Коронавирусът и борсите - какво се случи и какво предстои след кошмарната седмица

Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица водещите борсови индекси се понижиха с по над 10%, а повечето от тях паднаха в седем поредни сесии

Коронавирусът и борсите - какво се случи и какво предстои след кошмарната седмица

След като инвеститорите изтриха 3-4 трилиона долара от пазарите, сега се очакват действия от централните банки и правителствата

Йоан Запрянов, Tодор Тодоров
8615 прочитания

Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица водещите борсови индекси се понижиха с по над 10%, а повечето от тях паднаха в седем поредни сесии

© Reuters


Опасността от пандемия на коронавируса удари силно борсите, a спадът им горчиво напомни за последната финансова криза. Индексите по света преживяха най-лошата си седмица от 2008 г. насам, а загубите се изчисляват в трилиони долари. Инвеститорите се разделят с всички рискови активи и се насочват към сигурните инвестиции като държавни облигации и по-малко към благородни метали и някои валути. Притесненията са, че разпространението на болестта ще спре някои производства, ще ограничи потреблението и пътуванията, а крайният ефект ще е върху корпоративните печалби и глобалната икономика.

Допълнителна паника за инвеститорите внесе и промяната на статута на коронавируса от страна на Световната здравна организация, която повиши състоянието на риск от "високо" до "много високо". Още шест страни докладваха за първи случаи на вируса.

В най-новия анализ на Goldman Sachs се прогнозира, че коронавирусът ще "изяде" 5 процентни пункта от глобалния растеж през първото тримесечие и 2 пр.п. през второто, след което ще дойде възстановяване. Според МВФ ефектите от вируса може да са в размер на 0.1% (1 пр.п.) от глобалния растеж, но най-вече с влияние върху китайския, който да падне до 5.6%.

Затова и сега погледите са насочени към разпространението на вируса, но и към действията на правителства и централни банки, от които се очаква (а и вече има призиви) да вземат някакви мерки.

При всички положения повечето анализатори са на мнение, че докато има сигнали за паника по борсите и продължително разпространение на вируса, то има условия за понижение на цените на акциите.

Какви са щетите по борсите и защо е важно

Американските индекси S&P 500 и Dow Jones загубиха общо по над 10% от стойността си от началото на сесията в понеделник до края на тази в петък, но с изключение на Nasdaq, което излезе на зелено в петък, всички водещи индекси в САЩ направиха седем поредни дни на спад, започнал през миналия четвъртък. Същото се случи на борсите в Азия, а в Европа Stoxx 600 е надолу с 12.7% за седмицата, DAX с 12.4%, CAC 40 с 11.9%, а FTSE 100 с 11.1%. Това определено е и най-лошият февруари от 2009 г. Спад на индексите над 10% от последния им връх означава корекция. За мечи пазар се говори, когато тази стойност е 20%.

  • От стойността на акциите зависят инвестициите и доходността на институционалните инвеститори - взаимни и пенсионни фондове, включително и в България.
  • Загубите по световните борси се изчисляват на между 3 и 4 трлн. долара само за тази седмица. Например Аpple изтри над 200 млрд. долара капитализация и загуби лидерството си по този показател от Microsoft, чиито акции в петък дори поскъпнаха с 2.4%.
  • Борсите са първите предвестници за икономически сътресения - в случая те падат заради страховете на инвеститорите от икономическо забавяне и спад в печалбите на компании. Често обаче поведението им е ирационално и след успокоение на страстите идва възстановяване. Заради несигурната среда инвеститорите се насочват към държавните облигации, чиято доходност вече е рекордно ниска.

"Този пазар не е нормален, но ни дава ясни сигнали, че нещо се променя", коментира пред MarketWatch Томас Лий, създател на Fundstrat Global Advisors. Според него спад на Dow Jones с повече от 1000 знака в две или три сесии означава, че има сериозна промяна и повишение на риска при фундамента на икономиката и движението на паричните потоци. Все едно е установена инвазия на извънземни или приближаване на метеорит, но точното им достиганe на Земята не е ясно.

Все пак единственото оптимистично в цялата картина е, че в последните часове на сесията в петък Dow Jones и S&P успяха да възстановят леко нивата си и да редуцират част от загубите. В края на петък Dow Jones спадна с 1.4%, или над 350 пункта, след като в четирите дни преди това загуби съответно 4.4%, 0.5%, 3.2% и 3.6%. Глобалният индекс Global Stoxx приключи петъчната сесия с понижение 1.7% и общо седмичен спад 12%. Борсата NASDAQ, на която се търгуват някои от най-големите технологични компании, беше белият лебед сред всички останали световни борси, като приключи сесията с повишение от символичните 0.01%.

Малко печеливши, много губещи

Големите губещи сред американските индекси в края на петъка за пръв път не бяха единствено технологичните компании, които отнесоха най-тежките удари на изминалата седмица. От стойността си губят туристическите дружества, авиокомпаниите, производителите на луксозни стоки, както и финансовите компании. В САЩ индексът KBW, който следи най-големите банки, е на меча територия, посочва FT, след като е 20.7% под историческия си връх от януари. Сред най-губещите в Европа тази седмица са TUI (-30%), Easyjet (-27%), Boeing пък се прости с 15% за седмица, или близо 20 млрд. долара от пазарната си капитализация.

SOS - централните банки идват на помощ

Сега всички на пазарите очакват координирани действия от централните банки и правителствата. Част от подкрепата за пазарите в края на сесията в петък дойде именно оттам. Джером Пауъл, президентът на Фед, каза, че фундаментите на американската икономика продължават да са силни и че централната банка би могла да "окаже помощ", стига да го сметне за нужно. Не всички инвеститори приеха посланието на Пауъл за достатъчно, като доходността на 10-годишните държавни американски облигации удари дъното за четвърти пореден път за тази седмица. "За да получи сигнал, че пътят е чист, пазарът има нужда от доказателства, че всичко е под контрол, няма нови заразени страни и няма да има сериозна епидемия в САЩ", коментира Джак Янасевич, портфолио стратег в Natixis Investment пред Reuters.

Сривът на борсите доведе централните банки до момент, в който допълнителното сваляне на лихвите вече не изглежда невъзможно, дори в САЩ, където подобно действие през тази година не се очакваше. Коронавирусът хвана през януари и февруари пазарите в момент на възход, след като САЩ и Китай сложиха частичен край на търговската война помежду си.

Сега обаче намеса от централните банки може да се окаже особено важна. "Федералният резерв следи отблизо развитието на ситуацията и отражението ѝ върху икономическия растеж. Ще използваме нашите инструменти, за да подпомогнем икономиката, както сметнем за добре", коментира Пауъл в изявление. Goldman Sachs очаква и намаление на лихвите със 75 б.п. между март и юни.

"Посланието на Фед по отношение на вируса е объркващо и централната банка се вкара сама в ъгъла", коментира Роберто Перли, икономист в Cornerstone Macro. "Освен ако вирусът не бъде удържан бързо, орязването на лихвите през март или дори по-рано изглежда като най-базовото решение без значение от коментарите на официалните лица."

"Фед не може просто да гледа, докато пазарите се стопяват", пише Иън Шепърдсън, икономист в Pantehon Macroeceonomics, пред клиентите на компанията, цитиран от NY Times. "Свалянето на лихвите няма да помогне на поточните линии или на свиването в резултат от вируса, но може да направи финансирането на допълнителен капитал за бизнеса по-евтино и да им помогне в период на слабо търсене. Това, от което има истинска нужда пазара обаче, не са по-ниски лихви, а ваксина. И все пак действията на Фед биха били по-добри от нищо."

Докога ще продължи спадът и време ли е да се купува

Рано е да се каже кога ще приключи вълната с разпродажби - при всички положения, докато няма успокоение в разпространението на вируса, пазарите ще са нервни. Инвеститори и анализатори обаче вече виждат възможност за покупка на акции на добри нива.

"Докато има елементи на паника на пазарите, ще видим още движение надолу при акциите. Със сигурност обаче сме в разгара на възможностите за покупка. Просто може да видим по-добра такава през следващите няколко дни в зависимост от това какво се случва и колко бързо Федералният резерв ще създаде увереност в своите действия", коментира пред Yahoo Finance главният стратег на Invesco Кристина Хупър.

На поход към сигурните активи

В първите дни на пазарния срив инвеститорите се насочиха към златото, което достигна 7-годишен връх от 1680 долара за тройунция. В края на седмицата обаче започнаха разпродажби, а в петък благородният метал губеше 4%. Причината - прибиране на печалби и задържане на кеш в инвеститорите в очакване на развитие на ситуацията през следващата седмица. Засега най-сигурни се оказват държавните облигации. Това обаче доведе до историческа ниска доходност по 10-годишните американски ДЦК - тя падна до 1.16%, а при германските бундове е на минус 0.6%. Швейцарският франк е на най-високото си ниво от 5 години насам спрямо единната валута, след като докосна нивото 1.062 за 1 евро.

Опасността от пандемия на коронавируса удари силно борсите, a спадът им горчиво напомни за последната финансова криза. Индексите по света преживяха най-лошата си седмица от 2008 г. насам, а загубите се изчисляват в трилиони долари. Инвеститорите се разделят с всички рискови активи и се насочват към сигурните инвестиции като държавни облигации и по-малко към благородни метали и някои валути. Притесненията са, че разпространението на болестта ще спре някои производства, ще ограничи потреблението и пътуванията, а крайният ефект ще е върху корпоративните печалби и глобалната икономика.

Допълнителна паника за инвеститорите внесе и промяната на статута на коронавируса от страна на Световната здравна организация, която повиши състоянието на риск от "високо" до "много високо". Още шест страни докладваха за първи случаи на вируса.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход