Колко сериозен е проблемът с електричеството при Bitcoin

Биткойн обществото ще бъде принудено да предприеме мерки за повишаване на енергийната ефективност на дигиталната валута

Без промени в мрежата на криптовалутата консумацията на електричество ще продължи да се увеличава.
Без промени в мрежата на криптовалутата консумацията на електричество ще продължи да се увеличава.    ©  Reuters
Без промени в мрежата на криптовалутата консумацията на електричество ще продължи да се увеличава.
Без промени в мрежата на криптовалутата консумацията на електричество ще продължи да се увеличава.    ©  Reuters

Освен за резките движения в цената на bitcoin напоследък все по-често се появяват и информации за огромната консумация на ток, която изисква системата на криптовалутата. По данни на сайта Digiconomist годишната потребност от електричество вече надхвърля 31.2 тВтч, което се доближава до потреблението в цяла Сърбия например. А само за една транзакция се изразходва толкова електроенергия, колкото използват 9 американски домакинства за ден.

Тези данни наистина са стряскащи и мнозина вече поставят въпроса доколко оправдано е такова разхищение на енергия и как това се връзва с целите за опазване на околната среда?

Според сайта Mashable обаче не бива да вярваме толкова сляпо на тази статистика. На първо място изданието посочва, че няма как да се определи колко точно електричество изисква bitcoin, за да съществува. И основната причина за това е, че повече т.нар. миньори на дигиталните монети са в Китай, откъдето точно данни е невъзможно да се получат.

Сметки на сляпо

На практика Digiconomist прави само предположения, като допуска, че 60% от приходите на копачите отиват за покриване на разходите за ток и всеки 5 цента от тях реално консумират 1 кВтч електричество.

И без да е специалист, човек може да си даде сметка, че подобни изчисления са много спорни, най-малкото защото в различните страни цената на електроенергията е различна. Но е безспорно, че като цяло "добивът" на биткойни всеки ден става все по-енергоемко начинание. Което впрочем е и една от причините за високата му цена. Според някои изчисления при стойности на криптовалутата под 4000 долара нейното създаване не би било икономически обосновано в по-голямата част от света. Така че при един срив в цената редица копачи ще изключат устройствата си и изведнъж консумацията на ток ще спадне главоломно. Това е така, защото за разлика от майнинга самата система на bitcoin не изисква чак толкова ток.

Спорно е и обявеното сравнение на транзакцията с разхода на домакинствата в САЩ. На първо място трябва да се отбележи фактът, че въпреки десетократно увеличената цена на криптовалутата от началото на 2017 г., сделките с нея не са се увеличили кой знае колко. За което, разбира се, има ясни причини - сегашният вид на мрежата на биткойна така или иначе не може да поеме повече транзакции, а и потребителите не искат да търгуват с него и по-скоро го разглеждат като инвестиционен актив.

Как ще се реши проблемът

Колкото и индикативни да са сметките на Digiconomist, в близко бъдеще биткойн обществото ще бъде принудено да предприеме мерки за повишаване на енергийната ефективност на дигиталната валута, ако иска тя да се наложи масово. И това според сайта Mashable не е непосилна задача. Разработчиците на Bitcoin отдавна работят по различни модели за оптимизиране на системата и е въпрос на време някой от тях да бъде внедрен.