Задава ли се нова борсова буря заради Омикрон

Вариантът промени пазарната среда, но все още предимно в настроенията на инвеститорите, а не в реалната икономика

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Омикрон", новият щам на ковид-19, се появи точно по времето, когато централните банкери започнаха да говорят за инфлацията като извинение за повишение на лихвите. Те, разбира се, са прави да се притесняват за дългосрочния характер на инфлацията, но не и да са изненадани от нея. Глобалната икономика расте благодарение на стимулите и при това търсене в почти всички сектори е нормално да има поскъпване на стоките и услугите. Омикрон вариантът промени пазарната среда, но все още предимно в настроенията на инвеститорите, а не в реалната икономика. Това също ще се промени и ще има отражение върху инфлацията и намеренията на централните банкери да повишават прибързано лихвите. Колкото и да звучи странно, Омикрон вариантът се очертава като най-добрата новина за 2022 г.

Колко опасен е Омикрон?

Специалистите засега се въздържат от точно определяне на мащабите на настоящата вълна. Коментарите се групират около лекото изкарване на заразените в Южна Африка и на първите случаи в Европа. Вариантът се открива все по-често сред хора, които не са пътували, и се разпространява локално. Най-новите оценки са за удвояване на случаите на всеки два дни, което означава, че още преди Коледа ще има десетки хиляди нови случаи на ден в страни като Великобритания, Германия или Франция. Много хора ще бъдат изложени на вируса, като повечето няма дори да разберат, че го пренасят. По този начин ще се постигне много бързо "стаден" имунитет и в рамките на следващите два месеца пандемията ще започне да затихва много бързо. Високият дял на ваксинирани в развитите страни ще означава доста по-нисък процент на хоспитализация в сравнение с Делта варианта.

Какви са икономическите ефекти?

Тук навлизаме в още повече спекулации за евентуалното отражение върху развитите на икономика, защото нито е ясно как точно ще се развива пандемията, нито каква ще е политиката на държавните органи при налагане на стриктни мерки. Но добре развитото тестване ще доведе до откриване на заразени дори и сред хора, които нямат симптоми. Тогава може да бъдат възприети прекомерно големи превантивни мерки, но дори и без тях ще има много силно отражение върху работната сила. Например в рамките на два месеца значителна част от работещите може да се окажат в карантина и така БВП да отчете спад през декември, януари и евентуално през февруари. Дори е възможно някоя от големите икономики да изпадне в рецесия, защото ще има две последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Не очаквам тази рецесия да се окаже много силна, ако няма пълен локдаун. Причината е, че дистанционната работа ще позволи на много от хората в карантина да продължат да работят. Освен това пикът на новата вълна ще съвпада с празниците и няма да повлияе толкова на работния процес. Но минирецесията ще се усети и като потребление, и като равнище на производството. Тоест ще се отрази и на инфлацията. Петролът вече направи осезаема корекция при появата на Омикрон, като новини за разпространение на заразата вероятно ще притеснят трейдърите. Не бива да очакваме дефлация отново, но период на икономическа слабост ще свали темповете на растеж на цените и ще позволи на Федералния резерв да забави темповете на изтегляне на стимулите.

Предстои ли дълбока корекция на борсите?

Такава рецесия от слаб спад на БВП няма да изпрати индексите в "мечи" пазар, тъй като Федералният резерв няма да има време да качи прекомерно високо лихвите или да изтегли ликвидност, за да натежи върху финансовата система. Пазарът на евродоларови фючърси, които отразяват лихвените очаквания и нямат нищо общо с валутите, ни показва следните окачвания на трейдърите - "грешка" на Федералния резерв през 2022-2023 г., последвана от намаление на лихвите през 2024-2025 г. Ако пандемията премахне опасността от погрешни действия на Фед или позволи плавно намаление на стимулите, това ще спаси Уолстрийт от неминуем мечи пазар.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове