Отваряне на икономиките и надежди за корона ваксина повишиха пазарите

Италия, която е най-тежко ударената страна в Европа от коронавируса, ще смекчи ограничителните мерки на три етапа - от 4 май, от 18 май и 1 юни

Глобалните фондови борси започнаха седмицата с оптимизъм на фона на частичното отваряне на някои от европейските икономики и производства в САЩ. От днес Италия, която е една от най-тежко ударените от коронавируса страни в Европа, започва да смекчава мерките, като това ще се случи на няколко етапа - от 4 май, от 18 май и 1 юни. Същевременно във Великобритания премиерът Борис Джонсън все още не е обявил плановете си за прекратяване на блокажа на страната. В САЩ различни компании, сред които и Tesla, обявиха, че ще възобновят работа на свои заводи, което даде тласък на акциите и индексите. До края на тази седмица се очаква и да излезе повече информация от клиничните тестове на медикамента ремдесивир - произвеждан от Gilead, на който доскоро се възлагаха големи надежди да предложи ефективно лечение на Covid-19.

Ръстовете бяха подкрепени и от по-добрите от очакваното финансови отчети на редица компании и надеждите за държавна подкрепа за големите европейски и американски авиокомпании, които са едни от най-тежко засегнатите от ограничителните мерки, въведени заради пандемията. Към 17:30 часа общоевропейският индекс Stoxx 600 е с 1.31% нагоре. През последните няколко седмици показателят се възстанови частично от дъното, което достигна през март благодарение на поредица от фискални мерки, предприети от европейските правителства и ЕЦБ. Въпреки това обаче индексът все още е с близо 25% под върховете, достигнати през февруари. Лондонският FTSE 100 отчита ръст близо 1%. Във Франкфурт германският DAX e с 2.41% нагоре, а френският показател CAC 40 отбеляза ръст 1.71%. Индексът на европейските банки SX7P е с 2.49% нагоре, след като германската Deutsche Bank обяви по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие. Кредиторът отчита приходи 6.4 млрд. евро и нетна печалба 66 млн. евро за трите месеца до края на март, което е значително над очакванията на анализаторите.

Печалбите на европейските индекси отчасти се дължат на "зелената" вълна при един от най-засегнатите от коронавируса сектори - транспортния. Акциите на германската авиокомпания Lufthansa са с близо 8% нагоре, след като германският министър на транспорта Андреас Шуер обяви, че при необходимост държавата ще подкрепи финансово превозвача. На фона на това книжата на Air France-KLM също поскъпнаха след информацията, че компанията ще получи помощ от най-малко 9 млрд. евро от правителствата на Франция и Нидерландия. Нискотарифният превозвач Wizz Air пък обяви по-рано в понеделник, че планира постепенно възстановяване на полетите и няма да се стигне до затваряне на бази.

Германският производител на автомобили Volkswagen възобнови работния процес в най-големия си завод в Европа, което изпрати акциите на компанията с 2.46% нагоре. Големи ръстове отчитат и компаниите за биотехнологии, както и фармацевтичните гиганти, които работят върху разработването на медикаменти и ваксини за COVID-19 като Bayer и Eli Lilly.

"Един от основните фактори за оптимизма на пазарите е фактът, че сезонът на отчетите върви по-добре от очакваното. Сега ключово е темпото, с което глобалната икономика ще се рестартира - Европа е на път към подновяване на активността и много компании правят планове за производството", коментира анализаторът от Nordea Asset Management Себастиен Гали.

Зелена вълна и в Азия

В понеделник инвеститорите в азиатско-тихоокеанския регион също показаха оптимизъм, след като Японската централна банка увеличи икономическите стимули срещу негативните ефекти от пандемията. Японската централна банка разшири програмата си за изкупуване на търговски книжа и корпоративни облигации с 15 трлн. йени (около 140 млрд. долара) до 20 трлн. йени (178 млрд. долара). Тя също така вдигна тавана за покупки на японски държавни облигации, които тя изкупува от години в опит да предотврати дефлация в страната.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 завърши деня с ръст 2.71%. Южнокорейският показател Kospi завърши сесията с 1.79% нагоре. В континентален Китай индексът Shanghai Composite отчете повишение с 0.25%, докато по-малкият Shenzhen Composite записа символичен ръст - 0.06%. Хонконгският Hang Seng се повиши с 1.88%. Австралийският S&P-ASX 200 в Сидни пък e с 1.50% надолу.

Цената на петрола отново тръгна надолу

В понеделник цената на петрола отново тръгна надолу заради притесненията относно недостатъчния капацитет за съхранение в световен мащаб. Сортът брент регистрира спад с 8.63% до 19.59 долара за барел, а лекият американски петрол се търгуваше за 12.28 долара за барел, като отчита спад с повече от 25%. Прогнозите на анализаторите са, че производителите може и да не успеят да намалят достатъчно бързо количествата на продукцията си, за да увеличат цената, особено на фона на задаващата се икономическа рецесия заради пандемията от коронавируса. "Нарастването на запасите и слабото търсене оказват огромно влияние върху "настроението" на цените", коментират пред Reuters анализаторите на ANZ.