 2015 г. общият брой на инициативите е около 15 хил., докато само за първата половина на 2017 г. броят им е 25 хил. Това е и бройката за цялата 2016 г., като анализът показва, че през идните години най-вероятно ще се отчете още по-голям скок на проектите, дори и масовата част от тях да се окажат неуспешни.

Път на организациите

Според данните на Deloitte едва 7% от проектите, които се движат от индивидуални потребители, са все още активни. Този процент обаче се вдига до 15, когато става дума за проекти, реализирани от организации. "Проектите, които са собственост на организации, са много по-издръжливи, отколкото тези, развивани от отделни потребители", се казва още в доклада. Според него идеите на организациите са и най-често копираните, което показва, че блокчейн обществото ги приема за най-вероятни да бъдат приложени в бъдеще.

Друго интересно откритие на Deloitte е, че организациите в GitHub платформата работят по-често заедно, което може да бъде и една от причините те да се задържат за по-дълго. За пример в доклада се дава криптовалутата Monero, създадена през 2014 г. Въпреки че тя се различава от bitcoin в ключови сфери като нивото на сигурност и мащаба, заради добрите връзки на проекта с други организации тя се приема добре от разработчиците.

Въпреки че новините за успеваемостта на блокчейн проектите са лоши, те не са изненадващи. Множество предприемачи в сферата, сред които и българите Христо Тенчев и Иво Георгиев, предупреждават, че не всички проекти се нуждаят от блокчейн технологията и трябва да отмине модата за събиране на финансиране чрез ICO, за да останат само проектите със стойност.