Цената на медта достигна рекорд, търсенето се очаква рязко да скочи

Котировките се удвоиха в сравнение с нивата отпреди пандемията

Медта има изключително широко приложение в прехода към зелена икономика
Медта има изключително широко приложение в прехода към зелена икономика    ©  Reuters
Медта има изключително широко приложение в прехода към зелена икономика
Медта има изключително широко приложение в прехода към зелена икономика    ©  Reuters

Цените на медта достигнаха рекордно високо ниво в петък, като това е част от възхода на стоковите пазари в резултат на възстановяването на големите икономики и нарастващото търсене на суровини, необходими за прехода на зелена енергия.

Медта, която има много широко приложение - от електрически превозни средства до перални машини, поскъпна с 1.4% до 10 361 долара за тон (4748 долара за либра), надминавайки последния си пик от 2011 г. в разгара на предишния бум на цените на суровините, съобщава Financial Times. Котировките са се удвоили в сравнение с пандемичните си минимуми през март миналата година поради главоломното търсене от Китай, най-големия потребител на метала. Другият фактор за възхода са инвеститорите, които залагат на голям скок в световната икономика и се стремят да защитят портфейлите си от потенциално нарастване на инфлацията.

Държавните пакети от стимули и амбицията за преминаване към зелена икономика за постигане на целите на Парижкото споразумение за изменението на климата се очаква да повишат допълнително търсенето на метала, който според анализаторите и ръководителите в индустрията може да достигне 15 хил. долара за тон до 2025 г.

Костас Бинтас, мениджър за търговията с мед в Trafigura, един от най-големите независими търговци на суровини в света, обяснява, че използваният капацитет на клиентите на компанията е на най-високо ниво от десет години. И това е достигнато, преди ЕС да използва средства от възстановителния фонд и САЩ да приемат плана за инвестиции в инфраструктурата. Според него САЩ и Европа се превръщат в значими фактори в потреблението на мед за пръв път от десетилетия, като досега това беше Китай.

Притесненията за дългосрочните доставки на мед поради липса на инвестиции от големи минни компании също повишиха цените. В момента се разработват само няколко големи проекта, докато по-голяма част от суровината, която се добива по-лесно, вече е извадена.

"Настоящият набор от проекти, които вероятно ще започнат да се изпълняват през следващите няколко години, представлява само 2.3% от прогнозираното производство на мините", каза Даниел Хейнс, анализатор в банковата група ANZ. Според него това е значително по-ниско от предишните цикли, включително 2010 - 2013 г., когато достигна 12%.

Другите суровини също растат

Ценовият поход на други суровини не показва признаци на отслабване. Желязната руда, важна суровина за производството на стомана, се търгува за първи път за 212.75 долара за тон, след като в Китай приключиха празниците за деня на труда в началото на май. Въпреки съкращението на производството в два ключови за страната града за производство на стомана анализаторите очакват продукцията да остане на стабилно ниво през следващите няколко тримесечия.

Цената на калая в четвъртък се повиши над 30 хил. долара за тон за първи път от десетилетие, преди да се успокои. Калаят се използва за запояване и се възползва от голямото търсене от електронната индустрия заради ограниченията на гражданите в условията на пандемия.

Цените на дървесината в САЩ продължиха да растат, преди да настъпи пикът в американския сезон на строителството през лятото. Фючърсите на дървен материал се покачиха до нов рекорд от над 1600 долара за 1000 фута дължина спрямо 330 долара през миналата година.