С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 9 фев 2018, 12:01, 17570 прочитания

Пътеводител към света на криптовалутите

Дигиталните валути и блокчейн, обяснени за начинаещи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
1. Какво всъщност е блокчейн?

Преди почти цяло десетилетие Сатоши Накамато, митичният създател на Bitcoin, представя документ от едва осем страници, в който се описва как парите могат да бъдат децентрализирани. Тогава малцина му обръщат внимание, а още по-малко са тези, които разбират потенциала на написаното. В действителност Накамото не просто е обяснил как всеки би могъл да установи контрол върху средствата си, а е предложил изцяло нов начин за сигурно сътрудничество между напълно непознати хора или фирми - блокчейн технологията (blockchain), наричана още у нас "блокова верига".

Казано най-просто, блокчейн е огромна, непрекъснато нарастваща база от данни, която има две забележителни свойства. Първото е, че веднъж въведени в нея, данните никога повече не могат да бъдат променяни или изтривани. Другата важна характеристика е, че няма човек или организация, които да управляват тази база данни. Тя е децентрализирана в хиляди индивидуални структури и всяка от тях има пълно копие от информацията.

Точно за това технологията, която по един или друг начин стои зад всички криптовалути, на практика премахва необходимостта от банки и централизирани клирингови операции. Вместо тях за потвърждаване на транзакциите се разчита на всички членове на мрежата, които ги отразяват в собствените си децентрализирани копия от историята на транзакциите на тази мрежа. Който пръв подпечата информацията (затвори даден блок), получава възнаграждение - известна сума криптопари.
2. Какво е биткойн, етериум и рипъл?

Това са трите най-разпространени криптовалути по обем търговия. Те се различават по технологиите зад тях. Конкретно при Bitcoin (BTC) математическият модел е такъв, че възможното количество единици е ограничено до 21 милиона. Към момента са създадени малко под 17 млн. от тях, а средно на всеки десет минути се "добиват" нови 12.5 биткойна - процес, известен като копаене. Тънкият момент е, че за да се спазва предвидената скорост на генериране, в монетите е въведена "сложност" на копаенето, която на всеки 14 дни се увеличава. В определено време се намалява наполовина и големината на блока - първият е бил от 50 биткойна, след това - 25, сега 12.5, а в бъдеще - 6.25 биткойна.

Важно е да се отбележи, че всеки биткойн се състои от сто милиона сатошита. Поради това, макар че цената на дигиталната валута се измерва в хиляди долари, с нея могат да се извършват плащания за по-малко от един цент. Всъщност, за да стане равно едно сатоши на един цент, Bitcoin трябва да се търгува срещу 1 млн. долара.

Eтериумът (ETH) също има блокчейн, но има няколко ключови предимства пред биткойн. Той не е просто програма за размяна на криптовалута, а платформа, върху която хиляди други апликации могат да бъдат изграждани: било то нови криптовалути, регистри или други проекти за обмяна на каквото и да е. Основно свойство на етериума е възможността за сключване на "умни договори" - апликации, които изпълняват зададена задача без възможност за последваща корекция. Това позволява сключването на сделки между две страни дори без те да се познават - договорът гарантира изпълнението на постановени условия, без едната да може да повлияе на това постфактум. Това направи създадения през 2014 г. етериум (или етер за по-кратко) основна платформа за "експлозията" на стотици хиляди нови проекти. И вдигна цената му на борсите - в момента той е втората основна валута в криптосвета.

Корено различна от тези двете е Ripple (XRP). Тя съществува още от 2012 г. и интересното при нея е, че не може да се добива. Всичките възможни 100 млрд. единици XRP са предварително създадени и единственият начин да се придобият е чрез покупка. Но все още в обръщение са около 38.7 млрд. от тях, тъй като разработчиците ги пускат на части.

3. Как се влиза на този пазар?

Има два начина да влезете на криптопазара - или да копаете валути, или да закупите такива през борса. За копаенето ви трябват специално оборудване, достъп до ток (за препочитане евтин) и търпение.

Що се отнася до влизането на борса, може да си закупите директно от такава, която позволява обмяната на долари или евро в криптовалути - например Kraken, Coinbase и др. Тези "входни точки" обаче са затруднени в момента. Първо, защото напоследък има наплив от желаещи да се регистрират. Второ, защото има изискване да се изпрати документ за самоличност, който да бъде одобрен и срещу всяка сметка стои физическа личност. Този документ се сравнява с национални бази данни и се проверява (подобно на банките).

Международните борси могат да се зареждат с дебитна или кредитна карта, като при много борси има горен праг от 150 евро на седмица по този начин, както и значително по-високи такси от порядъка на 5% до 12%. Другият вариант е с банков превод през SEPA, защото става дума за чуждестранни банкови сметки.

Тук обаче има проблем. Първо - този превод не е евтин. В България от банките единствено ПроКредит банк и Интернешънъл асет банк извършват преводи през SEPA срещу фиксирана такса от 5 евро. При останалите банки цената на тази услуга може да достигне 50-60 лв. И второ, дори тези, които извършват евтино такива преводи - като ПроКредит казват, че не влизат в отношения с лица, извършващи операции с криптовалути.

Възможностите за заобикаляне на банковите такси за тези преводи вече не са малко. Става дума за все по-големия брой fintech мобилни приложения, които извършват безплатни SEPA преводи – такива са Transferwise, Revolut, LeuPay, Mistertango, Moneta. Те нямат такси нито за регистрация, нито за поддържка на обикновени акаунти; такива се плащат само за премиум сметките им, a основно печелят от малки разлики във валутните курсове. Сметките по тези приложения се зареждат като плащане на виртуален ПОС на интернет магазин. По този начин парите се преместват от банковата сметка в мобилното приложение безплатно. Оттам може да се захрани личната сметка в дадена борса за криптовалути чрез SEPA превод, който отново е безплатен. Тук има сериозен минус - преводът се извършва в рамките на 2-3 дни, а не веднага, което е важно на волатилен пазар като този, където курсовете летят нагоре-надолу с десетки проценти.


Другият вариант са българските "чейнджове". Такива са например crypto.bg и cryptobank.bg, xchange.bg, altcoins.bg, като при тях няма нужда от предварителна регистрация. Въвеждат се единствено имейл и адрес на личния портфейл за криптовалута. Портфейл се прави изключително лесно - има мобилни приложения като Jaxx, приложения за браузъри като MetaMask, портфейли като MyEtherWallet и др. Всяко от тях ви дава уникален номер, който представлява портфейлът ви и на който всеки може да праща пари.

Плащането може да се направи по банков път към сметката в България на дадения чейдж или например чрез ePay. Първият начин обаче беше ограничен и сега всеки чейндж се опитва да договаря лични условия с банките. Един от сайтовете
crypto.bg вместо това търси начин да изгради система за peer-to-peer плащания, така че трайно да реши проблема със зависимостта от банковата система. Вторият начин оскъпява допълнително поръчката, защото се дължат такси в размер до 3.6% в зависимост от сайта, който се използва.

Разликата в цената, която се плаща на "чейнджовете" купува-продава, е около 5% до 15%, като по този начин за всяка сделка потребителят плаща 2.5% - 7.5%. При международните борси разходите за отделна сделка са безплатни до 1.5%.

И накрая - можете да откриете познат, който има такива валути и е склонен да се раздели с част от тях срещу пари на ръка.

Заб.: ПроКредит банк съобщи за "Капитал", че "не влиза в отношения с клиенти, извършващи търговия с виртуални или крипто-валути." Банката не обслужва физически и юридически лица, извършващи трансакции, свързани с покупко-продажба на витруални валути. Добавено на 12.02 в 14:00 часа.
4. Как се търгува?

Търговията с дигитални валути се осъществява на специализирани борси. Най-големите сред тях са Binance, Bittrex, Coinbase, Kraken, Bitfinex, Gemini, Poloniex и други. Макар всички да изискват копие от лична карта и многостепенна защита, повечето платформи не позволяват директни покупки с кредитна карта, а и българските банки масово отказват преводи. Причината за това е, че търговията с криптовалути все още не е регулирана, докато тази с държавни валути е. Пресечните точки, където се минава от едната към другата, са и местата, където националните регулатори проверяват най-стриктно, а повечето борси предпочитат да си нямат работа с тях.

Затова първото, което начинаещите трейдъри трябва да направят, е да решат как да се сдобият с известно количество от основните криптовалути (виж предния въпрос) и след това да прехвърлят част от тях към борсовите портфейли. Тук е важно да проверите какви са разходите ви за такси за превода на валути. Една от тези с ниски такси например е Litecoin.

Търговията става сравнително лесно - това е пазар в чист вид, където поръчките "купувам" срещат тези "продавам" и цената се регулира спрямо обема. Покупките на "алткойни", както се наричат множеството други дигитални валути, става основно чрез Bitcoin и Ethereum, като борсата автоматично създава портфейл за всяка монета. При всяка такава сделка има такси.
5. Как се излиза?

За превръщането на евентуалната печалба (или останалото след загубата) от търговията с дигитална валута в реални (т.нар. фиатни) пари се следват същите стъпки на обратно. Съответното количество криптомонети се обръщат в биткойни или етериуми, а те от своя страна се продават за левове или евро.

Тук също имате няколко възможности. Първата е да преведете пари обратно от борсата по банкова сметка. Това понякога може да се окаже проблем. Миналата година банковите сметки на две от водещите български интернет платформи за обмен на биткойн crypto.bg и cryptobank.bg бяха блокирани. Тогава обслужващата им банка ПИБ обяви, че голяма част от банките кореспонденти като JP Morgan Chase, Commerzbank и редица други, с които тя работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути. Няколко други банки като Райфайзенбанк и ЦКБ още преди това бяха обявили политика на необслужване на търговци на криптовалута. Според позиция на регулатора Българска народна банка банките в България имат право да отказват изпълнението на парични преводи на база нормативни актове като Закона за мерките срещу финансиране на тероризма и Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Трябва да се отбележи обаче, че физически лица, които се занимават активно с търговия на криптовалути, споделят, че никога не са имали проблем или запориране от страна на българска банка. Тоест местните финансови институции по-скоро не поддържат "черен списък" с IBAN сметките на международните борси, на базата на който автоматично да блокират нареждания.

Другата ви опция са също местните чейндж бюра. Те предлагат изкупуване на криптовалута срещу пари, като там трябва да внимавате за цената на сделката, защото на такъв волатилен пазар тя непрекъснато варира.
6. Дължите ли данъци

Зависи. Всяка дейност, която води до генериране на средства, се облага в момента, в който средствата постъпят под формата на конвенционална валута по ваша сметка. Търговията само между дигитални валути и притежаването им няма данъчни последствия.

Националната агенция по приходите е направила официално разяснение за данъчното третиране на дигиталните пари още през април 2014 г. Накратко доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%).

Според НАП за целите на данъчното третиране доходите от продажба на биткойни и други криптовалути се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, също определени за всяка конкретна сделка. Печалбата или загубата се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. При загуба не се дължи нищо, но не се ползват и други отстъпки.

Доходите от сделки с дигитални валути се декларират в Част І, Таблица 2 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Важно уточнение е, че законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.

Създаването на криптовалута чрез т.нар. майнинг обаче се таксува различно. Официалното становище на НАП е, че доходите от дейност по създаване и търгуване с биткойни и др. не са обособени като отделен вид доход. "Закупуването на специални компютърни системи за създаване (добиване) на биткойни с цел да се реализира печалба от продажбата им е аргумент за това, че намерението е тази дейност да се превърне в постоянен източник на доход, т.е. ще се осъществява по занятие и в този смисъл физическото лице би могло да се третира като търговец по смисъла на Търговския закон", казват още данъчните. В тези случаи облагаемият доход, респективно годишната данъчна основа и дължимият данък, се изчисляват в съответствие с правилата, разписани в данъчния закон за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец. С други думи, създаването на криптовалута може да се разглежда като нормална търговска дейност.
7. За какво да внимаваме?

Мислете за пазара на дигитални валути като за Дивия Запад. Там правителствата нямат власт и регулации, всяка загуба или невнимание се пише на ваш гръб и може да има сериозни последствия.

Дигиталните монети са неприкосновени и за разлика от реалните пари никой не може да получи достъп до тях, ако не разполага с частния ключ за адреса, в който те се намират. Има два сериозни проблема с това.

Първият, разбира се, е, че както всяко друго нещо, което се намира в мрежата, тези активи също могат да бъдат откраднати, ако някой открадне личния ви ключ. Възможно е вие да не запишете даден адрес коректно и да изпратите парите си на погрешен такъв. И в двата случая, веднъж изчезнали от портфейла ви, няма сила, с която да накарате тези пари да се върнат обратно.

Ако загубите или забравите личния си ключ пък, никога вече няма да можете да получите достъп до портфейла си. Нито услугата, която ви предоставя портфейла, нито някой друг може да ви даде достъп до парите ви. Различни проучвания сочат, че поради такива причини, има около 4 млн. биткойна, които са завинаги загубени - намират се в блокчейна, но не могат да бъдат използвани.

Десетки проекти за криптовалути в действителност са чисти scam-схеми, при които основната цел е да се присвоят парите на потребителите. Последният шумен пример за това е BitConnect. От компанията уверяваха всеки инвеститор, че могат да му гарантират до 480% печалба в рамките на една година, без риск от загуба. По думите на създателите на този проект, тази "сигурна" възвращаемост се дължи на уменията на специален бот, който те са разработили и който търгува с криптовалутите. BitConnect бе достигнала пазарна капитализация от 3 млрд. долара, но в средата на януари обяви, че прекратява дейността на своята борса и операциите си, след като властите в Тексас и Северна Каролина предупредиха, че дейността на компанията е незаконна и по същество е пирамида. Друг подобен пример е българската OneCoin, която също претендира да е криптовалута, но според разследващите в няколко държави е пирамида.

Има и други рискове. Неотдавна във фейсбук се появиха спонсорирани реклами на индустриалния гигант Bitmain, който произвежда едни от най-популярните устройства за майнинг на биткойни. В действителност обаче банерът води към фалшив уебсайт и невнимателните потребители биха могли да платят за техника, която никога няма да получат.
8. Какво е ICO

Initial Coin Offering (ICO) – това е новият начин за набиране на средства, който наподобява класическото IPO, но е нерегулиран, основан на блокчейн технологията и вместо акции предлага на инвеститорите дигитални токени (монети). Тъй като всичко се случва онлайн, набирането на капитал става буквално за минути. При проектите с добър маркетинг и солиден екип обикновено разпродаването приключва за по-малко от час. Инвеститорите обаче не получават нищо повече от дигиталния актив – нито процент от компанията, нито право на глас при взимане на бъдещи решения.

Най-често като онагледяване на същността на ICO се дава примера с казино, което още преди да отвори продава свои пластмасови чипове, за да получи необходимото финансиране. Очакванията на собствениците са потребителите да използват тези чипове, създавайки икономическа стойност, а самите потребители очакват да спечелят джакпота. В последствие, когато казиното отвори (когато проектът започне да се реализира) токените/монетите започват да се търгуват и на практика се превръщат в поредната криптовалута.

Уловката е, че има много компании, които прибягват до набирането на милиони долари чрез ICO, без реално да имат някакъв бизнес план или стратегия за развитие. Разчита се на ентусиазмът или по-скоро на лудостта около блокчейн, която създава оптимистични настроения. Дори да имат план пък, понякога самият факт, че са набрали милиони долари, играе демотивираща роля за създателите на проекта и те не успяват да го завършат. В комбинация с липсата на каквато и да е регулация това начинание става доста рисково. Това е и една от причините властите в Китай да забранят ICO, а почти никое от ICO-тата да не приема американски граждани заради опасенията от дългата ръка на американските регулатори, които внимателно следят за такъв тип измами.

При все това набраните средства чрез ICO отчитат изключително висок ръст. Ако през 2015 г. по този начин са били акумулирани едва 14 млн. долара, през 2016 г. сумата нараства до 222 млн. долара. Само през първата половина на миналата година ICO акумулираха 1.3 млрд. долара, а данните на tokendata.io за цялата 2017-а сочат 5.1 млрд. долара, при това като се броят само проекти, събрали над 1 млн. долара. С хилядите по-малките сумата набъбва до 6.8 млрд. долара (по изследване на Smith + Crown).

Част от темата

Криптотреска

Криптовалутите - новият Клондайк

Все повече хора в България копаят и търгуват с Bitcoin, Ethereum и др.

Дълбоко в мините за ток

България е атрактивна за майнинг, защото цените на тока са ниски

Още по темата

Борислав Костадинов: Бизнесът в България тегли все повече инвестиционни кредити

Членът на управителния съвет на "Прокредит холдинг" за лихвите за предпримачите у нас и в Европа

16 мар 2018

Венецуела ще пуска втора криптовалута - Petro Gold

Президентът Николас Мадуро твърди, че тя ще бъде обезпечена със злато

24 фев 2018

Western Union и MoneyGram тестват преводи с криптовалута

Ripple става все по-предпочитан от финансовите институции инструмент за международни плащания

16 фев 2018

Bitcoin и данъците

Как се третират виртуалните валути и какво е добре да знае всеки, който ги добива, търгува или се разплаща с тях

16 фев 2018

Първи опит за саморегулация на криптопазара

CEX.IO, Coinbase, eToro и други се обединяват в асоциация, наречена CryptoUK

14 фев 2018

Виена тества блокчейн базирани енергийни услуги

Разработката е на компанията Wien Energie

12 фев 2018

Космическият урок на Илън Мъск

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

9 фев 2018

Аризона може да позволи плащане на данъци с криптовалути

Законопроектът обаче има и противници

8 фев 2018

Maersk и IBM създават блокчейн базирана платформа за глобална търговия

Тя ще помогне за управлението и проследяването на милиони контейнери в света чрез дигитализиране на процеса на веригата за доставки

21 яну 2018

Kodak създава криптовалута за фотографи

Компанията ще инсталира и апаратура за добиване на Bitcoin в централата си, която ще може да се ползва под наем

10 яну 2018 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

20 ноември 2018г.
София хотел Балкан

capital.bg/banks

Шеста годишна конференция "Банките и бизнесът"Теми в програмата:


 • Банковият сектор през 2019 – приоритети и предизвикателства
 • Подготовка за банковия съюз и ERM 2 – какво е важно и какви ще са ефектите върху бизнеса
 • Тенденции при кредитирането - ще има ли промяна в цената на и какво ще е движението на лихвите
 • Нови възможности и програми за финансиране
 • Пазарът на необслужвани кредити
 • Иновации и технологични решения за по-висока ефективност на сектора​

Повече информация и програма: capital.bg/banks

Прочетете и това

Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата

Местната валута поскъпна с 5.3% спрямо долара след решението, което се оказа изненадващо за пазарите

13 сеп 2018, 4319 прочитания

Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв. Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв.

Това е втората процедура за кредити за социални и стартиращи предприятия, след като първата не предизвика достатъчно интерес

10 сеп 2018, 3503 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Пари" Затваряне
Европол: Около 5 млрд. долара са "изпрани" чрез криптовалути

Според правоприлагащата агенция 3-4% от престъпния оборот в Европа минава през дигитални активи

Годината, в която телевизия "Алма матер" стана известна

Университетът замрази договора си с външния продуцент, който щеше да създава програма за канала

Призовката за Лозан Панов е до всички съдии

Атаката срещу председателя на Върховния касационен съд се развива по план - той вече е мишена на антикорупционната комисия

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Всичко е игра

Изложба изследва сложното взаимодействие между видеоигрите и реалността

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: БСП ще бойкотира още парламента, Съветът на ЕС прие сделката за Brexit

Емисия

DAILY @7PM // 19.11.2018 Прочетете