Отварянето на икономиките движи ръста на европейските пазари

Петролът продължава да се вазстановява след срива през април

След като европейските фондови пазари започнаха месеца със спадове заради напрежението между САЩ и Китай заради коронавируса, днес индексите тръгнаха нагоре предимно заради оптимизма на инвеститорите, породен от постепенното отваряне на икономиките на континента. Зелената вълна на пазарите беше подкрепена и от по-добрите от очакваното финансови резултатите за първото тримесечие на френския петролен гигант Total. Книжата на компанията поскъпнаха с над 6%, след като тя обяви, че ще запази дивидентите си непроменени въпреки спада на нетната печалба от 35%. За месеците до края на март енергийният гигант отчита нетна печалба от 1.8 млрд. долара, като очакванията на анализаторите бяха дори по-лоши - за печалба 1.4 млрд. долара.

Към 18:00 часа общоевропейският индекс Stoxx 600 е с 1.84% нагоре. Лондонският FTSE 100 отчита ръст 1.57%, във Франкфурт DAX e с 2.17% нагоре, а френският показател CAC 40 отбеляза покачване от близо 2%. Подиндексът SXEP, който включва компаниите от енергийния сектор, напредна с 5.87% на фона на очакванията, че търсенето на петрол ще започне да се възстановява скоро, след като няколко американски щата и държави в Европа и Азия започнаха да разхлабват мерките срещу коронавируса. "Налице са надежди, че нещата ще започнат да се връщат към нормалното - ралито при петрола например помага значително за възстановяването на увереността на пазарите", коментира пред MarketWatch анализаторът от Tavira Securities Кийт Темпертън.

Европейските пазари устойчиво се движат към двумесечен връх, след като мерките за стимулиране на икономиката, предприети от централните банки и правителствата на континента, ги подкрепяха през периода. В ранната търговия те реагираха с леки спадове, които впоследствие бяха наваксани. Решението на Конституционния съд на Германия срещу програмата за "количествени облекчения" на ЕЦБ и най-вече на заплахата Бундесбанк да прекрати покупките на държавни облигации, ако до три месеца Европейската централна банка не може да се обоснове за правилността на този тип операции, се отрази на еврото, което поевтиня спрямо долара и паунда.

Същевременно петролът продължава възстановяването, започнало миналата седмица, като и днес регистрира ръстове. Сортът брент се търгува за 29.74 долара за барел, а лекият американски петрол - за 25.33 долара за барел. Очаквано пазарите в азиатско-тихоокеанския регион се оцветиха в зелено. Фондовите борси в континентален Китай, Южна Корея и в Япония останаха затворени за национални празници. В Хонконг Hang Seng се повиши с повече от 1%, дори на фона на данните, че икономиката на специалния административен район се е свила с 8.9% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на миналата година. Австралийският S&P-ASX 200 в Сидни пък е с 1.64% нагоре.

Уолстрийт също отвори на зелена територия - към 18:10 часа Dow Jones напредва с 1.42%, а по-широкият индекс S&P 500 - с 1.60%.

Още от Капитал