Европейските пазари с кратък ръст, преди несигурността отново да ги завладее

Пазарите реагираха на предприетите икономически мерки от страните по света

След няколко дни спорове във вторник вечерта Белият дом и Сенатът одобриха спасителния пакет на САЩ стойност 2 трлн. долара. Добрата новина отвъд Океана, наред с пакетите от икономически мерки, които приемат правителствата в различни държави в Европа, даде оптимистичен тласък на европейски пазари в ранната търговия. Следобед обаче несигурността от разпространението на коронавируса и ефектите от него надделяха и индексите отново тръгнаха надолу.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с 1.80% в края на деня, след като сутринта регистрира голям скок от почти 5%. Лондонският FTSE 100 повтаря движението на Stoxx 600 и завършва деня с ръст от 2%. Във Франкфурт германският DAX е с 1.16% надолу следобед, а френският показател CAC 40 отчита ръст от малко над 2.7%. Спадът на германския индекс може да се обясни с факта, че вчера стана ясно, че общият индикатор за бизнес активност в Германия падна до 11-годишно дъно от 37.2 пункта през март (при 50.7 през февруари), основно заради сектора на услугите. Засега промишлеността не отчита драстичен спад, но продукцията се свива при все повече фирми.

"Смятам, че европейските пазари бяха прекалено развълнувани вчера. Икономическите мерки, които предприемат правителствата предполагат възстановяване на пазарите, но не мисля, че то ще бъде устойчиво, докато все още наблюдаваме все по-строги мерки за блокиране на градове и повече нови случаи на коронавирус", коментира анализаторът от OANDA Крейг Ерлам пред MarketWatch.

Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион продължиха зелената вълна от вчера. Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 нарасна с рекордните 8.13%, а южнокорейският индекс Kospi продължава да расте и е с 5.89% нагоре в края на търговията. В континентален Китай индексът Shanghai Composite отчете ръст от близо 2.20%, а хонконгският Hang Seng се повиши с 3.81%. Австралийският S&P-ASX 200 в Сидни отчете повишение от 5.54% в сряда. Същевременно петролът сорт брент се търгува почти без промяна спрямо вчера на цена от 29.97 долара за барел, или отчита символичен ръст от 0.23%. Ситуацията при американския лек петрол е подобно - той се търгува на цена от 24.06 долара за барел.

Уолстрийт отвори с повишение, като инвеститорите очакват по-късно в сряда Сенатът да гласува пакета от икономически мерки.

Още от Капитал