Възходът на суровините

Тенденцията на поскъпване обхвана почти всички от тях и може да се обясни със силно търсене и недостатъчно предлагане

През първата половина на годината някои анализатори заговориха за нов суперцикъл на пазара на суровини.
През първата половина на годината някои анализатори заговориха за нов суперцикъл на пазара на суровини.    ©  Shutterstock
През първата половина на годината някои анализатори заговориха за нов суперцикъл на пазара на суровини.
През първата половина на годината някои анализатори заговориха за нов суперцикъл на пазара на суровини.    ©  Shutterstock

За пазара на суровини 2021 г. премина под знака на последствията от пандемията, разриви във веригите за доставки и ограничения в производството. Внезапното възстановяване на икономиките след рецесията бързо повиши търсенето, но добивът и доставките на суровини изостанаха. Недостиг на голяма част от суровите материали доведе до чувствително повишение на цените им, а поскъпването им неизбежно пое по веригата на стойността към крайните потребители.

Месечният индекс на IMF за пазара на суровини отчита почти непрекъснат ръст, като към септември увеличението е близо 60% на годишна база, с толкова е нараснал за година и индексът за суровини S&P GSCI към ноември. Bloomberg Commodity Index e 40% нагоре за последните 12 месеца.

През първата половина на годината някои анализатори заговориха за нов суперцикъл на пазара на суровини - дълъг период, през който цените ще са над дългосрочната тенденция. Последното подобно явление се случи между 2000 и 2014 г. Дали е започнала структурна промяна, или увеличението се дължи на временни фактори и не след дълго ще затихне, както смятат други - предстои да разберем. Рязко нормализиране обаче е малко вероятно да настъпи.

Важна роля за развитието на пазарите на суровини е глобалният стремеж към "позеленяване" на икономиките и неговите конкретни измерения като целите за нулеви нетни въглеродни емисии, увеличаването на дела на енергията от възобновяеми източници и закриване на въглищните електроцентрали, електрифицирането на транспорта. Потреблението на литий например, който се използва за батериите на електромобили, според някои оценки ще се увеличи 40 пъти до 2040 г. Цената му е скочила над два пъти от началото на годината и вероятно ще продължи да расте. Глобалният натиск за намаляване на въглеродните емисии ще затрудни производството на суровините и ще повиши цените им, твърдят анализатори.

Годината на горивата

В центъра на вниманието тази година несъмнено е природният газ, чиято цена поставяше рекорди през последните месеци и през ноември се движи на близо двойни цени в сравнение с началото на годината. Нестабилните цени на газа от своя страна доведоха до продължаващо шоково поскъпване на електроенергията в Европа и тласкат нагоре и останалите енергийни суровини.

Причини за поскъпването на суровината има както от страна на предлагането, така и на търсенето. Необичайно студеното начало на годината, неочаквано силното икономическо възстановяване от пандемията и страховете от ограничено снабдяване в случай на тежка зима допринасят за по-силно търсене. Газът играе все по-важна роля в производството на електроенергия, тъй като много европейски страни постепенно преустановяват производството на въглища, а ядрените електроцентрали също не са предпочитан вариант. Възобновяемите енергийни източници не успяват да компенсират напълно разликата. Необичайно слаб вятър пък понижи дела на електроенергия от екологични източници в Северозападна Европа.

От друга страна, предлагането е силно ограничено. Европейските съоръжения за съхранение на газ са с рекордно ниски нива за този период от годината. На европейския пазар има по-малко вътрешно производство на природен газ, тъй като добивът от находището в Грьонинген е намален, за да се предотвратят нови земетресения в региона. Съществува голяма конкуренция между Европа и Азия на пазара за втечнен природен газ, като по-високите цени при Азия са знак, че по-голямата част от количествата отиват там. Не на последно място, Русия изпълнява своите договорни задължения за доставки на газ към Европа, но за разлика от други години не търгува с допълнителни количества.

Последствията от поскъпването на газа и съответно на електроенергията са осезаеми както за бизнеса, така и за домакинствата. Някои големи компании в енергоемки сектори намалиха производството си заради високите цени, което се отразява и върху предлагането на други суровини.

Газопроводът "Северен поток 2" е проектиран да увеличи износа на газ от Русия за Европа, но беше забавен най-вече поради противопоставяне от страна на Вашингтон. Строителството му е завършено, а сега се очаква одобрение от германските регулатори, но то беше отложено. Много зависи и от метеорологичните условия. Ако Европа преживее нормална или мека зима, има потенциал за корекция надолу, казва анализ на ING Think.

Важна роля за развитието на пазарите на суровини е глобалният стремеж към "позеленяване" на икономиките.

Природният газ към момента се търгува по-скъпо от еквивалента си в петрол. Това стимулира преминаването от газ към петрол при производството на електроенергия, ако това е възможно. В ролята си на заместител на газа петролът вероятно ще повиши търсенето си през следващите месеци. Прогнозата за брент на ING за последното тримесечие на годината беше повишена до средно 77 долара за барел. Ако цената премине за дълго над 80 долара за барел, е вероятно ОПЕК+ да облекчи съкращенията в предлагането. Анализаторите очакват понижение през 2022 г. - средно ниво от 70 долара през годината. Предвижда се ръст на предлагането извън ОПЕК, който да балансира пазара. Може дори организацията да отложи пускане на по-големи количества, ако се установи излишък на пазара.

Разходите за изследване и добив на нефт и природен газ през идните години ще нараснат, но ще останат под нивата от 2019 г. и около 40 - 50% под рекордните нива от 2014 г., сочат данни на консултантската компания Rystad Energy.

Перспективи пред металите

Общата тенденция при металите през последната година също е възходяща. На фона на енергийна криза цените на алуминия през октомври достигнаха връх за последните десетилетия от над 3160 доларa за тон, преди леко да спаднат. Тази динамика отразява както кризата с електроенергията в Китай, така и политиката на китайското правителство за декарбонизация. Данните показват, че производството там намалява всеки месец от май. Повишаването на цените на енергията в Европа пък затруднява работата на топилните. При разпределението на разходите за топене на алуминий електроенергията представлява около 40%. Засега съкращенията в производството по тази линия остават малки, но съществува риск за допълнително свиване на производството, ако високите цени се задържат. За повишението на цената на алуминия допринесе и държавния преврат в Гвинея, който създаде тревога за доставките на боксит от един от основните световни износители на суровината.

Силен ръст през годината отбелязаха и цените на желязото, достигайки близо 220 долара за тон през юли, преди да тръгнат надолу. S&P Global Market Intelligence понижи прогнозата си за четвъртото тримесечие от 145 на 110 долара за тон поради очаквания за по-слабо търсене. Анализаторите очакват цените да се задържат в ниския диапазон от около 100 долара за тон през 2022 г., въпреки че шокове в предлагането на желязна руда може да предизвикат нестабилност.

Референтната цена на медта се покачи до рекордния връх от 10 747 долара за тон през май, но оттогава спадна с около 10%, притискана от слабото китайско производство, дълговите проблеми на имотния сектор и енергийната криза. Средната прогноза за цените на медта през следващата година е около 9000 долара за тон според допитване на Reuters до експерти.

Търсенето на никел е силно, но се очаква предлагането да продължи, като прогнозите са за по-силно такова от Индонезия догодина. Първичната употреба на никел е доминирана от сектора на неръждаемата стомана. Той обхваща повече от две трети от основното търсене днес. Въпреки това с продължаващия стремеж към електрификация на транспорта необходимостта от никела ще нараства и по линия на батериите за електромобили. По тази линия в дългосрочен план се очаква драстичен ръст и на кобалта и лития.

Производството на стомана извън Китай се възстанови силно след срива в средата на 2020 г., със стабилен растеж през първата половина на 2021 г. Той обаче не е достатъчен да отговори на възстановяващото се търсене, особено с понижените запаси.

Тенденциите при златото според анализаторите на Citi в базовия случай са за консолидиране в диапазона 1700 - 1800 долара за няколко месеца без ясен импулс. ETF-ите продължават тенденцията на нетен отлив и смъкват цените. Експертите очакват спадащ пазар през 2022 г. със средно 1585 долара за унция (с 60% вероятност). Прогнозата се основава на значителна несигурност относно глобалния растеж, очакванията за инфлацията и вече високите оценки на акции и кредити.

Енергийният преход предоставя възможности за металообработващата индустрия, тъй като инвестициите в технологии за чиста енергия ще стимулират търсенето на метали. Въпреки това секторът ще трябва да се справи и със собствените си емисии, а съществуват и рискове от откриване на заместители. Докато за големите компании става все по-трудно да намират нови източници на суровини, някои фирми търсят алтернативи и инвестират в рециклиране на стари материали и зелени производствени методи.