EOS - новата звезда сред криптовалутите

След седмичен ръст от 50% вече е пета по пазарна капитализция

Динамиката на цените при дигиталните валути през последните дни доведе до размества в челната петица на монетите по пазарна капитализация. След Bitcoin, Ethereum, Ripple и Bitcoin Cash вече се нарежда EOS. С днешния ръст от над 11% и кумулативно над 50% за седмица тази криптовалута изпревари Litecoin, като капитализацията й вече е над 12.4 млрд. долара.

На практика в момента EOS е на абсолютния си рекорд по стойност - 16.3 долара. За сравнение на 10 април монетата се търгуваше срещу малко под 6 долара, а в края на октомври миналата година беше едва 0.5 долара. Така само последните 6 месеца поскъпването е около 3300%.

EOS е трета генерация криптовалута, създадена на базата на Ethereeum, и поддържа до 50 хил. транзакции в секунда, което е двойно повече спрямо VISA картите. Не е ясно какво точно означава съкращението, но в интернет се използват различни определения - Ethereum On Steroids, End Of Silence, Endless Online Scaling, EOS Operating System и др.

Един от създателите на криптовалутата е основателят на BitShares Дан Ларимър (Dan Larimer). За първи път тя е представена на събитието Consensus 2017 (провежда се всяка година под шапката на CoinDesk), като основната й цел е да реши проблема с ниския брой транзакции в секунда, които се извършват при Ethereum. Според Ларимър Internet of Things в бъдеще ще изисква хиляди транзакции в секунда.