След срива на петрола руската рубла поевтиня до 4-годишно дъно, акциите на Saudi Aramco паднаха с 10%

Това се случва, след като Саудитска Арабия започна своебразна ценова война с Русия

Книжата на саудитската компания паднаха под цената си по време на борсовия си дебют за пръв път в неделя
Книжата на саудитската компания паднаха под цената си по време на борсовия си дебют за пръв път в неделя    ©  Reuters
Книжата на саудитската компания паднаха под цената си по време на борсовия си дебют за пръв път в неделя
Книжата на саудитската компания паднаха под цената си по време на борсовия си дебют за пръв път в неделя    ©  Reuters

В началото на седмицата цените на петрола се сринаха с над 30%, след като страните - износители и производители на петрол от организацията ОПЕК+, не успяха да се споразумеят за допълнително свиване на добивите. Саудитска Арабия започна своеобразна ценова война с Русия, като намали чувствително продажните цени на суровината и заплаши да пусне на пазара своите запаси и да увеличи производството. След този директен сблъсък обаче не пострадаха единствено цените на петрола. Акциите на държавната компания Saudi Aramcо потънаха с над 10% в понеделник. Същевременно руската валута достигна 4-годишно дъно след провала на преговорите и свободното падане на петрола.

Последиците за Саудитска Арабия

В понеделник акциите на държавната петролна компания се търгуваха на цена 27 риала (7.20 долара), което е с над 15% под първоначалната цена от 32 риала по време на първичното публично предлагане на енергийния гигант през декември. IPO-то оцени Saudi Aramco на над 1.7 трлн. долара и се превърна в най-голямото предлагане на акции в света.

Книжата на саудитската компания паднаха под цената си по време на борсовия си дебют за пръв път в неделя. На листването на Saudi Aramco се гледа като на кулминация на дългогодишните усилия на престолонаследника на кралството Мохамед бин Салман за диверсификация на икономиката от петрола. Същевременно цените на международните облигации, емитирани от Саудитска Арабия и Aramco, също отбелязаха спад.

Облигациите на компанията с падеж през 2049 г. са паднали с малко над 8%, а тези с падеж през 2029 г. - с 4.5%. Саудитските държавни облигации с падеж през 2049 г. поевтиняха с повече от 9%, докато книжата с падеж през 2029 г. - с 3.5%.

Бенчмаркът Brent LCOc1 се понижи с една трета, след като Саудитска Арабия не успя да се договори с Русия за продължаване на сделката по намаляване на добива на петрол след март, когато изтича сега действащото споразумение за ограничаване на добива между страните от ОПЕК и Русия. То беше предложено с цел стабилизацията на петролните пазари, засегнати от притесненията от въздействието на коронавируса.

Акциите на Saudi Aramco достигнаха най-високото си ниво от 38.70 риала по време на втория ден от търговията. Същевременно базираната в Дубай Arqaam Capital намали рейтинга на саудитския държавен гигант, позовавайки се на значителната зависимост на компанията от понижението в цените на петрола, което ще удари приходите през 2020 г.

Понастоящем прогнозите са за годишна нетна печалба от 64 млрд. долара, което е спад от 29% на годишна база и е с 38% под преходните прогнози. Очаква се Aramco, който ще обяви финансовите си резултати за 2019 г. на 16 март, да отчете нетна печалба от 347.6 млрд. риала (92.6 млрд. долара), което е значителен спад спрямо резултата за 2018 г. - печалба 111.1 млрд. долара.

Драстичен спад

След провала на преговорите на ОПЕК+ миналата седмица руската валута достигна 4-годишно дъно. Тя падна до 74.95 рубли за долар и 85.74 рубли за евро в понеделник. В петък руската валута се търгуваше на московската борса за 68.57 спрямо долара и 77.51 спрямо еврото. Поредният спад на рублата и цените на петрола може да се окаже чувствителен за властите и президента Владимир Путин, който миналата седмица обвини ниските цени на суровината за спада в доходите на домакинствата.

Падащата рубла обикновено подклажда опасенията за инфлацията, тъй като по-скъпите евро и долар оскъпяват вноса. Резките движения на рублата също се отразяват на бизнес и инвестиционната активност. Същевременно рейтинговата агенция Fitch заяви, че спадът на цените на петрола до 30 долара за барел крие рискове от девалвацията на рублата и бюджетния дефицит.

Руските власти бързо реагираха на падането на рублата - централната банка спря ежедневните си покупки на чуждестранна валута за държавни резерви в продължение на 30 дни.

"Следим ситуацията на финансовите пазари и сме готови да се ангажираме с допълнителни инструменти, които да запазят финансовата стабилност", коментира представител на финансовата институция.