Robinhood започва да предлага криптопортфейли

Тестовият период започва през октомври

Електронната платформа за борсова търговия Robinhood, в която съосновател е българинът Владислав Тенев, започва да предлага криптопортфейли. Това ще позволи на потребителите на услугата да плащат директно с криптовалути, след като до момента можеха само да търгуват с тях. Това решение ще я постави в директна конкуренция с малкото други платформи, предлагащи портфейли за децентрализирани валути като Coinbase. Първоначалният тестов период на портфейлите, който ще се проведе с ограничена група потребители, ще започне през октомври, а според сайта на компанията над 300 хил. души са се записали да участват, съобщава Financial Times.

Новината за промяната на модела на Robinhood вдигна акциите на компанията с 11%, оценявайки я на 40 млрд. долара. В момента тя контролира 22.7 млрд. долара в децентрализирани валути, което е увеличение от 29 пъти спрямо миналата година. От компанията обявиха новината по доста любопитен начин - лицето на Владислав Тенев беше монтирано върху това на героя Джордж Костанца от комедийния сериал Seinfeld, а използваната сцена беше на това как Тенев вади кожен портфейл от джоба си и го показва на камерата.

Акциите на компанията скочиха с 11% след обявяването на новината.

Търговията с цифрови валути донесе приходи от 233 млн. долара на компанията през второто тримесечие на 2021 г., като година по-рано резултатът беше едва 5 млн. долара. Шестдесет процента от активните потребители са извършвали обмен на криптовалути през втората четвърт на годината, като 62% от доходите от тази търговия са били направени от обмен на dogecoin. Тази валута беше измислена като шега, но придоби голяма известност след като основателят на Tesla Илън Мъск я промотира в няколко поста в Twitter.

В неотдавнашно представяне пред инвеститори, Robinhood сподели, че търговията с криптовалути ще бъде важна част от международната й експанзия. Брокерът също така планира да позволи на потребителите да правят автоматично повтарящи се инвестиции в криптовалути. Финансовите регулатори увеличават интереса си към разрастващата се индустрия за търговия с криптовалути, като причината е липсата или минималната защита на потребителите, когато те търгуват с тези валути.