С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 май 2018, 11:45, 6986 прочитания

Земеделие: Приземяването на пазара

След години на бурен ръст, цените на земите се качват по-плавно

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Taваните при агросубсидиите след 2020 г. ще бъдат само с национален контрол

България ще получи повече директни плащания в новия програмен период, но сумата за селските райони намалява с над 15%

20 юни 2018

България е на 20-ото място в ЕС по дял на инвестициите от БВП

Делът на инвестициите в съюза все още не е достигнал нивата отпреди финансовата криза, показват данните на Евростат

14 май 2018

Свиването на европарите за земеделие ще удари големите фермери

ЕК ще предложи селскостопанските субсидии след 2020 г. да намалеят с 6% в новия програмен период

24 апр 2018

Земеделска земя: Собственост на лизинг

Лизингът дава възможност да се фиксира цената на имота към момента, а размерът на лихвените плащания е съпоставим с размера на спестените рентни

27 фев 2018

България на три ферми

България е държавата в ЕС с най-голяма концентрация на земеделска земя в малко фирми, а Европейският парламент иска да пребори това явление

12 май 2017
Кипене на пазара, с много признаци на прегряване. Периодът между 2007 и 2015 г. бе бурен за пазара на земеделска земя - той почти не усети кризата, подсилван от растящите субсидии за земеделието. Сумата вече докосва 3 млрд. лева годишно, но заради свиването на евробюджета след 2020 г. за горивото и за цените на земята изглежда изконсумирано. В близкия хоризонт цените на земите продължават да нарастват, но далеч по-плавно от преди, а купувачите стават все по-претенциозни.

Когато числата (не) говорят

След влизането на България в ЕС през 2007 г. средната цена на земеделската земя се е увеличила почти четири пъти, като скокът в някои региони е по-висок според официалната статистика. НСИ обяви преди дни, че за 2017 г. средната цена за страната е достигнала 872 лв. за декар, което е ръст от 14.6% спрямо предходната година. А за миналата година в най-атрактивната област - Добрич, цената на декар е преминалата границата от 2 хил. лв., достигайки 2032 лв.

Според българската асоциация на собствениците на земеделски земи повишение на цените има, но то е по-ниско от обявените числа. "Повишението на покупните цени по наша оценка е с 4% за миналата година", коментира председателят на сдружението Стайко Стайков. Най-високите цени през миналата година са били в района на Добрич - между 1600 и 1800 лв. за декар, а най-ниските - в Кърджали - между 300 и 500 лв. за декар (виж графиката).

Разминаването в числата най-вероятно идва от факта, че асоциацията обобщава информация на база реално сключени сделки за земи със земеделско ползване, докато националната статистика обхваща и парцели, които се купуват и с други цели - например крайпътни терени за изграждане на различни съоръжения като бензиностанции, паркинги и др. Вижда се и че в някои райони явно статистиката отчита много ниски цени, вероятно идващи от обявени на данъчна оценка сделки.Новите купувачи

Според асоциацията на собствениците на земеделски земи през 2018 г. се очаква ново повишение на цените от около 3-4%. "След динамичното развитие в последните години сега сме свидетели на отрезвяване и стабилизиране", твърди Стайков, според когото купувачите стават все по-претенциозни.

"Основното търсене е на качествена земеделска земя, а сред факторите, които влияят, са качеството на почвите, размер на парцела, възможността за напояване, наличието или не на рентни отношения и дългосрочни договори, възможности за получаване на субсидии и участие в европейски програми", казва той. В действителност според представители на бранша в момента най-активни на пазара са фермерите, които обаче най-често търсят земи за конкретен проект. Именно такива се очаква да бъдат и по-едрите сделки през годината за разлика от предходните, когато на пазара имаше инвеститори с крупни покупки с цел единствено доходност.

Малки неизвестни

В средносрочен план не се очакват резки колебания на пазара на земя, но все още пред сектора има много неизвестни. Първо, какви ще са евросубсидиите след излизането на Великобритания от съюза. Очаква се средствата за земеделие да намалеят с 6%. Така при годишно разпределение от около 60 млрд. евро сега, от които 1.3 млрд. евро за България (без национално съфинансиране), след 2020 г. разполагаемият бюджет ще бъде 55-56 млрд. евро. Според Анатоли Георгиев, зам.-председател на асоциацията на собствениците на земеделски земи, при такъв сценарий България ще трябва да поеме "своеобразен пасив" от между 50 и 100 млн. евро годишно, заради което е и необходимо прекрояване на националната политика. "Двата големи проблема - разпокъсаността на собствеността на земи и разрушената хидромелиоративна инфраструктура, трябва да бъдат във фокуса й", смята още той.

Напояването се оказва ключов фактор на пазара на земя. По данни на националната статистика в миналото напояваните площи са били 12 млн. дка, или около 1/3 от всички земеделски земи, докато сега годни за това са 4.3 млн. дка. Общо реално напояваните земи са около 900 хил. дка, от които 2/3 извън публичната система, вероятно нерегламентирано, стана ясно от думите на Кирил Стоянов, който е експерт по комасация към сдружението. По думите му в страната липсва обобщена информация за язовирите, а състоянието на главните напоителни съоръжения е от задоволително в някои региони до лошо в други. Стоянов даде за пример Турция, където след стартирането на големи проекти за комасация и изграждане на хидромелиоративни съоръжения се е достигнало до намаление на разходите с над 40%, отколкото ако се правят единични инвестиции от отделни собственици.
Открити са 16 процедури за комасация на парцели

Едва шест проекта за комасация на земеделска земя са завършени през последните години, като общата площ на парцелите е 44 хил. дка. В момента в ход са други 16 процедури, при 15 от които има завършен първият проучвателен етап. Това сочи статистиката на асоциацията на собствениците на земеделски земи. Досега завършените проекти са в района на Угърчин, Смядово, Друмево, Момина църква, Студена и Раздел, като за всеки от тях това е отнело между две и три години.

Предвид общия фонд от над 38 млн. дка обработваема земя в страната процесът на комасация върви с бавни темпове. Според Кирил Стоянов, експерт по комасация към сдружението, разходите за участие в комасационен проект са около 25-30 лв. на декар, но ползата е значително по-голяма заради последващото повишение на рентите, които могат да бъдат получени от уедрения парцел.

Към момента най-голямата трудност при реализацията на такива проекти остава нежеланието на собствениците да се сдружават и участват.
Кои са най-големите собственици на земи

В България земеделската земя е над 38 млн. дка, като най-големият собственик е държавата с над 2.1 млн. дка. Най-големият частен собственик е групата "Ромфарм", позната в сектора най-вече с фонда за земеделска земя "Ставен", в чиито активи са 1.1 млн. дка по информация от самата компания. В топ 3 по оценки на бранша попадат още групата "Агрион", свързана с основателите на "Винпром Пещера", както и най-големият зърнопроизводител в страната "Октопод холдинг". Макар да няма публична информация за притежаваните декари от двете дружества, се смята, че "Агрион" има над 600 хил. дка земеделска земя, а фирмите, свързани с "Октопод холдинг", обработват над 1 млн. дка, около половината от която е собствена.

Сред големите притежатели на земеделска земя са още църквата с над 400 хил. дка, както и общините.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата

Местната валута поскъпна с 5.3% спрямо долара след решението, което се оказа изненадващо за пазарите

13 сеп 2018, 3711 прочитания

Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв. Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв.

Това е втората процедура за кредити за социални и стартиращи предприятия, след като първата не предизвика достатъчно интерес

10 сеп 2018, 3152 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Пари" Затваряне
Средната партида за втора пенсия се е увеличила с 11% до 2886 лв.

Годишният ръст на спестяванията в универсалните фондове обаче се забавя, след като тримесечие по-рано растеше с близо 16%

Пеевски: No Image

Делян Пеевски се отказа да продава половината от вестникарския си бизнес на филмовата компания и се обяви за жертва на КЗК

Кои са горещите ICO на есента

Няколко интересни проекта, които ще се опитат да съберат десетки милиони чрез блокчейн технологията

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кино: "Роди се звезда"

Мелодиите на сърцето в талантлива версия на холивудската приказка

Иън Макюън, писател: Властта все повече валидизира насилието

Макюън, един от големите белетристи в съвременната литература, е гост на фестивала Cinelibri

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Пак напрежение за ремонтите в София, как убийството на Хашоги ще се отрази на петрола

Емисия

DAILY @7PM // 18.10.2018 Прочетете