Какво съдържат индустриалните "руска салата" и салата "Снежанка"
Проучване на "Активни потребители" на 27 марки показва наличие на множество нетрадиционни съставки
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Само три от 14 индустриални салати "Снежанка" съдържат кисело мляко, а в заводските "руски салати" има поне по три консерванта. Това показва проучване на неправителствената организация "Активни потребители", в което са включени 13 марки руска салата и 14 "Снежанка", закупени от четири търговски вериги през декември 2017 г.
От "Активни потребители" се анализирали състава на индустриално приготвени и пакетирани салати, но без да правят лабораторни анализи. Цялата обобщена информация е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали, уточняват от асоциацията.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
6 коментара
Коя салата да ядете от магазина? Никоя. Правете си ги сами с подбрани продукти.
Точно.Или домашна туршия.
Това "изследване" си е живо прочитане на етикетите. Освен активни, потребителите рябва да са и информирани. Така нахвърляни данните не дават никаква информация коя суровина за какво е използвана и от къде се е появила в етикета. Освен това има и подвеждаща информация. Няма да изпадам в подробности, но например яйчника жълтък в руската салата не е заместител на яйцата, а е емулгатора на майонезата. Също така не е лошо да се проверява информацията, когато се публикува в такава медия...
Домашно направено, иначе битова химия от магазините.
Това "проучване" е много несериозно, за разлика от това, което направиха с маслата.
Достатъчно е. Но то, който ги купува, не иска да знае какво е - него го интересува да го има на масата и "децата да го харесат". Повечето хора са така за съжаление :(
До коментар [#4] от "crusible":
Напротив, добро е. Показва колко много информация можеш да получиш само с четене на етикетите.
А иначе да, хубаво е да правиш домашно, значително по-вкусно и почти никаква химия, но ... единствено ако разполагаш с необходимото време да напазаруваш качествени продукти и с необходимото време да го сготвиш.
Нали си наясно колко време отнема да приготвиш домашна руска салата: да измиеш, свариш, обелиш и нарежеш картофите, да измиеш, свариш, обелиш и нарежеш яйцата, да свариш и отцедиш грах, да нарежеш шунката, да забъркаш с миксера истинска прясна майонеза, да нарежеш киселите краставички... и т.н., разбира се всичко това след като си напазарувал продуктите, де :)
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход