Ибра Уейн: Търговските войни са по-опасни за инвеститорите от инфлацията и лихвите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ибра Уейн: Търговските войни са по-опасни за инвеститорите от инфлацията и лихвите

Ибра Уейн, главен стратег по капиталови пазари на Amundi

Ибра Уейн: Търговските войни са по-опасни за инвеститорите от инфлацията и лихвите

Главният стратег на компанията за управление на активи Amundi пред "Капитал"

Гергана Михайлова
3977 прочитания

Ибра Уейн, главен стратег по капиталови пазари на Amundi

© Цветелина Белутова


Визитка

Ибра Уейн е главен стратег на компанията за управление на активи Amundi, специалист по капиталови пазари. На среща с мениджъри на взаимни фондове и инвеститори в София той представи прогнозата на френския гигант за посоката, в която ще се движи глобалната икономика. Според него към момента няма индикации за наближаваща глобална криза, а наблюдаваните спадове на борсите през октомври и забавянето на глобалния икономически растеж са признаци за края на икономическия цикъл, който започна преди десет години.

Какви са перспективите пред световната икономика през следващата година?

- За следващата година картината е следната: ще продължим да виждаме онова, което започна да се случва през 2018 г. - забавяне на темпа на растеж. Очакваме ръстът на глобалната икономика да достигне до 3.7%, което е много малко забавяне от това, което наблюдаваме в момента. Ако досега имахме синхронизиран растеж като уникално явление, вече виждаме фрагментация, растеж на много и различни скорости. По-същественото е, че икономиките като САЩ и Европа ще продължат да растат над потенциала си. Имайте предвид, че цикълът, в който все още се намираме, беше много дълъг и до някаква степен ние сме вече във фазата на зрялост, когато максимумът на растежа е достигнат.

А по-конкретно какви са цифрите за най-големите икономики?

- В САЩ растежът ще остане силен през първата половина на 2019 г. заради продължаващия ефект на предприетата през последните години фискална политика. Очакванията са за ръст от 2.7% през 2019 г. спрямо 3% през настоящата. Забавяне очакваме след 2020 г., за когато прогнозата ни е 2% растеж.

В Китай също имаме забавяне до около 6%, което като ниво за много страни може да е мечтано постижение, но съдейки по това, че в продължение на три десетилетия подред Китай растеше средно с по около 10% годишно, сегашните данни показват забавяне. Виждаме как икономиката се ориентира към сектора на услугите, не само към производството, а заради нарасналото вътрешно потребление Китай вече не е толкава силно експортно ориентиран.

По-същественото, което трябва да се има предвид при Китай, е много високото ниво на дълг, не говоря за публичния. Частният, корпоративен дълг и проявленията на така нареченото сенчесто банкиране е това, което тревожи. Преди последната криза дългът на Китай се равняваше на около 150% от БВП, а десет години по-късно нивото му е 250%. Това създава проблеми на държавната политика, защото, от една страна, властите търсят как да са подкрепящи растежа, но, от друга, не могат да си позволят да увеличават допълнително дълга.

Идва ли нова глобална криза?

- Трябва да имаме какво да я предизвика. Някои сочат недвижимите имоти, но там оценките са много по-умерени, отколкото бяха при предната криза. Други се притесняват заради разпродажбите на пазарите на акции, но те обикновено нямат някакви драматични последствия. Притеснително е тогава, когато има проблеми на пазарите на облигации или при недвижимите имоти, защото те са много по-тясно свързани с банките и с финансовата система и създават рискове от кризи с ликвидността.

Това, което ние бихме наблюдавали с повишено внимание, е степента на поскъпване на долара. Ако това продължи да се случва, може да доведе като ответна реакция до някакво затягане на монетарната политика и оттам да даде отражение върху развиващите се пазари. С внимание наблюдаваме и цикъла на печалбите - времето на двуцифрените ръстове при тях отмина. Докато глобалният растеж се движи около 3%, а растежът на печалбите е от около 5%, ние не виждаме някакъв развян червен флаг там.

А политическите сътресения могат ли отключат криза?

- Политическият риск е идиосинкратичен. Това означава, че с изключение на случаите, когато засяга суперсили като САЩ или Китай, може да остане ограничен в ефектите си. В Европа в момента през труден период минава Италия, но това не се разпростира наоколо. По-същественият риск за региона идва от предстоящите европейски избори, защото, както сигурно сте забелязали, лидерството на доминантната икономика Германия е под въпрос. Не бих бил изненадан, ако се появи нов водач.

По отношение на изгрева на различни популистки партии в Европа това е ситуация, която трябва да се наблюдава, защото, ако отиде твърде далеч, може да постави под въпрос бъдещето на Европейския съюз. Това на нас може би не ни изглежда толкова сериозно, но ако излезеш извън Европа, виждаш защо глобалните инвеститори изискват толкова висока рискова премия за континента. Това се потвърждава и от изходящите парични потоци - за Европа като регион виждаме, че те са много по-значителни от онова, което инвеститорите са изтеглили от развиващите се пазари при всичките проблеми, през които преминаха те през последните месеци.

Колко ви тревожи Brexit?

- Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще има негативни последици и за двете страни. Разбира се, по-тежки ще са те за Великобритания, но от това континентална Европа не следва да се успокоява. Трябва да се следи дали Brexit няма да предизвика предсрочни избори във Великобритания, при които политическата среда може да се окаже много по-силно фрагментирана.

Какво е отражението на търговските войни върху растежа и инвеститорите?

- Доколкото перспективите пред растежа не са революционни, те са еволюционни, то трябва да се има предвид, че те могат да бъдат извадени от релсите при геополитическа криза. Задълбочаване на търговската война би имало негативно въздействие, включително и за САЩ. Обикновено се смята, че САЩ имат защита в случая на търговска война, защото изнасят повече за Китай, но рядко се взема предвид това, че голяма част от американските продукти съдържат китайски компоненти и обратното. В много китайски продукти, изнасяни за САЩ, има добавена стойност на продукти и услуги, внесени от другаде.

Споменахте за изтичането на инвестиции от Европа. Какви други миграции се наблюдават в инвестиционните потоци и кое от макроикономическата картина ги движи?

- Поглеждайки към пазарите на акции през тази година, прави впечатление, че всички с изключение на САЩ са на отрицателна територия въпреки много силния ръст на печалбите. Това показва липсата на доверие. Инвеститорите намират нивата за неустойчиви и търсят алтернативи, които им дават повече сигурност. Това ги тласка към повече ДЦК. В Европа много от новините вече са калкулирани в цените и мисля, че дори и съвсем малки добри новини ще бъдат веднага приети от пазарите с облекчение.

Интервюто взе Гергана Михайлова

Визитка

Ибра Уейн е главен стратег на компанията за управление на активи Amundi, специалист по капиталови пазари. На среща с мениджъри на взаимни фондове и инвеститори в София той представи прогнозата на френския гигант за посоката, в която ще се движи глобалната икономика. Според него към момента няма индикации за наближаваща глобална криза, а наблюдаваните спадове на борсите през октомври и забавянето на глобалния икономически растеж са признаци за края на икономическия цикъл, който започна преди десет години.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.