Петролът продължава да се срива

Цените се понижиха с още 9-10% заради несигурния пазар, мерките на Фед засега не го успокояват

Петролът загуби над 50% от цената си от началото на годината
Петролът загуби над 50% от цената си от началото на годината    ©  Reuters
Петролът загуби над 50% от цената си от началото на годината
Петролът загуби над 50% от цената си от началото на годината    ©  Reuters

Петролните цени започнаха седмица с нов спад въпреки намесата на Федералния резерв на финансовите пазари. Инвеститорите обаче продължават да се притесняват какво ще стане с предлагането на суровината, след като в края на изминалата седмица се появиха информации, че Саудитска Арабия ще предлага петрола на цени до 25 долара за барел. На практика ценовата война между големите производители се разгаря и засега остава неясно докъде може да стигне.

Към 10.45 часа брентът се понижава с 6.56% до 31.70 долара за барел, а американският лек петрол - с 4.58% до 30.64 долара. Няколко часа по-късно спадът се задълбочи и надмина 10% за брента. Така цените на двата вида петрол почти се изравниха - към 14.00 часа брентът се търгува за 30.23 долара за барел, а американският лек сорт - за 29.46.

Така цената на суровината загуби близо 35% само през последната седмица. До този срив се стигна, след като Саудитска Арабия и Русия не се договориха да свият допълнително производството на суровината от началото на април, за да подкрепят цената, както го правят от 2016 г. Към натиска на пазара от страна на предлагането заради ценовата война се прибавя и този на намаленото търсене поради ефектите от пандемията от коронавируса.

Засега обявените снощи мерки от страна на Федералния резерв на САЩ за намаляване на лихвите до почти нула процента и вливане на 700 млрд. долара в икономиката на страната не могат да успокоят пазарите.

"Страхът остава основен проблем тук, тъй като пазарните участници не са убедени, че облекчаването на паричната политика и инжекциите на ликвидността ще решат по същество кризата в здравеопазването", каза пред Reuters икономистът на OCBC Bank Селена Линг.

Играта на Саудитска Арабия

Американските производители изразяват притесненията си за разликата в цените между сортовете брент и WTI, която е най-малката от 2016 г. насам. Това прави суровия петрол в САЩ неконкурентен на международните пазари. Очаква се износът му да спадне с по 1 милион барела на ден през април и май, твърдят източници.

"Големият губещ ще бъдат американски шисти. Вероятно доста скоро републиканското правителство ще се изправи пред необходимостта за спасяване на силно задлъжнялата индустрия", заяви Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

В края на миналата седмица Reuters съобщи, че Саудитска Арабия ще залее пазарите с евтин петрол, като на някои клиенти предлага цени, достигащи до 25 долара за барел. Офертите са направени целенасочено към големи рафинерии в Европа и Азия, които в момента използват руски петрол, твърдят източници на агенцията.

В същото време таксите за супертанкери рязко се повишиха, след като Саудитска Арабия чартира десетки от тях за допълнителни обеми петрол, които обеща след края на март, включително за САЩ, където руският петрол не е толкова популярен.

От началото на годината цените на петрола се сринаха с 50% заради свиващо се търсене, икономическия шок от пандемията от коронавируса и ценовата война. Първите коментари на анализатори бяха, че Саудитска Арабия се опитва с дъмпинг да накара Москва да се върне на масата за преговори, но и в петък енергийният министър Александър Новак каза, че нямат такова намерение и от 1 април ще увеличат добивите с 200 хил. барела дневно.