Разпродажбите на акции по световните борси продължиха и в понеделник

Понижения имаше от Азия до Европа, със спад отвори и Уолстрийт

Вълната от разпродажби се пренесе и върху азиатските и европейските борси. В Токио Nikkei се понижи с 2.7%, толкова бяха загубите и на Hang Seng в Хонконг. В Китай също имаше спад – индексът на най-големите компании, които са листваните в Хонконг, се понижи с 3.1%. В Европа загубите бяха над процент, а индексът Euro Stoxx 50, на най-големите компании в еврозоната, падна до 4-седмично дъно след понижение с малко над 1%. Късно в в понеделник с началото на търговията на Уолстрийт имаше ново понижение, който обаче леко беше коригиран, а индексът NASDAQ дори малко се повиши. В основа на понижението бяха акциите на банките и на индустриалните компании.

Инвеститорите в момента са притеснени, че заради ускорения ръст на икономиката и показателите, централните банки ще предприемат по-сериозно затягане на монетарните политики.

Освен това през миналата седмица някои от най-големите компании като Google и Apple дадоха противоречиви сигнали в отчетите си за 2017 г. и прогнозите за тази. В понеделник обаче търговията с тях се успокои и при акциите на производителя на iPhone дори имаше поскъпванe.

От администрацията на Доналд Тръмп пуснаха съобщение до CBNC, че винаги са притеснени, когато пазарите губят стойност, но че са и убедени в силните икономически показатели.

Доходността по 10-годишните американски облигации остана почти без промяна на 2.885%. Именно повишението й от последните дни накара инвеститорите да станат по-притеснени за бъдещето на лихвите.