Криптомания 2017: Какво всъщност е биткойн
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Криптомания 2017: Какво всъщност е биткойн

Reuters

Криптомания 2017: Какво всъщност е биткойн

Криптовалутите не отговарят на нито едно от условията да бъдат пари, това обаче не означава, че технологията няма приложение

Reuters

© Kim Hong-Ji


Пазарната оценка на биткойн надмина 250 млрд. долара и само 18 компании имат повече стойност като публични дружества, отколкото е най-голямата криптовалута. Когато добавим и останалите койни с обща стойност почти 500 млрд. долара, размерът на този пазар отстъпва вече само на 6 публични компании.

Биткойн като пари

Поддръжката на биткойн стои върху разочарованието от политиката на печатане на пари на централните банки и най-вече от скъпите банкови услуги. Преди десетилетие имаше друг инструмент, който беше издигнат в култ по същите причини – златото. Давам за сравнение ценните метали не защото те са отрицание на книжните пари, а защото вече не отговарят на определенията за пари. Златото не е разменна монета поради много причини. Криптовалутите от своя страна са много по-близо до книжните пари, отколкото е златото.

Това са основните функции на парите и ето доколко криптовалутите могат да ги изпълняват:

- Като средство за размяна – биткойн вече е средство за размяна, но почти никой не го използва в това му качество, защото не отговаря на другите функции на парите. Наличието на десетки криптовалути само ще усложни приемането им за разплащане.

- За измерване на стойността – криптовалутите трябва да са стабилни като цена, за да може да се използват за размяна и всеки в икономиката да има представа колко струва една стока или услуги. Ако това се случи обаче, те няма да са интересни за спекулантите. Тези, които са сложили пари в тях, без да получават някакъв паричен поток насреща, ще започнат да ги продават.

- За съхранение на покупателна способност – криптовалутите растат с уникални темпове през последната година, но подобна динамика нагоре и надолу не устройва огромната част от населението и бизнеса. Те се нуждаят от стабилност и предвидимост на парите или спестяванията си.

- При взимане на заем отново е необходима стабилност на цената, защото в противен случай никой няма да взима заем в биткойн, който след време ще е много по-голям и непосилен за връщане.

  Криптовалутите не отговарят на нито едно от условията да бъдат пари. Това не означава, че технологията няма приложение или един ден няма да бъде използвана под някаква форма при разплащания. Търговията с тях обаче прилича на това полезна програма като Microsoft Excel да има своята отделна борсова цена само заради това, че е широко използвана. Всъщност акциите на Microsoft отразяват пазарния успех на софтуера.

  Намесата на банките

  Преди броени дни Европейската централна банка препоръча на търговските банки в еврозоната да разработят средство за ускоряване на разплащанията и за намаление на разходите за клиентите. Вероятно това ще е сериозна конкуренция на криптовалутите, най-малкото защото няма да се изисква огромна консумация на електричество. В такъв случай биткойн рискува да бъде изместен като средство за разплащане, дори и цената му да е стабилна.

  И биткойн като бизнес

  Дневният оборот на борсите по света с криптовалутите се движи между 20 и 40 млрд. долара, като расте дори още по-бързо. При комисиони между 2% и 4% се натрупват поне 1 млрд. разход за търгуващите с тях на ден. И не е учудващо, че мрежата е пълна с реклами за криптовалути, защото немалка част от тези комисиони се превръщат в маркетингови разходи. Това ще увлича още повече капитали към тях, а цените им ще се надуват.

  Приходите от такси за обслужващите биткойн мрежата също растат с трицифрен процент. Те са били в размер на 73.4 млн. долара през ноември, или 155% растеж при среден разход за една транзакция от 8.22 долара. Големите печалби идват от новите биткойни и те успяват да компенсират ръста на разходите. Разходите за енергия на една транзакция са били 12.80 долара (при 5 цента на киловатчас).

  Биткойн като акция

  Не мога да не призная, че няма такъв инструмент като биткойн, който да е създал толкова стойност за толкова кратко време. Криптовалутите струват колкото компанията на Уорън Бъфет, която има 18 млрд. долара печалба и активи на стойност 681 млрд. Но те са актив с много съмнителна стойност, а често някои от тях нямат никаква или са използвани за финансови измами. Данъчната администрация на САЩ например таксува печалбите от биткойн като печалби от търговия със суровини. Успехът на биткойн не е провал на Уолстрийт или на централните банки. Той е комбинация от маркетинг, алчност и перспективни технологии.

  Биткойн като балон

  Огромната част от финансистите по света са скептично настроени към криптовалутите и причините за това са изложени тук. Банкерите с удоволствие ще приложат блокчейн технологията, стига тя да води до намаление на разходите. Това обаче няма да донесе приходи за притежателите на биткойн. Спекулативната същност на ръста на криптовалутите се игнорира от инвестиралите в нея, които най-често нямат опит с финансови балони и са увлечени от криптоманията. Резкият спад на търговията с фючърси е доказателство, че банкерите не искат да участват в криптобалона. Това не означава, че той няма пространство за развитие. Цените могат да се качат още много при тази еуфория. Но всеки, купил днес, трябва да знае, че някой срещу него е продал и е взел парите му. Криптовалутите са начин за прехвърляне на стойност и колкото по-късно човек се включи, толкова по-голям риск носи. Те не са въпрос на вяра в технологии или отрицание на банките, а добре рекламирана възможност за бързи печалби. Много големи и много бързи.

  Пазарната оценка на биткойн надмина 250 млрд. долара и само 18 компании имат повече стойност като публични дружества, отколкото е най-голямата криптовалута. Когато добавим и останалите койни с обща стойност почти 500 млрд. долара, размерът на този пазар отстъпва вече само на 6 публични компании.


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
  Влезте в профила си
  Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
  Вижте абонаментните планове

  7 коментара
  • 1
   dimitarvelev avatar :-|
   Lord of the bets

   Защо като стане дума за криптоикономиката се говори само за биткойна, а не за etherium или някоя друга мрежа, която поддържа смарт контракти например. Биткойна е непробиваем и ще остане най-добрия актив за пазене на стойност. Технолоията му е морално остаряла - на 10 години, с много недостатъци и едно огромно предимство - сигурността. За ежедневна употреба обаче има много по-добри решения. Хейтърите на крипто са най-често политици и банкстери, които са силно уплашени, че ще им бъде отрязан клона, на който седят.
   Особено уплашени са големите инвестиционни банки, които ще бъдат издухани от най-печелившия им бизнес - да underwrite-ват емисиите на нови книжа и да са незаобиколимия фактор при рейзване на капитал.
   Политиците (сред които са и централните банкери) няма да могат да лекуват наркоманията с още от същото - да свалят лихвите и да печатат парите.

   Накратко: най-доброто предстои.

   Целия риск се носи както обикновено от обикновения човек (както винаги е било; та при КТБ кой плати сметката!?), но той ще е и най-големия печеливш от децентрализираната икономика.

  • 2
   pavel_p avatar :-|
   pavel_p

   Търгувай с биткойн с един клик ...... Спекула на марджин... Възможност за Много големи и много бързи печалби. Ако търгувате с криптовалути, вие купувате очакване или обещание цената да се качва или намалява. Вие не купуте реялен актив (валута). https://www.deltastock.com/bulgaria/ Предлага фючърси на биткойна и Етриум. Спреда при търгуване на крипто валути е 3$, Маржин-50% (2 пъти ливъридж), такса 2% от тегленета сумата по банков път сума...

  • 3
   katia_1 avatar :-|
   Rational

   Всяко поколение задължително трябва да премине през един балон, за да може да му държи влага достатъчно дълго...и така до следващото поколение хора, които си мислят, че може да се правят пари от въздуха. Пример предостатъчно в последните 30 години - японските акции, азиатските тигри, дотком, жилищния пазар. Предстои да разберем кое ще е следващото в списъка. Интересно, че повечето балони се зараждат в периоди на разхлабена монетарна политика.

  • 4
   zmuz avatar :-|
   zmuz

   Отличен анализ и представяне на биткойна и другите крипто "валути". Освен споменатия за спекулантите стимул да се поддържа постоянен интерес към феномена и съответно надуване на балона - редно е да се отбележи и друг един елемент - че биткойн някой ден ще замени реалните (фиат) пари. Концепцията е, че колкото повече дадена идея се повтаря - то толкова повече се увеличава шанса един ден тя да се превърне в нещо от само себе си разбиращо се - в случая - биткойн е победителят, купувайте го от нас на цена, която ние определяме. Основна функция на държавата е да осигури горе-долу равностойни правила за своите граждани, а не малка група спекуланти с добра технология да стоят заедно с всички на стартовата линия, но да се правят на ударени, че вече са направили пет обиколки. Тази метафора я използвам по отношение на онези, които не продават биткойните си, а ги пазят за момента, когато Маккафи "предсказа", че един биткойн ще струва 1 милион долара преди 2020 г. Може и да струва толкова, въпросът е, колко купвачи ще се намерят :)

  • 5
   cuam4o avatar :-?
   Ангел

   Поправка таксите в борсите са около 0.005-0.01%. НИКОЙ не би търгувал в борса с 2-4% такси, чувате ли се изобщо...

  • 6
   pavel_p avatar :-|
   pavel_p

   2% е таксата само за теглене на сумата по банков път а не такса за търгоявия (за Делтасток).... Ако не те устройва, отиди си на място в работно време с предварителна заявка и си ги изтегли в Брой.........

  • 7
   cqo33546357 avatar :-|
   cqo33546357

   До коментар [#1] от "Lord of the bets":

   Поздравления
   Технологията си я бива.
   Идеята за децентрализация ми допада.
   Не съм сигурен че за валута тази технология е най добрия вариант но само времето ще покаже дали съм прав.
   Надявам се да навлезе и да измете от пазара доста хрантутници и паразити в нашето общество.


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход

  Още от Капитал

  Дилемата на спестяващия

  Дилемата на спестяващия

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK