Проблемният SPAC на Бил Акман роди иновация

Най-големият фонд в сектора може да се превърне в SPARC

Бил Акман, легенда в света на хедж фондовете, създаде "компания за придобиване със специално предназначение" (SPAC), която се превърна в своеобразен финансов Pac-Man.
Бил Акман, легенда в света на хедж фондовете, създаде "компания за придобиване със специално предназначение" (SPAC), която се превърна в своеобразен финансов Pac-Man.    ©  Капитал
Бил Акман, легенда в света на хедж фондовете, създаде "компания за придобиване със специално предназначение" (SPAC), която се превърна в своеобразен финансов Pac-Man.
Бил Акман, легенда в света на хедж фондовете, създаде "компания за придобиване със специално предназначение" (SPAC), която се превърна в своеобразен финансов Pac-Man.    ©  Капитал

В класическата аркадна игра от 80-те години Pac-Man е преследван от призраци убийци, докато се опитва да постигне целта си да изяде малки точки. Тези цветни призраци имат различни тактики за подтикване на Pac-Man: Blinky (червеният) преследва; Pinky и Inky (розовите и сините призраци) възпрепятстват пътя му и се опитват да го притиснат в ъгъл.

Бил Акман, легенда в света на хедж фондовете, създаде "компания за придобиване със специално предназначение" (SPAC), която се превърна в своеобразен финансов Pac-Man. Целта на всеки SPAC е да изяде частна компания и да я направи публична. SPAC-ът набира капитал от инвеститори, който се държи в балансa на компания, регистрирана на борсата, докато търси цел за сливане. През юли миналата година Акман набра 4 млрд. долара за Pershing Square Tontine Holdings, което го направи най-големия SPAC на пазара. Въпреки това подобно на Pac-man той също е преследван от множество призраци.

Първо дойдоха Pinky и Inky, препятствията. За повечето начинания на Уолстрийт колкото повече капитал, толкова по-добре, но за SPAC твърде многото кеш може да усложни нещата. Обикновено SPAC-овете вземат миноритарен дял в частна фирма, така че голям фонд трябва да се ограничи до малкия набор от фирми на стойност десетки милиарди долари. След месеци на търсене през юни г-н Акман се опита да сключи сделка за покупка на акции в Universal Media Group, дъщерно дружество, отделено от Vivendi, конгломерат в развлекателната индустрия регистриран в Париж.

Това беше необичайно използване на капитала на SPAC: Бил Акман смяташе да изразходва само част от набраните средства и планира да купи акции във фирма, която към момента на сделката вече бе публична. Комисията за ценни книжа и фондовите борси (SEC), регулаторът на американските пазари, възрази, което накара г-н Акман да пише до инвеститорите на 19 юли, че се отказва от сделката.

Последва Blinky, ловецът. На 17 август Джордж Асад, акционер в SPAC-а, обяви, че е завел дело, като твърди, че SPAC-ът всъщност е инвестиционен фонд, който трябва да бъде регистриран като такъв в SEC и да спазва всички видове належащи правила. Твърдението е, че единствените дейности, които SPAC-ът някога е предприемал, са инвестиции в ценни книжа и акции, визирайки тези в държавни облигации и опитът да се купят акции от компания на борсата - терен, който принадлежи на инвестиционните фондове.

SPAC-ът на г-н Акман е особено добра мишена за този аргумент, въпреки че офертата му за закупуване на публични акции в крайна сметка се провали. Но правилото може да се приложи и за всички SPAC-ове като цяло: всеки един от тях държи активите си в държавни ценни книжа от самото им създаване, докато не извършат сливане. Ако искът успее, това вероятно ще доведе до изисквания SPAC-овете да бъдат регистрирани като инвестиционни фондове. Предвид произтичащите от това такси, изисквания за прозрачност и ограничения, делото има потенциала напълно да унищожи тази индустрия.

Не е ясно дали делото ще бъде успешно. SEC третира SPAC отделно от инвестиционните фондове в продължение на десетилетия. В писмо до инвеститорите на 19 август г -н Акман твърди, че делото е "неоснователно". Но въпреки това може да е край на играта за неговия фонд независимо от развитието на събитията в съда. SPAC-овете имат само две години, за да намерят компания за сливане и, пише г -н Акман, "самото съществуване на съдебния процес може да възпре потенциалните партньори от сливане". Той обяви, че планира да разпусне своя SPAC и да върне набрания капитал.

И все пак Акман не е победен. През юни той подаде заявление за регистрация на нова идея: SPARC, или компания за права за придобиване със специално предназначение. Това е като SPAC, но без предварителното набиране на капитал. Вместо да издава акции по 10 или 20 долара, за да събере пот пари, които се инвестират в облигации, докато спонсорът търси компания за закупуване, Бил Акман планира да разпредели правото да купува акции на 20 долара, след като вече бъде обявена сделка. След като ликвидира своя SPAC и върне капитала на акционерите, Акман планира вместо това да им разпредели безплатни права на SPARC.

Новата структура все още очаква одобрението на регулаторите. Но в много отношения може да бъде по-ефективна. SPARC премахва алтернативните разходи от заключването на средства на инвеститорите за две години. Акционерите все още могат да одобрят или отхвърлят сделка: докато с SPACs те могат да се откажат, като искат парите си обратно или гласуват против сливането, със SPARC те се включват в процеса (или не). Играта на SPACman може би вече не е забавна за Бил Акман, затова той започва нова.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved