Притежателите на най-много биткойни не продават монетите си

Най-богатите цифрови портфейли продължават да се пълнят въпреки спада на цените

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от отличителните черти на дигиталните валути е, че децентрализираната блокчейн верига в основата им позволява в реално време да се види в кой цифров портфейл каква наличност има, макар физическият притежател на парите да остава анонимен. Освен това има и информация за движението на криптомонетите - дали се купуват нови, или се продават. Което пък се използва от мнозина като сигнал за това каква стратегия да предприемат при търговията с дигитални валути.

Данните на bitinfocharts.com например показват, че през последната седмица, когато цената на Bitcoin се понижи значително (до 6200 долара), от 50-те най-богати портфейла не имало нито една продажба. С други думи, хората, които държат биткойни на обща стойност над 18 млрд. долара, не са продали дори и едно сатоши (една шестхилядна от цента) от баланса си. За последно такива действия е имало на 3 и на 4 юли, когато цената на Bitcoin беше над 6600 долара. Разбира се, тук трябва да се направи уточнението, че първите пет цифрови портфейла с най-голяма наличност са притежание на основните борси за търговия - Bitfinex, Binance, Bittrex, Bitstamp и Huobi. Повечето от останалите обаче са частни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 1
  • + 1

  "Любопитно е, че заемащият 7-ма позиция портфейл със 79 957 биткойна (около 500 млн. долара) е създаден на 1 март 2011 г. и досега от него не са били вадени монети. Подобна стратегия се наблюдава и при други от водещите биткойн адреси."

  Това е по-скоро типичен пример на залагане ва-банк. Тези портфейли се държат от милиардери за които 500 милиона долара са сума, но не чак такава, че да ги разори. Тъй като вече са в играта - залагането е, че биткойн евентуално ще се наложи и ще отиде до 20-200 хил. - 2 милиона и т. н. при което ще се появят първите трилионери. Реалността е, че биткойн вече е доказал практическата си неприложимост, което евентуално ще доведе до неликвидност, т. е. - теоретично цената може изкуствено да се държи на няколко хиляди долара, но когато няма покупко-продажба на актива - реалната му цена е нула.

  Нередност?
 • 2
  pav4o01 avatar :-|
  Павел
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#1] от "zmuz":

  Практическата неприложимост в всъщност точно обратното. Не само че е по-евтино и бързо като трансфер на пари ( 300 милиона долара струват около 20 цента да се прехвърлят и стигат за 10минути ), ами и много по-лесно да държиш 10 милиарда на 1 флашка, отколкото в 100 тона злато, чиято охрана само струва милиони годишно ;)

  Нередност?
 • 3
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#2] от "Павел":

  Това от къде го извади - 300 милиона за 20 цента? Прехвърляне от един биткойн адрес на друг? Опитай 300 милиона в биткойн да ги обърнеш в истински 300 милиона и тогава ми говори за цена на услугата. Прехвърляне от адрес на адрес е приемливо само ако биткойн е универсално разплащателно средство и няма необходимост да се обменя във фиат валути. Това кога го виждаш да стане? Още година-две напъни и отива твърдо на нула. Етереум, виж там нещо може да се получи защото има практическо приложение и е бърз. Биткойн е за музея.

  Нередност?
 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 1

  [quote#1:"zmuz"]Реалността е, че биткойн вече е доказал практическата си неприложимост, което евентуално ще доведе до неликвидност, т. е. - теоретично цената може изкуствено да се държи на няколко хиляди долара, но когато няма покупко-продажба на актива - реалната му цена е нула.[/quote]Не Ви ли омръзна да му пишете некролог на биткойн? За последната година сте писали поне 50 постинга с подобно съдържание. А биткойн не мре и не мре.

  Тази година биткойн падна около 70%, което се доближава до спада реализиран през 2013-та. Казвам това за да покажа, че биткойн е видял доста спадове през последните 9 години. И всеки път се е измъквал. Не знам да има пирамида за която десетилетие маса експерти и не-експерти да твърдят, че ще се катурне, а тя все да не го прави.

  Писал съм го и преди - най-вероятната роля на биткойн е като средство за акумулиране. Един вид дигитално злато. И както на нормалното злато цената му е волатилна (амплитудата в някои години е над 30%) така и на биткойн ще му е такава.

  И за това има просто обяснение - неимоверното нарастване на паричната маса. Свидетели сме на безпрецедентно ниски лихвени проценти в продължение на вече над 10 години. Централните банки се надпреварваха да стоварват ликвидност на пазара. Резултатът е, че има едни горещи пари срещу които няма реални стоки. От там се надуват цените на всички активи, чието количество е ограничено - недвижима собственост, произведения на изкуството и биткойн. Безпредентно дълго продължилия ръст на борсовите индекси е също проявление на това явление (акциите не са ограничени като коли).

  Тази тенденция от последните 10-тина години няма как рязко да се смени по простата причина, че всички държави са до шията в дългове (БГ е рядко изключение). По тази причина "разхлабването на монетарния колан" ще продължи още дълго време. Очаквам това да са поне още 20-тина години. А може и да се окаже доста по-дълго.

  На кратко - горещите пари ще продължат да търсят отдушник. Ръстът на цената на биткойн в дългосрочна перспектива е функция от това.

  Нередност?
 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 1

  [quote#4:"Николай Николов"]Безпредентно дълго продължилия ръст на борсовите индекси е също проявление на това явление (акциите не са ограничени като коли). [/quote]Изречението излезе недовършено - имах предвид, че акциите не са ограничени като количество, но основните борси са консервативни по отношение на IPO-тата и така пазарът на акции на основните пазари като предлагане се доближава до имотния пазар, където предлагането също е силно не-еластично.

  Нередност?
 • 6
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#4] от "Николай Николов":

  Уважавам коментарите ви защото са аргументирани и интересни. Някои коментиращи просто пишат глупости. Във връзка с "най-вероятната роля на биткойн е като средство за акумулиране." - не знам, не мисля, че някой друг със сигурност знае, може да е така, може и да не е. Неизвестните величини са твърде много. Имам усещане - от скромните си познания как биткойн функционира и как се изгражда блокчейнът му - че дори и такава функция за биткойн ще е проблематична поради твърде комплексната (огромна) структура, която, по разбираеми причини, става все по-голяма и усложнена. Кой и как ще може да гарантира, че такава структура и непробиваема и сигурна? Досегашният опит показва, че не е. Освен това треската, която е обхванала и програмисти и инвеститори около блокчейна като технология може да доведе в даден момент до структура, която и ще функционира по-опростено и ще е по-сигурна. Предимството да си пръв - както е биткойн - не винаги гарантира, че когато новата система получи здрав фундамент и разпространение - то именно ти ще си лидер там. Понякога се получава, а понякога не.

  Нередност?
 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 1

  [quote#6:"zmuz"]Кой и как ще може да гарантира, че такава структура и непробиваема и сигурна? Досегашният опит показва, че не е. [/quote]Кога блокчейнът е бил пробит? Пробити бяха борси. То е все едно да кажете, че понеже Пенка от село Сусурлево е допуснала аритметична грешка и не си е поискала дължимото ресто в Била, то математиката е ненадежна.

  Ненадежни са отделни организации. Силата на биткойн е, че няма централен сървър, т.е. няма организация от чията надежност да зависи. Биткойн е мрежа, която се саморегулира. До момента в който нито един миньорски пул не придобие контролен дял от мрежата риск от провал няма. А миньорските пулове нямат интерес мрежата да се провали защото те ще изгубят.

  Една от силните страни на биткойн е добре конструираната система от стимули - основните играчи са свободни да преследват собствения си интерес, но нямат интерес системата да се срути. Това прави цялата система гъвкава и устойчива.

  Нередност?
Нов коментар