Фючърсите върху биткойна поскъпнаха с 20% през първия ден

Банките на Уолстрийт са срещу използването на такива финансови инструменти за криптовалути

Фючърсите върху биткойна поскъпнаха с 20% по време на първия ден от търговията с този инструмент на най-популярната криптовалута в света, съобщава Reuters. Наложи се да бъдат направени две кратки спирания, за да охладят волатилността. Дилърите заявиха, че първоначалните обеми са надвишили очакванията, докато трафикът на уебсайта на Cboe Global Markets е бил толкова силен, че е причинил закъснения и прекъсвания. Борсата заяви, че всичките ѝ системи за търговия обаче са в нормално състояние, предава Bloomberg.

Очакванията

Поддръжниците на биткойна се надяват, че по този начин ще се насърчи по-широката употреба на валутата и ще се решат проблеми, свързани с лигитимността ѝ. Критиците от своя страна предупреждават за рисковете този актив да се окаже балон, както и за колапс на цените.

Започването на търговия с фючърси върху биткойн на регулирана борса, е крайъгълен камък за тестовата инфраструктура, която ще улесни опитите на легионите от професионални търговци и основните инвеститори да залагат на покачването или падането на криптовалутата, което потенциално ще помогне за направляването на цената.

В момента търговията с биткойни се ръководи главно от отделни инвеститори, които са склонни да рискуват да купуват на предимно нерегулирани пазари.

Движението

Фючърсите с доставка след един месец отвориха търговията на цена от 15 460 долара, след това за кратко поевтиняха, като след това поскъпнаха до 18 700 долара. Около 10:50 часа българско време в понеделник фючърсите върху биткойна отчитат нарастване на цената до 16 884 долара.

На базираната в Люксембург борса за биткойни Bitstamp цената на фючърсите се повиши до 16 430 долара. От началото на годината поскъпването на на най-популярната криптовалута достига 1400%.

Твърдо против

Въпреки доброто начало на регулираната търговия с криптовалутата, някои от най-големите банки в света, сред които Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan и Citigroup, са против пускането на фючърси върху биткойна. Според Financial Times групата финансови институции от Уолстрийт е подготвила писмо до американския регулатор - Комисията по търговия с фючърси върху стоки (Commodity Futures Trading Commission - CFTC), в което настояват да не се прибързва с разрешаването на такива инструменти.

Според банките тези нововъведения не са полезни, тъй като финансовата система все още не е готова за голямата волатилност на криптовалутата. На 18 декември фючърси върху биткойн ще започнат да се предлагат и от най-големият световен оператор на търговия с фючърси - CME Group Inc. Борсовият оператор Nasdaq също обяви, че планира да пусне фючърси върху биткойна през 2018 г.

За разлика от тях Нюйорската фондова борса засега се въздържа. "Може би сме глупави, че не бяхме първи в това", коментира на форум през миналата седмица Джеф Спречър, председател и главен изпълнителен директор на Intercontinental Exchange, която е собственик на борсата. Той обясни, че стратегията на нюйоркската борса е "да изчака и да види". Според него търговията с фючърси би улеснила късите продажби, когато инвеститорите очакват, че цената ще падне, което потенциално би подкопало пазара на настоящите купувачи.

Рисковете

Банките от Wall Street настояват, че допускането на схема за самооценяване при "тези нови продукти не съответства на потенциалните рискове, които стоят в основата на тяхната търговия, поради което трябва да бъдат преразгледани".

Комисията по търговия с фючърси върху стоки предупреди миналата седмица, че възникващите пазари на криптовалута до голяма степен са нерегулирани и тя има "ограничен законоустановен авторитет".