Коя е компанията, от която ще зависи близкото бъдеще и настроението на борсите

Съвсем скоро трябва да станат ясни резултатите от проучването на произвеждания от Gilead Sciences ремдесивир и влиянието му срещу COVID-19

Никога в историята на капиталовите пазари инвеститорите не са отдавали толкова много значение на една определена компания, новините около която често дават посока на целия пазар. В момента се случва точно това - всички погледи и надежди са към биотехнологичната Gilead Sciences. Компанията произвежда антивирусния препарат ремдесивир, който е създаден за борба с ебола, където обаче се провали. В момента тече многонационално клинично проучване в напреднала фаза, като има надежди, че медикамента ще има успех в борбата с COVID-19. На 17 април новината в специализирани медицински сайтове в САЩ, че лекарството показва обещаващи резултати, доведе до ръст на Dow Jones 30 със 700 пункта за сесия. Информацията обаче беше неофициална.

Седмица по-късно (на 23 април) на сайта на Световната здравна организация се появи обратна информация, че клинични изследвания в Китай са показали, че лекарството няма положителен ефект. Данните от проучването (което е прекратено преждевременно) бяха свалени от сайта почти веднага, с обяснението, че се чака независима проверка. Но информацията беше съобщена от специализираното издания Statnews и веднага оказа негативно влияние върху борсите. От Gilead Sciences опровергаха твърденията и заявиха, че тестовете не са правени правилно. Темата с изпитанията става още по-чувствителна и на фона на плановете за разхлабване на ограничителните мерки по света, наливайки доза оптимизъм на пазарите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се