Петролът се срина до 7-месечно дъно заради търговската война

Барелът сорт брент се търгува за малко над 58 долара

Цените на петрола продължават да се понижават в сряда заради очакванията за спад в търсенето на суровината на фона на задълбочаващото се търговско напрежение между САЩ и Китай, съобщава Reuters. Това засега не се отразява много отчетливо в цените на горивата в България, тъй като традиционно през лятото те поскъпват заради отпускарския сезон и по-високото търсене.

Спадовете

В сряда фючърсите на суровия петрол сорт брент поевтиняха с 40 цента за барел, или 0.7%, до 58.54 долара за барел, достигайки седеммесечно дъно. Цените на суровината са спаднали с повече от 20%, откакто достигнаха пика си през април 2019 г. Лекият американски сорт WTI поевтиня със 17 цента, или 0.3%, до 53.46 долара за барел.

През последната седмица цената на петрола сорт брент падна с над 9%, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще наложи нови 10% мита на китайския внос на стойност 300 млрд. долара, считано от 1 септември. Това срина световните пазари на акции, но и удари някои други суровини.

"Пазарът продължава да нараства по-несигурно заради по-лошите перспективи за търсене на суровината предвид влошаването на търговските отношения между Китай и САЩ", коментират анализатори от ING. Банката намали ценовите си прогнози за 2019 г., прогнозирайки, че световните доставки на петрол ще надхвърлят потреблението през първата половина на следващата година.

Във вторник американският президент отрече съмненията, че търговският спор с Китай може да се разшири. Коментарите му не успяха да попречат на спада на азиатските акции за осма поредна сесия. "Вярваме, че петролният пазар сега е във фаза на преувеличение. Търсенето не е достатъчно слабо, за да оправдае текущите ценови показатели. Ако приемем, че няма рецесия, търсенето на петрол трябва да продължи да бележи стабилен растеж", казват от Commerzbank.

Високо напрежение

Напрежението в Близкия изток остава високо, след като през последните седмици Иран се опита да блокира преминаването на редица петролни танкери през Ормузкия проток, който е основна преходна точка за доставките на петрол.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих и американският министър на енергетиката Рик Пери изразиха взаимна загриженост относно заплахите за свободното преминаване през Персийския залив.

Данните, показващи по-голям от очакваното спад в американските запаси на суровината, предлагат известна подкрепа на цените на петрола след няколко седмици големи съкращения на запасите. Очаквано cтoĸoвитe зaпacи oт пeтpoл в CAЩ пpeз минaлaтa ca ce понижили зa ocмa ceдмицa пopeд. Oфициaлнитe дaнни нa eнepгийнoтo миниcтepcтвo щe бъдaт публикувани пo-ĸъcнo днec.

Американската агенция за енергетика (EIA) във вторник понижи прогнозите си за ръст на вътрешното производство петрол за годината, след като ураганът "Бари" наруши добива на суровината в Мексиканския залив през юли. Производството ще се увеличи с 1.28 млн. барела до 12.27 млн. дневно през тази година.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Съждението: "... Иран се опита да блокира преминаването на редица петролни танкери през Ормузкия проток..." не отговаря на истината.

  Иранските гвардейци арестуваха миналия месец британски танкер в отговор на ареста на ирански супартанкер при Гибралтар от британски командоси. Иран досега е задържал и два малки танкера с контрабандно гориво. Някоя страна или компания не се е обявила за техен наемател или собственик и не е протестирала ареста, което потвърждава иранската версия за контрабанда.

  Като се има пред вид, че през Ормузкия преминава около 1/3 от петролното навло в света, от ареста на един-единствен британски танкер да се правят такива гръмки изводи е несериозно.
  Апропо - британските корабособственици масово пререгистрират танкерите си в африкански и латиноамерикански държавици, за да не веят флага на кралицата през Ормузкия.

  И накрая по темата за котировките на петрола: една от причините за спада е, че Китай обяви, че няма да се съобразява с американските ограничения за покупки на петрол от Иран. Несметното количество ирански петрол, който от месеци се трупаше в китайски митнически петролни терминали и по документи не се смяташе за внос, от онзи ден се трактува като собственост на КНР. Това намалява активността на основния потребител - Китай, на световните петролни борси и резултатът е видим.

  Като вторичен ефект от китайския удар по котировките е нокаутът на американския добив на шистов нефт и газ, който при тия цени е на тотална загуба.

  За два-три дена Китай много болезнено удари по три невралгични точки на американската икономика:
  1. отказа изцяло вносът на селстостопанска продукция, което обрича на фалит най-компактните гласоподаватели на Тръм - фермерите от Средния Запад;
  2. направи губеш половината добив на въглеводороди в САЩ, което реално блокира американската инвазия за ЕС и Азия;
  3. с девалвацията на "външния" юан си гарантира запазване на положителното търговско салдо със САЩ и след въвеждането на новите мита.

  С любопитство чакам полезен ход на САЩ. Вероятно той ще се изрази в нов взрив на размириците в Хонконг...
  Толкова могат - това правят!

 • 2
  cud56308911 avatar :-|
  cud56308911

  Петрола се срива, в бензиностанциите-не. Няма картел !?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход