Борсовата цена на електроенергията вече трайно е под 70 лв./МВтч

България остава най-евтиният пазар на ток в региона на Югоизточна Европа

Средната стойност на сделките с електроенергия през последните седем дни се повишава с около 7% спрямо периода 9 - 15 март, но цената остава под прогнозираните от КЕВР 70 лв./МВтч за настоящия регулаторен период от 1 юли 2018 г. до 30 юни 2019-а. Данните от Българската независима енергийна борса (БНЕБ) показват, че от 2 март насам електроенергията с базова мощност се търгува средно за 69.29 лева за мегаватчас (на 1 март цената бе над 89.5 лв.), като през последните две седмици пада до средно 64 лв./МВтч.

С тези показатели България остава най-евтиният пазар на ток в региона на Югоизточна Европа, макар разликите с останалите вече да са незначителни. Докато през февруари цените на БНЕБ бяха с около 20% по-ниски от тези в Сърбия, Румъния и Унгария, за март разликата е само 6% (виж графиката).

През следващите два-три месеца цените на електроенергията се очаква да бъдат сходни и дори по-ниски поради комбинацията от увеличеното производство от ВЕИ и ВЕЦ и понижена консумация. Така би следвало средата стойност за целия регулаторен период, която от юли до февруари е 93.4 лв./МВтч, да се доближи до нивото от 70 лв./МВтч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход