Имат ли още смисъл инвестициите в развиващите се пазари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Имат ли още смисъл инвестициите в развиващите се пазари

Shutterstock

Имат ли още смисъл инвестициите в развиващите се пазари

С изключение на Китай и Индия развиващите се икономики показват слаб напредък в догонването на развитите страни

5254 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Търговията се забавя и глобалните вериги за доставки се прекъсват.

Две противоречиви събития, случили се в рамките на три дни – едното в Анкара, а другото в Мексико, послужиха като напомняне за високорисковия характер на инвестициите в развиващите се пазари. Миналата седмица уволнението чрез съмнителен президентски указ на управителя на турската централна банка Мурат Четинкая беше последвано от изненадващата оставка на министъра на финансите на Мексико Карлос Урсуа.

Пазарите незабавно реагираха. Турската лира и мексиканското песо отбелязаха спад от над 2% спрямо щатския долар, а анализаторите очакват предстоящата несигурност да застраши икономическия растеж и способността на кредитополучателите в двете страни да изплащат дълговете си.

За инвеститорите ветерани това може да изглежда като класическата турбулентност на пазарите, на които изгледите за бърз икономически растеж вървят ръка за ръка с политическия риск. Но перспективите на развиващите се икономики се влошават с намаляващия потенциал за растеж, който удря обосновката за инвестиции в техни активи, пише Financial Times.

Силният интерес

От началото на 90-те години на миналия век глобализацията под формата на увеличаващата се трансгранична търговия, суперцикъла на суровините и нарастването на световните вериги за доставки засили инерцията на нововъзникващите пазари по пътя на конвергенцията с развитите страни. За много инвеститори развиващите се пазари се превърнаха в основна част от портфолиата им, тъй като предлага добра възвращаемост и по-бърз растеж.

Стотици милиони хора бяха измъкнати от бедността, предлагайки нови възможности за местни и чуждестранни компании. Инвестициите в заводи, пътища, пристанища и друга инфраструктура обещаха да запазят инерцията на растежа.

Съмненията на инвеститорите

Конвергенцията между развитите страни и развиващите се пазари вече не е толкова сигурна. Днес високите цени на суровините са по-скоро спомен. Търговията се забавя и глобалните вериги за доставки се прекъсват. Далеч от догонване на развитите страни, много от предполагаемо развиващите се пазари растат по-бавно. Тъй като глобализацията рискува да обърне посоката си, много инвеститори се питат какво ще подкрепя активите от развиващи се пазари в бъдеще, както и са несигурни в ползата от диверсифициран портфейл.

"Цялата обосновка за инвестиране в развиващите се пазари се базира на износа и потреблението. Хората влязоха в нашата индустрия по време на хиперглобализация. Но сега глобализацията се забавя, не само заради Доналд Тръмп, но и поради по-дълбоки, органични причини", коментира главният стратег и специалист по развиващите се пазари на UBS Бхану Бавея.

За двете десетилетия след създаването на индекса за развиващи се пазари MSCI Emerging Markets той имаше тенденция да се представя по-добре дори от S&P 500. През по-голямата част от миналото десетилетие обаче акциите на развиващите се пазари са в застой, докато американските са се увеличили повече от два пъти.

Рисковете

Заплахата за глобализацията е една от трите големи промени, които засягат развиващите се пазари. Втората е забавянето на темповете на растеж в Китай, а третата е промяната в глобалните финансови условия след десетилетие на лесни пари.

Темата за деглобализация дойде на дневен ред заради търговската война между САЩ и Китай, последната проява на това, което Банката за международни разплащания обяви миналия месец като "политическа и социална реакция срещу отворения международен икономически ред".

Макар че много бързо развиващи се икономики могат да се възползват от дългосрочни предимства като демографските, в краткосрочен и средносрочен план предизвикателствата за някои са огромни. В Аржентина например правителството се бори да възстанови икономиката от остра рецесия. "Големия въпрос е дали страната някога ще се върне към растеж", коментира анализаторът от Medley Global Advisors Игнасио Лабаки. Доскоро любимата на инвеститорите в развиващите се пазари Бразилия също претърпя рецесия и растежът ѝ е посредствен през последното десетилетие.

Рисковете не се разпределят равномерно. Бъдещето на нововъзникващите икономики е колкото неясно, толкова и разнородно, а това кара много инвеститори вече да се съмняват в логиката да се говори за "нововъзникващи пазари". Понастоящем това е група, чиито характеристики драстично се различават от тези през 90-те години, когато криза в една от страните би се разпространила към останалите. През последните три десетилетия много страни започнаха парични и фискални реформи, изграждайки "защитни прозорци" срещу кризи на други места.

Американският долар неочаквано се засили, което накара много инвеститори да изтеглят пари от активи на нововъзникващите пазари, особено в Аржентина и Турция, които бяха най-силно засегнати.

Предизвикателствата

Независимо от това нововъзникващите икономики остават обвързани от тяхната уязвимост към текущите промени и от необходимостта да намерят път към растежа извън търговските и световните вериги за производство, които ги поддържаха досега."Идеята, че една развиваща се страна може да вземе производство от САЩ и все още да има достъп до американския пазар, не е толкова сигурна в новия свят", коментира главният икономист в рейтинговата агенция Fitch Брайън Култън.

Промените в модела на глобализация не са лоши за всички нововъзникващи икономики. Виетнам например е победител, тъй като мултинационалните компании пренасочват производството си от Китай в търсене на по-евтина работна ръка и начин да избегнат митата на администрацията на Тръмп за стоки, произведени в Китай. Късметът на Ханой няма да е вечен - Тръмп каза, че Виетнам "злоупотребява най-много от всички" преди срещата на върха на Г-20 в Осака миналия месец.

Но компаниите не просто преразпределят ресурси около развиващия се свят. Преките чуждестранни инвестиции в развиващите се пазари като цяло спаднаха миналата година до най-ниското си ниво от началото на 90-те години според Института за международни финанси (IIF). "Започвам да се тревожа за нововъзникващите пазари по фундаментален начин", коментира главният икономист на IIF Робин Брукс.

Нововъзникващите пазари се сблъскват и с по-лоши условия в свят на по-бавен растеж, тъй като относителната сила на долара прави заемането на кредити по-скъпо. Това затруднява инвестициите на компаниите и правителствата и разкрива факта, че много държави не успяха да подобрят своята икономика през годините на бум.

Според IIF общият корпоративен дълг в развиващите се пазари (с изключение на финансовия сектор) се равнява на 93% от БВП в края на март в сравнение с 60% две десетилетия по-рано. В развитите пазари корпоративният дълг е равен на 91% от БВП. Но изглежда, че парите не са добре изразходвани въпреки видимите подобрения в паричната и фискалната дисциплина сред някои страни. "Много от икономиките на развиващите се пазари са станали по-скоро като развити, тъй като имат много нефинансов корпоративен дълг и ниска инфлация", коментира анализаторът от HSBC Мурат Улген.

Той отбелязва, че в много страни растежът на кредитите между компаниите и домакинствата надминава номиналния растеж на БВП през последното десетилетие, като в същото време намалява производителността. Заемите се изразходват за услуги или за изплащане на предишни дългове, a не за продуктивни инвестиции. Улген смята, че в дългосрочен план развиващите се икономики трябва да се възползват от фактори като демографските тенденции, урбанизацията и технологиите, за да си върнат интереса на инвеститорите. Но за да се случи това, те ще трябва да подновят усилията за реформи, които мнозина поставиха на заден план в годините на просперитет.

Търговията се забавя и глобалните вериги за доставки се прекъсват.

Две противоречиви събития, случили се в рамките на три дни – едното в Анкара, а другото в Мексико, послужиха като напомняне за високорисковия характер на инвестициите в развиващите се пазари. Миналата седмица уволнението чрез съмнителен президентски указ на управителя на турската централна банка Мурат Четинкая беше последвано от изненадващата оставка на министъра на финансите на Мексико Карлос Урсуа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.