Биткойн расте в условия на несигурност и бие по доходност традиционните активи

Криптовалутата наближава върховете от май тази година, а само от началото на месеца е с 25% по-скъпа

Повечето анализатори вече предвиждат цени от над 80 хил. долара.
Повечето анализатори вече предвиждат цени от над 80 хил. долара.    ©  Executium
Повечето анализатори вече предвиждат цени от над 80 хил. долара.
Повечето анализатори вече предвиждат цени от над 80 хил. долара.    ©  Executium

Пазарът на криптовалути се разраства значително от началото на месеца. Само за седмица един биткойн е поскъпнал с над 25%, а цената на етереум се е покачила с над 15%. Интересно е, че тези поскъпвания идват на фона на спад и несигурност на пазарите на акции и облигации, където заради инфлационните настроения инвеститорите продават. За същия период S&P500 е надолу с 0.3%, в една от най-волатилните седмици, която реализира в началото на октомври.

Сред основните причини за покачването в цените на криптовалутите е интересът от инвестиционните среди към сектора, който не стихва. Кенет Грифин, изпълнителен директор на американския хеджфонд Citadel, заяви в интервю за Bloomberg, че компанията му би търгувала и инвестирала в биткойн и криптовалути, ако секторът влезе в някаква регулативна рамка. "Поради липса на регулаторна сигурност относно криптовалутата ние просто не участваме на този пазар днес, каза Грифин. Вярвам, че председателят (на SEC) Генслер е наясно с необходимостта от внимателно регулиране на криптовалутата."

Докъде стигна регулацията

Въпреки че в някои държави регулаторите вече одобриха инструменти като борсово търгувани фондове (ETF), свързани с биткойна (като Канада по-рано през годината), инвеститорите все още очакват "реален" актив, свързан с криптовалутите. Заради волатилната страна на криптовалутите към настоящия момент американската комисия по ценни книжа няма намерение да дава зелена светлина за такъв актив. В началото на октомври SEC отложи решенията за края на октомври на няколко от дузината американски инвестиционни фирми, подали документи в регулатора за формирането на борсово търгуван фонд, свързан с биткойн.

Избраният през април нов председател на американския борсов регулатор Гари Генслър на няколко пъти изрази намерението си да одобри подобен фонд, но само при условие, че е свързан с фючърси на биткойна, а не със самия биткойн директно. Според Генслър по този начин борсово търгуваният фонд ще може да попадне в релугативната рамка на закон от 40-те години на миналия век, който според него предоставя "значителна защита за инвеститорите". За ръст на биткойна тези дни допринесе и изявлението на председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Гари Генслър, че институцията няма да последва примера на Китай, който забрани търговията с криптовалутата.

Председателят на SEC отбеляза, че вече няколко американски взаимни фонда са инвестирали в биткойн фючърси на борсата в Чикаго, но към настоящия момент от дузината компании с подадени документи за американски биткойн ETF само една отговаря на условието за фючърсите - фондът на Valkyrie, (който трябва да бъде разгледан от комисията на 8 декември).

Прогнозите за биткойн

Съвсем нормално е, че с повишаването на цените на критповалутите се повишава и интересът към сектора както от регулатори, така и от инвеститори. Но според някои анализатори криптото е далеч от пълния си потенциал. В началото на годината JP Morgan публикува доклад, в който споделя, че "в дългосрочен план очаква теоретично цената на биткойн да се покачи до 146 хил. долара и пазарната капитализация (на биткойна) да се изравни с инвестициите на частния сектор в злато чрез ETF-и или кюлчета и монети".

Според проучване на Ark Capital пък цената на биткойн ще се покачи от 70 до 100 хил., "ако S&P 500 компаниите инвестират само 1% в биткойн", а ако институциите алокират между 2.5 и 6% от инвестициите си във криптовалутата, цената може да нарасне от 250 до 500 хил. долара за монета, добавят в проучването си от частния инвестиционен фонд.

Още от Капитал