Петролът се срива до 18-годишно дъно

Търснето продължава да намалява заради пандемията

Цените на петрола продължават да се сриват и в сряда, след като във вторник затвориха със спад от 5-6%. Намаляващото търсене заради пандемията от коронавируса и блокирането на редица страни по света доведе котировките на нефта до най-ниското ниво от почти 18 години. Сривът идва на фона на ценовата война на петролния пазар между най-големите производители.

Към 18.00 часа брентът губи почти 10% до 25.99 долара за барел, а спадът при американския лек сорт е още по-голям - с 15.4% до 23.12 долара.

Експертите отбелязват, че перспективите за търсенето на петрол са още по-лоши, след като очакванията са за глобална рецесия поне през първото тримесечие и редица страни вече понижават предвижданията си за икономическия растеж.

Американска финансова инжекция

В опит да подкрепят икономиките си най-развитите държави са готови да увеличат разходите си, за да подпомогнат бизнеса и да ограничат икономическото забавяне. САЩ планират да инжектират 1 трлн. долара в икономиката си, което помогна Уолстрийт във вторник да компенсира частично срива от понеделник. Фючърсите на водещите индекси на американския фондов пазар в сряда обаче отново се понижиха с 3.7-4.5%, а търговията на Уолстрийт започна със същия спад. Близо два часа след началото Dow Jones спада с 6%, а S&P500 - с 4.5%

Германия, Франция, Италия и Испания също обявиха икономически мерки в опит да овладеят очаквания икономически спад, а Европейската комисия вече предвижда през тази година ЕС да изпадне в рецесия заради пандемията от коронавируса. Търговията на борсите в Европа също беше за пореден ден на червено, като индексите в Лондон, Франкфурт и Париж отстъпват с между 4 и 6%.